Last news in Fakti

10 Март, 2022 06:14 1 232 14

Васил Велев: Не трябва да има таван на компенсациите за скъпия ток

  • васил велев-
  • аикб-
  • компенсации-
  • ток-
  • бежанци

При недостига на персонал отпреди кризите, ние сме длъжни да приемем една немалка част от бежанците, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Васил Велев: Не трябва да има таван на компенсациите за скъпия ток - 1
Снимка: БГНЕС

Бизнесът иска да няма таван на компенсациите за електроенергия, както няма таван на цените на борсата. Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред "Денят ON AIR".

"Поради това няма и таван на свръхпечалбите в енергетиката. Това са едни пари, които са иззети от труда на хората. Тази добавена стойност трябва да се върне при хората. Още повече, че ЕК излезе със съобщение, в което се казва, че мерките за облекчаване ефектите на високите цени на електроенергията трябва да продължат толкова, колкото е необходимо. Да няма срок", посочи Велев.

"При тези цени има огромни печалби. При цени от 700 лв./MWh само за март в АЕЦ "Козлодуй" ще има 953 млн. лв. печалба. А компенсацията без таван е само 665 млн. лв. Свръхпечалбите са енергийно робство, грабеж на труда на хората, който трябва да бъде възстановен. Това е европейската политика", подчерта гостът в студиото.

Бизнесът се подготвя за най-лошото, а от АИКБ призовават правителството да внесе повече яснота.

"Това, което не се разбира, защото тези хора не са организирали голямо производство, където работят 1000, 500 или 300 човека, – трябва да има сигурност и предсказуемост, а това може да бъде осигурено. Това искат да чуят предприятията и бизнесът", заяви Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

След срещи с министрите на икономиката, финансите и енергетиката е станало ясно, че правителството ще създаде специален сегмент на борсата, където предприятията да си купят дългосрочни договори за електроенергия. Според председателя на АИКБ само 40 от общо 630 хил. предприятия могат да си го позволят.

"Ако това ще са манипулирани търгове, защо просто не направим регулиран пазар?!", отсече Велев.

По думите му бизнесът има възможност да приеме до 200 хил. украински бежанци.

"При недостига на персонал отпреди кризите, ние може да приемем една немалка част от бежанците. Не само можем, а и сме длъжни да го направим. Много от тях са и с български произход, а това би повлияло и на демографските тенденции у нас, които са плачевни. Ние сме най-бързо изчезващата нация", коментира Велев.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Подкрепа

    10 0 Отговор
    Те не идват да бачкат ! Искат хотел на морето, както и в Гърция и Турция !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Нашияте бизнесмени са големи хиени,

    18 2 Отговор
    надминават по алчност и САЩ. Какви компенсации, това е реалността, ако можеш правиш бизнес, като не можеш махай се. Те свикнаха още от комунизъма държавата да им субсидира некадърно управляваните заводи, защото за директори се назначаваха тяхни подлоги и сега пак искат да я карат по старому. Искат компемсации, а работниците им работят с робски заплати, а тези м..рши си купуват самолети и яхти, пример Домуса. Пенсионерите умират от глад, тези хиени искат и последният им залък да вземат от устата. Фалирайте и толкова, и без това сте безполезни на народа.
  • 5 Ето Тук Сега

    9 0 Отговор
    Да питам. Регистрация на фирма за крипто валута ще получава ли компенсации ??? И колко ??? А Крипто Борсите са в България или смятат да се регистрират в България какви компенсации и какви данъчни облекчения се предвижда ??? Какви компенсации за фирми притежаващи крипто валута и са в загуба ???
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 охххх

    13 0 Отговор
    Капитализъм за народа и социализъм за мафията , мафията управлява тука .
  • 8 оня

    6 0 Отговор
    Див капитализъм:))
  • 9 Пешкин капиталисти

    9 0 Отговор
    Искаме компенсации за скъп ток, но в същото време вдигаме цените на продуктите и ги изнасяме в страни, където токът им е по-скъп и са без компенсации. От къде накъде бюджетът ще ви компенсира, за да печелите от разлика в цените, а българите да плащат високи цени на тези продукти - веднъж от бюджета и втори път лично. Без компенсации на произвосителите, а компенсации на домакинствата за хляб, олио и още няколко основни продукти. Тогава да си изнасят продуктите, но при скъп ток, подобно на съседните страни. Смешни капиталисти. Загубите за сметка на държавата и българите, печалбата за тях.
  • 10 А бе

    7 1 Отговор
    Нали и този беше един от тези,които бяха за по малко намеса на държавата,свободния пазар е най добрия регулатор на цени и всичко си идва на място.Е ви свободен пазар и добър регулатор.
  • 11 Тоя Велев явно е комунист

    5 1 Отговор
    Нищожества, нали затова бутнахте социализма бе, ка--у-тии, за да нямате общо с държавата, да ходи да си търси помощите от Байпън и фащ
  • 12 Този е деб-ил

    5 0 Отговор
    Защо си мисли, че му вдигат цените!?!? За да го компенсират после!?!? Хахаха или да го убият!?!? Ало , велевци и домусчиевци, време е да изчезвате, корпорациите на килгеноцидовците ще поемат оттук нещата
  • 13 17 10

    8 1 Отговор
    Този вероятно си мисли, че украинките с децата ще му бачкат без пари! Свърши тая, велев, свърши бе ревльо!
  • 14 АААААААААААААааааааааааааааааааааа

    3 0 Отговор
    Другарю Велев, тия хвърлени пари на вятъра, ако ги бяхте дали за АЕЦ БЕЛЕНЕ сега щяхте да имате ТОК от АЕЦ Вие и да печелите онези чуждите пари за които имате мерак?