Last news in Fakti

17 Март, 2022 16:08 1 123 3

ДДС за близо 300 млн. лв. предсрочно възстановява НАП на коректни фирми

  • нап-
  • ддс-
  • договори

На компании, които имат добра данъчна история, сумите се възстановяват почти веднага без проверки

ДДС за близо 300 млн. лв. предсрочно възстановява НАП на коректни фирми - 1
Снимка: БГНЕС

Национална агенция за приходите (НАП) ще възстанови максимално бързо почти 300 милиона лева данък добавена стойност на фирми, регистрирани като големи данъкоплатци в България - дружества големи инвеститори, производители на стоки, части и консумативи, основно за експорт. През февруари те са осъществили сделки с държави-членки на ЕС и с трети страни, като са ги декларирали в НАП.

Това е възможно благодарение на специфичните подходи на приходната агенция за по-бързото обслужване на бизнеса, един от които е опростената процедура за възстановяване на ДДС. Целта е в настоящата сложната обстановка, милиони левове максимално бързо да се връщат в стопанския оборот, за да не се затруднява икономическата дейност на предприятията.

По този начин се генерират и нови приходи за бюджета на държавата и обслужването на важни социални и икономически сектори в нея.

„За пореден месец дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители“ ще възстанови предсрочно ДДС на почти 90% от дружествата, които са го декларирали“, изтъкна Георги Стефанов – директор на териториална дирекция ГДО.

„На компании, които имат добра данъчна история, сумите се възстановяват почти веднага без проверки. Партньорският подход на НАП е продиктуван изцяло от разбирането и желанието за максимално облекчаване дейността на бизнеса“, посочи още той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    3 0 Отговор
    Под коректни фирми,разбирайте тези на Прокопов.

    Z
  • 2 Въпрос

    2 0 Отговор
    Кога ще връщате данък и на физическите лица? Както е в Швеция например!!!
  • 3 Фирмата

    2 0 Отговор
    Е то мигар има коректни? Те фалираха отдавна...