Last news in Fakti

17 Март, 2022 16:23 1 429 7

Увеличава се таванът на 300 лв/мегаватчас като помощ за бизнеса

  • електропроводи-
  • компенсации-
  • бизнес

Държавата и бизнесът се договориха до края на м. март да бъде сформирана работна група

Увеличава се таванът на 300 лв/мегаватчас като помощ за бизнеса - 1
Снимка: БГНЕС

Таванът на помощите, които отпуска държавата на небитовите потребители заради високите цени на електроенергията, ще бъде увеличен за м. април от 250 на 300 лв/мегаватчас. Това е предложението на Министерството на енергетиката за гласуване в МС, направено след широк кръг консултации с всички заинтересовани страни - бизнеса, Министерството на финансите, КЕВР и други.

По-рано през седмицата правителството обяви, че компенсирането на бизнеса ще продължи и през м. април. Схемата за подпомагане остава същата - 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ за м. април и базовата цена от 185.59 лв/MWh (средна цена базов товар на пазар „ден напред“ на БНЕБ за м. юли 2021 г.). От помощта ще могат да се възползват всички около 633 хил. небитови потребители, които се снабдяват с електроенергия от свободния пазар.

Продължаването на компенсациите и през м. април, както и увеличаването на тавана на помощта са част от мерките, с които правителството адресира последиците от безпрецедентния ръст на електроенергийните цени и цели намаляване на инфлационния натиск върху потребителите.

Държавата и бизнесът се договориха до края на м. март да бъде сформирана работна група между заинтересованите страни, която в едномесечен срок да предложи средносрочни и дългосрочни решения за прогнозируемост на пазара на електроенергия в страната.

Програмите за компенсиране на потребителите заради високите енергийни цени стартираха през м. октомври 2021 г. Постепенно в тях бяха включени различни типове клиенти – индустрията, мрежовите оператори заради технологичните им разходи, както и потребителите на природен газ. Очаква се изплатените суми само за електроенергия до края на март да надхвърлят 1.4 млрд. лв: 450 млн. лв. за м. октомври и м. ноември, 458 млн. лв. за м. декември и м. януари и 525 млн. лв. за м. февруари и м. март.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    11 1 Отговор
    Хайдее спрете се б еее!

    какви помощи..... увеличавате цените, инфлация, заеми, осигуровките, заплатите реално намаляват...вие помагайте бизнеса.. ако бизнеса няма резерви значи ръководителите му не стават!!!! 30 години смучат от нас и сега пак ние да им палащаме...

    Плащат на ХОтелиерите, кеш на ръка. защо?! защо не дадоха парите по програма на хората ако почиват в бг...ето ви субсидия... те като идат на хотел в бг парите пак ще идат до хотелиерите.

    Ония дето им плащат за посята земя а не за продукция същотот .не може ли да се дават купони за хляб например и парите от тях да отиват при бг производителите на зърно , а не да им плащат по 24/40 лв на декар. Какво излиза, че ние плащаме на някакъв да изкара продукция и да я продава скъпо на светоните борси. а ние..хляб 3 лв , олио 5лв и да ми обясняват как произвеждме и имало.....

    Хайдее спрете се б еее!
    Изееедници

    Коментиран от #6

  • 2 Месо доставчици НАП

    7 0 Отговор
    НАП да посети доставчиците на месо, в момента са повишили изкупната цена с 40%. Спрете спекулантите на пазара.

    Коментиран от #4

  • 3 На народа кой ще помага?

    7 0 Отговор
    На така наречения бизнес НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОМАГА! Освен ако не продават произвежданите от тях боклуци на цени от преди една година!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Nrmess

    3 0 Отговор
    Да помощи за капиталистите. Ей дали ще до живея някой ден да дойде правителство да помисли и за народа тези които го избират. И това правителство мисли само за бизнеса и капиталист ненаситния и алчния. Кирчо в Канада такива ли са ставките на труда??? И такива ли са условията за бизнес??? Много бързо взе да си подлога на капиталистите и забрави кои те е избрал? Ти си срам бе човече и ти ли взимаш под масата от бизнеса??? Много бързо се научи бре
  • 6 Nemess

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Така ще е докато в България има синдикати единия създаден от ТАТО а другия про западен. Докато в България не се създаде синдикат изцяло работнически които да не обслужва интереси а да хване сопата и да сваля правителства и да затваря бизнеси.... Еми така ще е Българино.Вижтр филма как се е създал Американския синдикат и чуите какво каза уснователа на синдиката на самия президент🤭еми затова е така в Америка и за това не е така у нас
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.