18 Март, 2022 20:11 24 894 67

Хиновски: България е богата на ресурси, малко хора знаят, че ние можем да добием собствен газ

  • иван хиновски-
  • българия-
  • ресурси-
  • собствен газ

Интерконекторът България-Гърция ще има важна роля, но няма да бъде решаваща, коментира експертът 

 Хиновски: България е богата на ресурси, малко хора знаят, че ние можем да добием собствен газ - 1
Снимка: БНТ

Интерконекторът България-Гърция ще има важна роля, но няма да бъде решаваща. На 10 март направихме форум от голяма група топ експерти и излъчихме един план, интерконекторът е много важна част от този план, той ще спомогне значително за диверсификация на вноса на природен газ от неруски произход, това е основната цел. Ние идентифицирахме много области, критични за намаляване зависимостта не само от природен руски газ, но и употребата на природен газ в светлината на "зелената" сделка за намаляване на емисиите. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски в "Още от деня".

"Дълго време в България не се говореше нищо за местен добив на природен газ. България е богата на ресурси, малко хора знаят, че ние можем да добием собствен газ", обяви Хиновски. Той каза още, че са правени изследвания, но тази посока е потискана от геополитически интереси. Уточни, че тези находища са в Северозападна България. "Имаме други находища в България, от които не се добива природен газ, от Калиакра Изток имаме 1 млрд. природен газ, имаме газови хидрати в Черно море, от които не се добива. Ние не правим нищо за това", заяви още Хиновски. Той подчерта, че има редица способи България да стане собствен производител на природен газ и да намали зависимостта от Турция.

"Това което трябва да се направи е намаляване приложението на природен газ в големите потребители, топлофикации и други, и тяхното заместване с други технологии, като например начало на процедурата по миксиране на природен газ с водород, това което отпадна от нашия План за възстановяване и устойчивост", обясни енергийният експерт.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pepi777

    162 2 Отговор
    Проблема на нашата държава е, че се управлява от некадърни политици !

    Коментиран от #4, #49

  • 2 Гладкомозъчна печена 🎃

    61 10 Отговор
    Ашколсун. Машала
  • 3 Взимаме 2%

    141 7 Отговор
    от нашето злато. Та на какво сме богати ?
  • 4 Roro

    71 8 Отговор

    До коментар #1 от "pepi777":

    и корумпирани поне последните 10г!

    Коментиран от #57

  • 5 Мен

    163 12 Отговор
    Остави газа имаме толкова много злато че да сме независими... ама нали са го дали на концесия на канада за 30 години без да питат народа.... няма така мизерна управа като нашата!
  • 6 СЛАВА БЪЛГАРИЯ

    54 14 Отговор
    СЛАВА НРБ
  • 7 Roro

    69 3 Отговор
    Бъдещето е на водород и газ пък наще се занимават с батерии?!
  • 8 ПРИПОМНЯНЕ

    56 15 Отговор
    Нашият шелф е проучван от "братушките" през 50-те години на 20век и те са казали, че НЯМА... Те това е проблемът сега и за това са всички напъни против проучванията в момента.

    Коментиран от #34

  • 9 дедо

    81 4 Отговор
    Никой не може да ти направи по голямо зло,от това което сам си направиш!
  • 10 Бесен_ Язовец

    52 12 Отговор
    Бобени газовете ще произвеждате!

    Коментиран от #24

  • 11 пьешу

    39 24 Отговор
    и тоя е един експерт... от тия, които се пръкват в смутни времена. знаете кои. ;)
  • 12 Бай Кой

    43 4 Отговор
    Тихо да не чуе бай пън
  • 13 123

    47 16 Отговор
    България има много природни дадености, но точно пък газ..................Абе кажи му експерт и разбираш, че е синоним на дебил :)

    Коментиран от #58

  • 14 Gen Gurko

    72 11 Отговор
    Тази личност, тази неприятна личност, е един от виновниците за да нямаме досега нова АЕЦ и същевременно чужд либист. Когато го видях да цъфне в редиците на ИТН, тутакси спрях да ги подкрепям. Толкоз за него.
  • 15 Хиновски, тази "Песен" за собствени

    49 14 Отговор
    Газови находища се Пее 30 год. вече! Че сме върху море от нефт и газ и така до бескрай е Песента!! Истъркана плоча!!!
  • 16 Някоя си

    81 4 Отговор
    И да имаме каква полза от тях 😉 пак някои висш
    " политик" ще почне да ни убеждава че е много по добре находищата да бъдат дадени на чужди външни фирми и ние да купуваме от тях 😉националния ни интерес пак ще бъде продаден за стотинки .... Имаме вече опит с това (справка -дънди )....и не само ...
  • 17 Хиновски, тази "Песен" за собствени

    18 12 Отговор
    Газови находища се Пее 30 год. вече! Че сме върху море от нефт и газ и така до бескрай е Песента!! Истъркана плоча!!!
  • 18 Offshore

    62 7 Отговор
    Ако някой иска да се поинтересува къде Турция откри доста големи газови залежи в Черно море . Ще ви кажа предварително - на самата граница с нашата зона . Това значи след като те имат е много вероятно и ние да имаме .
    За газовите хидрати е вярно че има в Черно море , но никой не добива промишлено от тях все още . Така че за това няма смисъл да се говори към момента .
    Газ има в Добруджа .
    Истина е че ако имаме национално отговорно управление България би могла да бъде 100% енергийно независима .
    Но докато нашите управници се вълнуват предимно от евроатлантическа солидарност , а не от нашето добруване - ще бъде така .

    Коментиран от #42

  • 19 Хиновски, тази "Песен" за собствени

    15 15 Отговор
    Газови находища се Пее 30 год. вече! Че сме върху море от нефт и газ и така до бескрай е Песента!! Истъркана плоча!!!
  • 20 Русенец

    90 0 Отговор
    България е много богата на много ресурси. Можем да живеем като царе. Вместо това, шепа продажници отдават богатствата ни на концесия, докато ни обясняват, колко сме зависими от господарите им.
  • 21 Ъхъъ

    89 2 Отговор
    България е богата на много неща, но е най богата на идиоти и най вече политици-идиоти-продажници !!
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    30 1 Отговор
    Инженерите бяха и са на ясно какво беше СИВ и кой командареше там. Не е случайно това, че всички мощности на "Топлофикация София" са изградени така, че при нужда могат да преминат от газ на МАЗУТ. Дали тази диверсификация е лесна и колко струва, най-добре могат да кажат балъците дето си направиха локално парно на газ.
  • 23 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    36 9 Отговор
    и да добием ще е собственост на сащ!
  • 24 баба Гицка

    37 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен_ Язовец":

    При пет лева кило боб едва ли ще насмогнем. :)
  • 25 Да имаме газ,

    41 20 Отговор
    Но когато Борисов почна да търси газ в Черно море, БСП и зелените организираха протест и всичко беше прекратено.Благодарете им на тях сега

    Коментиран от #59

  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 6 Отговор
    Инженерите бяха и са на ясно какво беше СИВ и кой командареше там. Не е случайно това, че всички мощности на "Топлофикация София" са изградени така, че при нужда могат да преминат от ГАЗ на МАЗУТ. Дали тази диверсификация е лесна и колко струва, най-добре могат да кажат балъците дето си направиха локално парно на газ.
  • 27 УСА боклук

    25 6 Отговор
    Цяла седмица ям боб яхния, плакия, чорба... Трябват тръби и щуцери.
  • 28 Тотьо

    27 5 Отговор
    И тях ще дадем за шепа стотинки бъдете спокойни.
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    29 7 Отговор
    Преработването на златната руда е с вредна за екологията технология и за това се прави в Африка...
    А знаеш ли за чувалчетата с уранов концентрат, който добиваха в кв. Бухово и другаде затворниците , който концентрат предавахме безвъзмездно на СССР ???? Първите атомни бомби на СССР са направени с български уран...
  • 30 шопендар

    34 8 Отговор
    НАЙ ПОСЛЕ НЯКОЙ ДА СПОМЕНЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА ГАЗ,НЕЩО КОЕТО ПОВТАРЯМ ОТ МЕСЕЦИ,НО НИКОЙ НЕ КАЗВА КОЙ Е ЗАБРАНЯВАЛ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА.ДАЛИ ГАЗПРОМ,ИЛИ БЪЛГАРСКИТЕ МАФИОТИ ОЩЕ НЕ СА СЕ РЗБРАЛИ КОЙ ДА ГО РАЗРАБОТВА
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Миролюб Бенатов

    34 9 Отговор
    Зависими от Газпром на 98% , зависими от Лукойл 99% , зависими от Росатом 100% ....и после разправят , че сме зависими от Козяк :):):)
  • 34 Попооо

    12 8 Отговор

    До коментар #8 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Нали преди 10 години идвайа швл, мел и нел да прочват, те кво откриха? Нали румънците щяха да се самозадоволяват, ама увеличиха и те доставките от газпром.

    Коментиран от #43

  • 35 Българин

    22 23 Отговор
    Обръщам се не към фейсбук и гугъл люнгороте а към малко по въздрастните. Помните ли по време на първото правителсъво на Борисов панаирите със шистовият газ. Тогава даните на международните специалисти бяха че България е най богата на шистов газ сърана във Европа. Помня че тогава казаха че Полша има шистов газ за 500 г, а ние за много мнго повче. Щатите от вносител на газ се превърнаха на главен износител благодатение на шистовият газ а и по дискавари даваха как фермите и другият бизнес потръгна покрай раздвижването на хора и бизнес около тях. Със добива на шистов газ не се замърсяват ни почва ни вода,,,, еколозите във Америка никога не биха допуснали замърсяване на почва и вода във собствената си страна. Ииии, помните ли как резгираха тогава комундетата, червените бабички, остатъците от ТКЗС и АПК номенклатурата и платените еколози кпгато видяха във енергийната независимпст на България заплаха за монопола на любимият им руски газпром. Равна добруджа, житницата, водата,, макар че добруджа е най безводният район във българия,,,, Тогава Бойко птстъпи пред протестите на текезесарите и псевдо еколозите, БСП,, БКП тогава бяха много силни а и руското влияние тогава беше огромно(нали точно те го свалиха от власт 2012г,,,,БСПкомунисти нямаха капацитет за свалянето на Борисов) Та точно тези съботия наложиха Бойко да сложи забрана за извличане на шистов газ. Сега сме във положение ВОДА ГАЗИ ЖАДЕН ХОДИ. Народа е казал,,, ум умува, ум царува и ум патки пасе,,,,,, ное

    Коментиран от #36, #37, #56

  • 36 рдхкгб

    24 12 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Руснаците натиснаха с 10 милиона евро и изведнъж всички скочиха против шистовия газ в България. Нищо, още малко и на Русия няма да и стигат парите за подкупи на нашата пета колона
    може и да успеем да се откачим от тях.
  • 37 Голям праз

    32 7 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Напротив, еколозите в САЩ доказаха, че добива на шистов газ нанася големи щети. Имаше и Комисия на Сената, която разследваше въздействието от добива на шистов газ.
  • 38 Точен

    16 11 Отговор
    ФАЩ крадат 33 % от БВП на Българско.
  • 39 Георги

    15 3 Отговор
    Доста некадърно написана статия. 1 млрд, но какво? Лева, евро, долара или куб. метра?
    Ако е последното, то сме обречени. Годишната консумация в България ба природен газ е 3.5 - 4 млрд. куб. м., като тази цифра трябва да нараства. Т.е с тези "1 млрд. природен газ" едвам ще стигнат и за един отоплителен сезон.
  • 40 нснс

    6 2 Отговор
    ама на каква пазарна оценка . в българия ще се използва шифтовия метод които е 5 пъти по скъпи .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Йо Несбьо

    17 0 Отговор

    До коментар #18 от "Offshore":

    Япония добива промишлено газ от газови хидрати. Не е трудно да се разработи технология, трудното е някой в България да бъде накаран да го направи. Министерство на промишлеността, на финансите, на регионалното развитие нещо... Министър-председателят... Министерство на икономиката... Ако ние чакаме нещо някъде да се направи, то никога няма да успеем... И затова сме така!
  • 43 Наясно ли си,

    7 6 Отговор

    До коментар #34 от "Попооо":

    Кога се прави инвестиция ? Защо да я правят, когато Путин ще дава на по-ниска цена?
  • 44 112

    16 9 Отговор
    Руската пета колона съботира дори проучването за газ в Добруджа и морето ! С руските агенти на Газпром ,оправия няма ! Ние сме комунисти и обичаме Путин ! Затова и сме в МИЗЕРИЯТА !

    Коментиран от #45

  • 45 Ура-а-а-а-а-а-а-а-а!

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "112":

    а-а-а-а-а-а-а-а-а-а-а!
  • 46 ТРОШАЧА

    17 0 Отговор
    От 89г няма един нормален управник... Само хайдуци и егоисти мислещи единствено за себе си и как повече да откраднат източат или да продадат на каквато и да било цена българските интереси ...
  • 47 БОЙКО ТАКА ЛЪЖЕШЕ ЧЕ ЩЕ ПРОДАВАМЕ ГАЗ

    12 3 Отговор
    МОШЕННИЦИИИИИ!
  • 48 ТАЯ ГАЗ ДЕТО Я ИМАМЕ

    12 4 Отговор
    АКО Я РАЗРАБОТИМ ТРЯБВА ДА СИ ТЪРСИМ ДРУГА ДЪРЖАВА , ЩЕ СТАНЕМ МЪРТВА ЗОНА А ГАЗТА ЩЕ СВЪРШИ ЗА ПОЛОВИН ГОДИНА !ПОЧВА ВОДА И НЕДРА ЩЕ БЪДАТ НЕИЗПОЛЗВАЕМИ ЗАВИНАГИ ! В ЩАТИТЕ ЦЕЛИ ЩАТОВЕ СА ВЕЧЕ С ХИЛЯДИ РАКОВО УМИРАЩИ ! КРАИ С ТЯХ !

    Коментиран от #60

  • 49 Jacques Yves Moineau

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "pepi777":

    Ако бяха некадърни, добре. Ама те са продажни.
  • 50 Нострадамус

    7 2 Отговор
    да имаме 6 000 000 находища на метан даже са ходещи находища ама това е най пазената тайна във вселената защото иначе ставаме една от най богатите държави в света а това не е изгодно за никой от великите сили .............отново дългата ръка на световния заговор срещу българите
  • 51 Алексей Сергеев

    8 7 Отговор
    В България има шистов газ. Но на продажните и подкупни еколози им беше богато платено да протестират цял месец. Добива на ШИСТОВ ГАЗ,ЩЯЛО ДА НАРУШИ ЕКОЛОГИЯТА- ЕДНА ИЗМИСЛЕНА ГОЛЯМА ЛЪЖА
    Помислете, коя държава има интерес да не добиваме шистов газ?
  • 52 Да бе да ама не!

    7 1 Отговор
    С такива като тоя стигнахме дъното!
  • 53 ПАК КАКВО КАЗАЛ НЯКЪВ ПАРАЗИТ !

    5 1 Отговор
    .................. МИЧКА МУ ПАЙЧИНА !
  • 54 Петролчо

    7 0 Отговор
    Петрол, злато, диаманти и солена вода имаме много, най-вече солена вода ☀️🏖️⛱️
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Геоложките условия в Добруджа са неподходящи за предвидената технология за добив на шистов газ.
  • 57 Лея13

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Roro":

    Последните 10 години!?Ти в България ли живееш?
  • 58 Лея13

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    Всъщност има газ.Освен всичко останало.И то достатъчно газ, за да сме независими много дълго време.Но за някого това не е изгодно.Как иначе ще ни направят зависими от раша?
  • 59 Лея 13

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Да имаме газ,":

    Точно така е! Имаше проучвания и бате Бойко искаше да се направят по подробни и да си ползваме наша газ.Иначе цоциалистите са много цоциална партия.но когато става въпрос за руски интереси,са на първа линия да ги защитават.И в този случай е така- почнаха с измишльотините за замърсяване на почвата, методът бил много натоварващ и други бля,бля...На много кръгове в България изобщо не им е изгодно да сме нормална държава -независима политически и финансово

    Коментиран от #63

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Проучвания и добив на шистов трови водат

    0 4 Отговор
    И при проучванията и при добива на шистов газ се вкарват многобройни отровни химически вещества, които трайно и завинаги ще отровят водата и почвата, заради съмнителна полза. В Полша бързо се отказаха от проучвания за шистов газ. Защо Австрия, Унгария, Сърбия имат дългосрочни договори с Газпром за евтин руски газ, а ние отказваме договори напук на българските интереси и в услуга на американските, само заради потупване по рамото на управляващите в България подлоги. Бойко Борисов заяви пред Българо-американската търговска камара: "Заради американските интереси, ние спряхме 3 големи руски енергийни проекта". АЕЦ Белене, Южен поток, Бургас - Александруполис. Резултатът - колапс на икономиката заради непосилни цени на енергията, галопираща инфлация, в крайна сметка българите кучета ги яли.
  • 62 Връщане на златото и др. залежи на Бълга

    5 3 Отговор
    Иван Костов и Бойко Борисов раздадоха подземните богатства на България на чужди компании срещу смешно ниски такси. Само канадската Дънди прешъс изнася злато за 5 милиарда годишно, а плаща около 60 милиона такса. За това, колко са платили на Костов и Борисов за тези сделки "кон за кокошка", знаят само чекмеджетата на Костов и Борисов. Незабавно разваляне на тези заробващи договори, превръщащи България в жалка колония на чужди мошеници. Същото се отнася за немската Арубис, на която Костов подари богати залежи на мед и др. ценни метали в Златица - Пирдоп. Вода газим, жадни ходим.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Владимир Владимиров

    0 4 Отговор
    Разбира се че можем! Биогаз. От кравите,от нас...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Димитър

    1 0 Отговор
    🙏🙏🙏🙏👍
  • 67 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    НАЙ ДОБРИЯ ЕНЕРГИЕН ЕКСПЕРТ И ТЕРОРИСТ Е ....... ДРУГАРЯ ЕЛЕНКО БОЖКОВ...... ПРОСЛАВИЛ СЕ СЪС САБОТАЖА В МЕТРОТО....... ФАКТ !