Last news in Fakti

19 Март, 2022 11:39 1 134 3

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Ръстът на БВП трябва да е първи приоритет на кабинета

  • румен гълъбинов-
  • инфлация-
  • бвп-
  • стагфлация-
  • цени-
  • криза

Рано или късно икономиката ни ще бъде в стагфлация, убеден е икономистът

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Ръстът на БВП трябва да е първи приоритет на кабинета - 1
Снимка: ФАКТИ

"Ръстът на БВП трябва да стане приоритет номер едно на правителството, защото тогава инфлацията се поема лесно, ако има голям ръст".

Това коментира за ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

"Очаквам скоро ФЕД да вдигне лихвите с 0.25% и така още няколко пъти, за да се овладее инфлацията в САЩ. След това и ЕЦБ трябва да вдигне лихвите до 1-2 месеца, което да възпира инфлацията в Еврозоната. Надявам се в България инфлацията да не е повече от 9% средно за цялата година. Ерозиране на доходите ще има, а безработицата ще се увеличи", смята Гълъбинов

"Бизнесът обаче се въздържа от инвестиции, заради инфлацията. Обемите на потреблението също ще намалеят, заради намалената покупвателна способност. Така инфлацията ще подкопае растежа, а не виждам други фактори, които да го ускорят", отбеляза икономистът.

И посочи, че "облекчаващ фактор би било, ако към момента имахме одобрени проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост" смята още икономистът.

Според Гълъбинов рано или късно икономиката ни ще бъде в стагфлация.

"МВФ вече посочи, че войната в Украйна може да има мащабни последици за световната икономика в по-дългосрочен план. Икономическият растеж ще бъде "подкопан" и инфлацията ще се повиши по-рязко поради по-високите цени на енергията и храните", заяви той.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    4 0 Отговор
    "Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Ръстът на БВП трябва да е първи приоритет на кабинета"

    Ще има ръст, определено. С новите дългове, ще се дигне БВП.
  • 2 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Тия като имат бясни Халюцинации, докато Крадът и слугинстват, ние го гризкаме още по Злокобно! До 5 години ни няма. Това е оптимистичният вариант. Пиеш часа и продължаваш да Спинкаш и тва е!
  • 3 4321

    1 1 Отговор
    Ръстът на доходите трябва да бъде приоритет за правителството! Всичко друго са празни приказки. Най-накрая трябва да се появи желание в управляващите да се погрижат не само на думи за оцеляването на нацията!