Last news in Fakti

21 Март, 2022 14:58 1 135 4

БТПП: Войната се е отразила на 60% от фирмите

  • бтпп-
  • фирми-
  • война-
  • войната в украйна

Според експресното анкетно проучване на бизнес организацията Германия е предпочитан партньор от повече от половината български фирми

БТПП: Войната се е отразила на 60% от фирмите - 1
Снимка: Shutterstock

Военният конфликт между Русия и Украйна е оказал влияние върху дейността на повече от 60% от българските фирми, показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Германия е най-желаният бизнес партньор у нас, следвана от Турция.

Според експресното анкетно проучване на бизнес организацията Германия е предпочитан партньор от повече от половината български фирми, Турция посочват повече от една трета, а третото място си разделят Полша и Румъния с 29% от анкетираните. Следват Франция, Италия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

С всяка една от посочените страни данните показват ръст в обема на износа, като най-голям е този с Румъния.

Тази година Китай е класиран по-назад независимо от увеличението в стокообмена, като износът нараства с повече от 20 процента, а вносът с 35 на сто.

Българският бизнес търси партньорство в областта на строителството, услугите, транспорта и логистиката, търговията и металургията, като очаква отпадането на ограниченията за пътуванията за реализиране на по-успешни сделки.

Едва 7% са на мнение, че онлайн срещите могат успешно да заменят бизнес пътуванията.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 5 Отговор
    налагайте санкций и да не ви пука за фирмите
  • 2 Майна

    17 1 Отговор
    Отрази се планът за ГОЛЯМОТО НУЛИРАНЕ ,който се провежда ,да се УТОЧНИМ- Започна с ПЛАНДЕМИЯТА И СЕ УСКОРЯВА СЪС ВЪВЕЖДАНЕТО НА САНКЦИИ ,НАСОЧЕНИ НЕ В ПОДКРЕПА НА УКРАЙНА ,а срещу европейците
  • 3 Дер Лайнена

    7 1 Отговор
    Фалит ми дай, о Путине!
  • 4 Нямаше да

    4 0 Отговор
    Има никаква война и спомем за война ако нато не бяха превзели голяма част от Европа и не обграждаха русия