Last news in Fakti

22 Март, 2022 21:40 2 222 39

Туристическият бранш се тревожи за летния сезон

  • туроператори-
  • летен сезон-
  • резервации

Изцяло липсват резервации от Русия и Украйна

Туристическият бранш се тревожи за летния сезон - 1
Снимка: БГНЕС

Сериозни притеснения за туристическия бранш, преди летния сезон. Причината е в малкия брой предварителни заявки. Изцяло липсват резервации от Русия и Украйна, заради войната, а туристите от тези държави са сред основните посетители на нашите курорти, съобщи Нова тв.

Христо Караилиев е управител на хотелски комплекс в Слънчев бряг. Предварителните заявки тази година са много малко заради войната. Затова и се притеснява как ще започне летния сезон.

„Предполагам, че голяма част от пазарите, на които разчитаме за сезона, изчакват да видят как ще се развият военните действия преди да решат дали да запишат почивка при нас. Но при всички случаи началото на сезона най-вероятно ще бъде засегнато от гледна точка на търсене”, обяснява хотелиерът.

Надеждата на сектор „Туризъм” е била, че с края на поредната COVID вълна пътуванията отново ще се увеличат. Военният конфликт обаче е объркал плановете им.

„Преди две –три седмици нещата бяха много по-спокойни, след COVID изведнъж започнаха ранни записвания както през 2019 г. Сега вече с тази военна обстановка положението е по-трудно”, коментира експертът Константин Занков.

Така едни от основните туристи у нас – руснаци и украинци ще пропуснат летния сезон.

„Русия, Молдова, Украйна – спадове на туристически пазари. Определено ще има резервации повече в последния момент, надяваме се основно на интерес към нас от съседни държави”, добави Занков.

Отсъствието на украинци и руснаци ще се усети не само туристическия бранш, предупреждава бизнесът.

„Руснаците и украинците харчат много като дойдат в България. Ако кажем, че един турист е 1000 лева вече 1 милион туристи са 1 милиард”, смята Веселин Илиев от Българската стопанска камара.

През миналата година по данни на НСИ около 470 000 украинци са посетили страната ни като туристи. Руските посетители са били близо 135 хиляди.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво чакат

    54 2 Отговор
    Да намалят цените за Българи. Два пъти по-високи цени дават за нас. После пак ще ревът.

    Коментиран от #5, #29

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ротшилд

    34 3 Отговор
    Стискайте зъби, гои. Моята Империя е по-важна от печалбичката на селянията.
  • 4 Роршилд

    30 2 Отговор
    Стискай зъби Ганьо. Сега се решава дали Новият ми Световен Ред ще пребъде.
  • 5 hahaha

    53 2 Отговор

    До коментар #1 от "Какво чакат":

    И 3 пъти да ги намалят пак няма да стъпя.Това не е почивка ,а изпитание на нервите ,стомаха и здравето като цяло.
  • 6 Qwerty

    48 1 Отговор
    Да мрът от тлан и кредити, поне до моменто в който припознаят българина за клиент! Дотогава, вървете на борсата, смешници!
  • 7 Раданч Татлъту

    66 7 Отговор
    Руснаците ша почиват в Турция,защото ние сме велики евро атлантици!🐵🥳🤡👍
  • 8 Да отиват

    24 1 Отговор
    Пред министерски съвет и да си искат компенсацийте
  • 9 1566

    35 0 Отговор
    Руснаци ням а украинци само бежанци. Германци и европейци дума да не става. Те няма да припарят толкова близо до военни действия.Българите така илиначе никой не ги иска само в краен случай и дори тогава по-добре НЕ. Да кажем че няма да има летен сезон то и миналта година имаше само за месец и половина.Да кажем че , вече свикваме.
  • 10 Антон

    33 1 Отговор
    Да се обърнат за помощ към урсула и дедо бай дън. Сигирен съм ме такива стабилни партньори като тях, няма как да откажат помощ за нас

    Коментиран от #11

  • 11 1560

    7 13 Отговор

    До коментар #10 от "Антон":

    Няма нужда, свободата ни стига, можем да пътуваме по света, да говорим свободно..какво по-ценно от това?
  • 12 Гост

    10 0 Отговор
    Той всяка година се тревожи.
  • 13 САНДОКАН

    33 0 Отговор
    Нали ЕС се погрижи хотелите тази година да се напълнят по от рано,какво недоволствате
  • 14 kjl

    33 0 Отговор
    Нищо, сега богати американци ще започнат да прииждат на талази. Барове, казина, увеселителни паркове, ресторанти ще се пукат по шевовете от пачки долари и крипто валути. Нови летища и площадки за кацане на Спеийс Х кораби ще бъдат строени навред из нашата страна. Недостиг на квалифицирана ръка ще примами бедни швейцарци да идват и да се трудят в обслужването и угаждането на представителите на върховната нация. Какви светли дни ни очакват, не смея даже да мечтая.
  • 15 Гост

    17 0 Отговор
    Преди две седмици една госпожа от туристическия бранш заяви по телевизията, че няма от какво да се притесняват за сезона. Че имало и други пазари като Северна Македония, към които трябва да се отворим и че благодарение на тях сезонът ще бъде успешен.

    Коментиран от #38

  • 16 Дреме ми за туризма

    31 1 Отговор
    олиото станало 8 лева ви ми говорите за туризм.

    Коментиран от #19

  • 17 Мехди

    9 0 Отговор
    Турция или Византия. Всичко друго е бежански компромис. Друзя из украинските черноземи мечтаят за прагулка на България....
  • 18 Идеално

    14 13 Отговор
    Без руснаци по морето ще е къде по добре
  • 19 И какво от това...

    3 11 Отговор

    До коментар #16 от "Дреме ми за туризма":

    Цигарите, парцуцата и азиатската пропаганда държат курса !
  • 20 Хахахаха

    4 18 Отговор
    Сезон ще има, при това добър... Естествено затруднения ще има, но винаги има сектори с проблеми. Важното е да се отървем от диваците с черешови топчета
  • 21 BUDITEL

    32 0 Отговор
    А, сетихте се бе. От Германия до Майорка за 5 звезден хотел , 7 дни -олл инклузив - 450 евро на брега на морето . Същото се предлага и за България , само че цената е 1370 евро. А познайте до три пъти -къде ходят германците....Нашите имат само едни големи претенции и надути цени -НИЩО ДРУГО....иначе на приказки сме много велики . Истината е съвсем друга. За това Турция, Гърция , Испания , Малта, Португалия, Италия се късат от туристи...При нас само социално слаби пияници се мъкнат ......
  • 22 Варна

    32 0 Отговор
    Руснаците масово продават имотите си по черноморието . Какъв сезон да има ? Бранша направи всичко възможно да изгони българския турист . Цените в нашите курорти са много по-високи от останалите туристически държави .Слагаме платения паркинг и платената сянка и цените стават космически . Точно затова всички българи ходят в Гърция . Не знам за вас , но аз колкото пъти съм бил в Гърция , такса за чадър не съм плащал , знаете там поръчвате консумация и ползвате чадър . Никъде по света не съм плащал такса за да вляза в курорт - справка Русалка и Албена . Няма никакъв смисъл да коментирам скъпотията по заведенията на морето . Това със сезоните станя ясно още преди две-три години , само бранша не разбра
  • 23 български турист

    28 1 Отговор
    Така им се пада на хотелиерите и ресторантьорите. Нали гонеха руските туристи, а сега реват. Така преди години гонеха и българите от морето, а сега реват, че ходим в чужбина. Така им се пада, да фалират. На никой не му пука за тях. Ще дойдат други, които вече ще са наясно, че трябва да уважават всеки един турист независимо кой е и от къде е. Ще се научат и да спрат с мазните си номера иначе фалит.
  • 24 ЦК на КПСС

    15 1 Отговор
    Бай дрън ще ви докара обонговци
  • 25 Щобее

    21 1 Отговор
    Такъв екшън ще е за туриста тук. Кеф ти мини, кеф ти хвърчила. А може и някой байрактар да прелети ниско напът за кютека. На 24 февруари казах че сезона приключи. А държавата спи та хърка.
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 1 Отговор
    Вьобще не чакайте туристи тази година.Черно море е ос...но от ....А,"Операцията" ще си върви и няма да има кой да ожъне...Ни зърно..ни Леб....На никой няма да му е до море....
  • 27 неразбрал

    21 0 Отговор
    Хотелите нали ще са пълни с украинци , ко би бара сезона .
  • 28 300 на 600

    8 1 Отговор
    Ко ривети вееее, който е със зимен той и с летен сезон
    Уууууууууеееееее
    Д.В.Ма$КА
  • 29 Шамара

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Какво чакат":

    Тия печалбари веднъж ни изгониха, сега да ревът няма да стъпя! В Турция сервитьора стои прав до масата, на ръце те носят, Гърция, Италия, ако щеш и Албания навсякаде са в пъти по добри от наште главорези!
  • 30 В.В.П.

    15 0 Отговор
    Пълен фалит на бг ,селския тарикат хотелиер. Палите война в съседите,,и чакате почиващи комшии..Мръсно ,гадно ,и отвратително лайноморие .Истината е в планините ,.На въздух .
  • 31 В.В.П.

    14 0 Отговор
    В последния момент ще дойдат От НАТО,ястреби..Ще харчат с милиони .Оооооххх
  • 32 В.В.П.

    10 0 Отговор
    Руснаците си ходят в Камчатка,,не на осраното смотано Черноморие .Не ги чакайте.!.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Горещо лято

    7 0 Отговор
    Лятото поне ще е жега може и с фойерверки вместо туристи на плажа
  • 35 TROY

    8 1 Отговор
    Да му мислят за това мутрагените които бетонираха нашето черноморие. Много по добре е, да отидеш във семейна хижа във планината със басейн и да слушаш Моцарт вместо да се търкалаш по пясъцете между фасовете и кучешки изпражнения и отвсякъде да гърми чалгия.
  • 36 оня с коня

    5 0 Отговор
    И миналата година се тревожеха от Бранша,пък накрая приключиха доста доволни.Вече никой не говори за Ковид,а за Украинските туристи няма що да се тревожим,защото ТЕ СА ТУК,при това С ПАРИТЕ СИ!Руснаците пък директно ТУК СИ ЖИВЕЯТ /500 хил. руснаци притежават 300 хил. имота у Нас/.Колкото до Румънците, миналата година буквално нямаше място за Българите от "Мощното" им присъствие,а Менюто в Ресторантите Задължително се изписва И НА РУМЪНСКИ.
  • 37 Васил

    8 0 Отговор
    Мдаааааааааааа тази година Гърция Турция ще се пукат по шевовете проблема у нас че вече не остана какво да се види освен плуващи фекалии и бетон за високи цени.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ама

    1 0 Отговор
    За какво се тревожат, хотелиерите, нали си взеха бежанци-украинци, сега ще са пълни хотелите. АЙДЕ стига ревахте... 😪😪😪