Тема: Украйна

26 Март, 2022 21:17 10 208 24

Как се справят украинските бежанци с парите?

  • украйна-
  • русия-
  • пари-
  • бежанци

Украинските гривни нямат почти никаква стойност в Европа и обмяната им е невъзможна

Как се справят украинските бежанци с парите? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Уте Тайс от община Зелтерс в германската провинция Хесен е приела в дома си множество бежанци от Украйна, на които е съдействала да си открият банкови сметки. Без нейната помощ новопристигналите трудно биха се справили сами.

За откриването на нова сметка е трябвало да бъде представена адресна регистрация и документ за самоличност. "Това, че украинските паспорти са не само на кирилица, но и на латиница, ни улесни много", казва Тайс. Тя уточнява, че бежанците се нуждаят от нови банкови сметки, за да могат по тях да получават социални помощи, а след време евентуално и заплата.

Още новини от Украйна

Сметките се откриват по облекчена процедура

Досега сме открили към 50 банкови сметки на украинци, казва за "Тагесшау" Кристине Бройнхе от клона на банката Sparkasse в град Лимбург, провинция Хесен. За да могат служителите да работят по-бързо, са получили копие на примерен паспорт - за да се ориентират къде да търсят номера на личния документ, рождената дата и мястото на раждане, разказва Бройнхе. Тя допълва, че междувременно вече се признават и личните карти на украинските бежанци.

"Благодарни сме на Службата за финансов надзор BaFin за това, че облекчи бюрократичната процедура и позволи откриването на банкови сметки да става и с лична карта", казва банковият мениджър Хелмут Шлевайс. Това е важно, защото в много случаи бежанците пътуват без задгранични паспорти. Много нови сметки на бежанци от Украйна разкриват и редица частни банки, като Commerzbank и Deutsche Bank.

Месечните такси са различни

В случая става въпрос за базисни банкови сметки, по които могат да постъпват пари или от които могат да се превеждат пари. Бягащите от войната в Украйна имат право да разкриват такива сметки, но само при представяне на документ за самоличност - украински задграничен паспорт или лична карта, обяснява говорителката на Германския банков съюз Силви Ерно. Адресна регистрация не е непременно необходима - достатъчно е посочването на адрес за кореспонденция.

Таксата за обслужването на сметката е различна в различните банки: в Commerzbank и в Deutsche Bank услугата се предоставя безплатно, докато Sparkasse изисква месечна такса от 6,50 веро.

Банките не искат украински пари

Но дори да се сдобият със сметка, бежанците не могат да внесат в нея украински пари в брой. Това е огромен проблем, потвърждава Щефан Реске от Ронсхаузен, който е приютил в дома си майка с дете от Киев. "Първото, от което се заинтересуваха по пътя насам с колата, беше как могат да обменят парите в брой, които носят." Реске първоначално бил оптимист, но междувременно е получил откази от всички банки, към които се е обърнал.

Принципно има легален обменен курс на украинската гривна, макар тя да се равнява само на няколко цента, но всъщност с тази валута изобщо не се търгува, казва пред "Тагесшау" говорителят на Reisebank Рюдигер Шмит. "Тези пари фактически са без каквато и да било стойност за нас, тъй като не можем да ги продадем на международните търговски банки", разяснява той.

Призиви за общоевропейско решение

В момента никой не може да обмени украинската си валута в Централната банка на Украйна, казват от Германския банков съюз. Има нужда от общоевропейско решение, по което в момента работят съвместно Европейската комисия и Европейската централна банка, допълват от организацията.

Теоретично украинските бежанци биха могли да теглят пари в Германия със своите украински банкови карти. "Но това ще е възможно само дотогава, докато съответната банка в Украйна е в състояние да отвърне и да допусне транзакцията", разяснява Силви Ерно. Ако с оглед на актуалната ситуация в Украйна банката бъде затворена, тегленето на пари в чужбина определено ще стане сложно.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    6 16 Отговор
    мат о туи пари ли са аз не биях чувал че има такива пари преди да има воина вав украина аз единствено евро признавам зя пари

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бойко

    96 10 Отговор
    Митничари правят яко пари. Като гледам украинците в България карат рейндж Роувър с жени и момчета годни за ярмията избягали от Украйна. Имат банкови карти и хич не ми изглеждат за нуждаещи. По бедните без това останаха в Украйна. Какви пет лева?

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 WhiteNoise

    36 6 Отговор
    украинските коvри вече приемат и рубли. така стават момичета с "повишена социална отговорност" :)
  • 6 Сомалийския пират

    17 26 Отговор
    Гривни,рубли все тоалетна хартия.

    Коментиран от #14

  • 7 Как ли

    79 4 Отговор
    Сигурно като българските пенсионери. Все на чужд гроб ревем. Тук възрастните хора не могат лекарствата си да купят, но иначе сме много съжалителни. Лицемери.
  • 8 Иванка петрова

    33 5 Отговор
    Търговска банка във Варна до църква "св. Петка" първо взема по 70 лв.за откриване на сметка на украинци и след това им казва, че не може да им открие сметка, защото са украинци. Не им връща взетата сума от 70 лв.

    Коментиран от #15

  • 9 С кои

    71 3 Отговор
    с тези 1200 на месец ли, та те трябва да са им достатъчни, доста българи живеят с доста по-малко. А и не плащат за винетки, градски транспорт и др. неща за което ние си плащаме. Резонен е въпроса как българите оцеляват без пари?
  • 10 Лупи

    71 1 Отговор
    Ами как, нали видяхме депутатската съпруга Котвитска с 30 мил долара в куфари хванати на Унгарската граница. Ама това не се дава по нашите телевизии
  • 11 Тролеее

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Умримангалгнусен
  • 12 Вие по-добре пишете, как да се

    46 4 Отговор
    Сдобием с украински гражданство, че опашките от желаещи еече са огромни! То това се оказа най-голямата екстра - дават ти бол пари, в същото време всички държавни и общински услуги са ти безплатни, хората те приютяват, хранят те, обличат те, обичат те! Няма нищо общо с това, да си български пенсионер!
  • 13 ТАКА ААА ИЗМИСЛЕНА НАЦИЯ ИЗМИСЛЕНА

    26 2 Отговор
    ВАЛУТААААА. ИСТИНАТА ЛЪСНА ОТНОВООО... 6
  • 14 СЕЛСКИ ЧОМПИЛ

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "Сомалийския пират":

    ЗЕМИ СА ОБРАЗОВАЙ МАЛКО ЧИ ДОРИ И РОМИТЕ СА ЗАПАСЯВАТ С РЪБЛИ В ОЧАКВАНЕ НА НОВУЯ И КУРС. 1 РЪБЛА 135 ДЪЛУРЪ..
  • 15 БАНКАТА 7000 ТРЯА ДА ИМ ЗИМА

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Иванка петрова":

    Да ПРОУМЕЯТ ДЕ СА ДОШЛИ ДА ТЪРСЯТ ПОМОЩ.
  • 16 Рошко

    33 4 Отговор
    Ами обменете им ги в долари а гривните ги пратете на ротшилд, нали те за бъркаха тази каша
  • 17 Кои митничари?

    36 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко":

    По-скоро гранични власти,дет проверяват паспорти ли искаш да кажеш?Украиските мъже в емиграция се откупуват на тяхната им граница.По 3000 евро на човек(мъж).Иначе-на война.Кой не ще доживотен затвор.Тва е.Корупция по украински.А срещат се млади мъже в Букурещ и Будапеща със съпруги и деца.Как минахте бе?Ами ний минахме последния ден,преди да влезе закона за мобилизация.Кво излиза?Родинай прадал-зад граница ушол.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 абе

    5 0 Отговор
    те си бягат с куфарите с долари и евраци ,за кви гривни говорите тука

    в унгария на границата гепиха една украинка с 28 милиона долара и 1.5 милиона евраци в куфари в колата за 300 хиляди евра
    дреме им за гривните им скапани на украинците
  • 21 Някои добре се справят

    5 0 Отговор
    Справка жената до депутата от укро Ина с 28млн долара на унгарската граница в куфари.

    П.с. и малко евро за каймак...
  • 22 ДойченМаркен

    5 0 Отговор
    Щефан Реске от Ронсхаузен, който е приютил в дома си майка с дете от Киев. Ясна работата.
  • 23 Шофьор

    5 0 Отговор
    Бих казал, много добре. Кола под 50-100 хилки, с украински номер,не съм виждал. И преди 2015 г. По чейнджбюрата, по-малко от 500-1000 $, не сменят. Вчера в Гранд МОЛ-Варна,от 15 човека опашка пред бюрото,бях единствения българин...
  • 24 М вън

    7 0 Отговор
    От Укрия избягаха криминалнозабогатели... Какъвто е и киевския режим.