Last news in Fakti

27 Март, 2022 10:55 3 089 17

Защо кафето поскъпва

  • кафе-
  • цена-
  • русия-
  • поскъпване-
  • причини

Клиентът трябва да е подготвен, че скоро цената няма да падне

Защо кафето поскъпва - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Климатичните катаклизми и нестабилният обменен курс на рублата доведоха до покачване на цената на кафето. „В същото време търговците на дребно оказват значително влияние върху крайната цена на този продукт“, казва Рамаз Чантурия, генерален директор на Асоциация на производителите на чай и кафе Roschaikofe.

„Ключовият производител на кафе е Бразилия. Там в началото на миналата година имаше суша, а след това и силни студове. Това доведе до намаляване на реколтата и отрицателно въздействие върху съответните култури. Също така не забравяйте, че кафето е борсова стока. Неблагоприятните метеорологични условия доведоха до негативни експертни прогнози и в резултат на това до скок на цените на световната борса с 2-3 пъти“, каза той.

Увеличението на цената на крайния продукт не на последно място зависи и от курса на рублата. „Ние сме 100% зависими от вноса на кафе, така че обезценяването на националната валута се отразява на цената на продукта в магазина“, смята експертът. „Въпреки това, благодарение на ранното заместване на вноса в областта на преработката на кафе, валутният компонент в цената на крайния продукт не е 100%, а около 70%, тъй като кафето в по-голямата си част идва в Русия под формата на зелени зърна“, добави Чантурия.

Основната част от крайния продукт се произвежда в страната. „На практика имаме увеличение на цените на борсата и увеличение на разходите за производство на крайния продукт“, казва той.

Чантурия също така отбелязва, че цените на дребно, които се формират от много фактори, са най-зависими от надценките на търговците на дребно. „Цената на кафето е под натиск от много фактори, но тези, които са по-близо до потребителя, тоест търговските вериги, печелят повече. Те определят крайната цена с максимални маржове. Потребителят трябва да бъде подготвен за факта, че кафето ще бъде скъп продукт в близко бъдеще“, заключи експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    27 1 Отговор
    За цените нагоре винаги причини има, за цените на надолу никога не се намира!

    Коментиран от #4

  • 2 Ще се сетите

    10 1 Отговор
    Силните студове удрят по земеделието.
    Теориката за жлакия ви парник отиде на кино. Не че не е било ясно по дефиниция, че влиянието на Слънцето е много по-голямо от каквито и да е "парници", но както и да е.
    Не бих се учудил ако днес гледаме първата война свързана с този факт.

    ВНимавайте - България е още по-подходяща територия за земеделие....
  • 3 Майна

    12 5 Отговор
    Всичко е лъжа и измама за невежото вече население...Байдън директно го каза- Европа трябва да прекрати енергийната си зависимост от Русия, НИЕ ще помогнем ! ...ХА ХА ХА..Безплатно ,а??? Срещу 50 % само по- скъпо ,бе..,айде сега...ю,щото САЩ трябва да се кърми отнякъде докато НУЛИРА ,ВСЕ ПАК( КЛИМАТИЧНИ ПРОБЛЕМИ ,А??? ОНАЗИ РАЗГНЕВЕНА ТИНЕЙДЖЪРКА ,КОЯТО ИЗПОЛЗВАХА КАТО ТРИБУН за подлия си план.юАма ,хората спяха ...СПЕТЕ ОЩЕ..

    Коментиран от #5

  • 4 нямаш грижи

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Крум":

    Цените не са в пика си дори. Поспъкването е средносрочно.
    А ако искаш ниски цени и по време на лоша реколта - пак има начин. Пиеш нещо долнокачествено, което е кафе само на цвят и си готов. Подобни буламачи винаги ще има и колкото ида платиш за тях ,все ще е много,
  • 5 малък проблем

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Добре звучи "климатични промени". Така пропускат ония малък факт, че те предричаха затопляне, а проблемите са от застудяване, както пише едно към едно и в тази статия.
    Прогнозираш неконтролируемо затопляне, то става застудяване и все си прав. Само трябва да замениш "парников ефект" и "глобално затопляне", а "глолни затопляне" с "климатични промени" и винги ще си прав каквото и да стане.
  • 6 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Защо в борбата за по-добър живот на хората ръста на цените на стоките винаги има превес пред ръста на цената на човешкия труд‼️

    Коментиран от #10

  • 7 Кирил

    5 2 Отговор
    Какви са пак тези клик-байт заглавия в сайта...какво ме интересува високата цена на кафето в Русия заради курса на рублата?! Влизам да прочета за кафето и впоследствие гледам,че се цитира генералния директор на Асоциация на производителите на чай и кафе Roschaikofe...щото те се загрижили за останалия свят.Множество от темите в сайта са с подобни грабващи гръмки заглавия и после се разбира,че става дума за Франция,Италия,САЩ или Малайзия.Хайде спрете с това елементарно селско манипулиране на читателя...
  • 8 СССР

    2 1 Отговор
    Тъкмо ще си спомним за невремето до 1989 г. Кафе нямаше, само ръж и леблебия и цикория, вместо нес@😀😀🙂
  • 9 питам само

    5 0 Отговор
    Защо уважаеми редакторю Богданова никъде не споменавате в заглавието или уводната част, че става въпрос за цената на кафето в Русия, а същевременно очаквате вездесъщия читател сам да се досети от контекста на написаното? Каква медия сте или чий интереси предстваляте Вие персонално?
    Паника ли се опитвате да всеете или чувство за мизерия у българския данъкоплатец?

    Коментиран от #11

  • 10 защото

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    целта е цял живот да три държат моркова пред очите. Да ти внушават как нещата постоянно се подобряват, а всъщност покупателната способност на средния европеец да си остане същата за последните 300 години.
    Отвреме на време влошават положението до там и купа леща да няма на човек на ден и айде - 100 години "подобряване".
    Днес българинът срдедно е по-беден , отколкото през 1896-а година например. То затова 1/2 от младите хора емигрираха, прези 140 години сме имали тук имиграция....
    Но не удрят смао нас, Средния европеец също ще го оитнесе.
  • 11 да де

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "питам само":

    От 2019-а до момента кафето като световна борсова цена расте. И това е една от стоките, които са най-малко повляни от войната.

    Коментиран от #12

  • 12 911

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "да де":

    И кокото си е на същата цена ;д

    Коментиран от #13

  • 13 мда

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "911":

    Kokoto разочарова спекулантите. От 2015-а чета за големия бум който се очаква.
    По едно време прецених, че това са кьорфишеци. Май смао се опитваха да вкарат повечек освежи пари в африканските производители, че да им помогнат.

    Но качетвеното кафе конкретно ше поскъпва плавно. У обаче нас масово пием буламачи - те няма повод да поскъпват.
  • 14 Търгашъ

    7 0 Отговор
    Защо кафето поскъпва? Почти нулева реколта за кафето, маслините и бананите в Украйна. :)
  • 15 оня с коня

    2 3 Отговор
    Черно на бяло пише че цената на Кафето е в резултат на Срива на рублата .А КОЙ е виновен са въпросния Срив?Ами естествено Путин с престъпната си война.Сатова и целият Запад го поздравява МНОГОЗНАЧИТЕЛНО с песента "Радка пиратка",а текстът "Само да те гепна-дънките щи цепна" се отнася БАШ за Него!
  • 16 Факт

    1 1 Отговор
    Оръжието струва пари, много пари, особено американското оръжие ! те .. затова е скъпо кафето!
  • 17 Кафето не поскъпва

    1 0 Отговор
    Последно си взех кило за 13 лв от известна верига магазини.Олиото няма смисъл да се купува, защото зехтина е по-на сметка.Бензинът и дизелът са скъпи и ни удрят по джоба, защото има руски картел на горивата.Хляб отдавна не си купувам , защото е боклук с цена над 2 лева.