29 Март, 2022 18:23 893 15

Президентът: Туризмът заслужава особено внимание

  • румен радев-
  • туризъм-
  • икономика

Незабавната подкрепа за сектора ще бъде възвърната многократно за държавата след успешен сезон, заявиха от бранша

Президентът: Туризмът заслужава особено внимание  - 1
Снимка: Пресцентър

Стратегическата цел в областта на туризма за България е да стане модерна целогодишна туристическа дестинация. Туризмът е структуроопределящ отрасъл за нашата икономика и като такъв заслужава особено внимание от страна на държавата, защото той притежава един от най-високите мултипликатори в икономиката. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководството на Националния борд по туризъм. Разговорът се състоя на „Дондуков“ 2 по инициатива на гостите.

По време на срещата държавният глава изтъкна необходимостта от дългосрочна национална стратегия за развитие на отрасъла, така и от спешни мерки, които трябва да се предприемат в най-кратки срокове, за да се компенсират както очакваният спад на руски и украински туристи, така и нарастващите разходите на бизнеса. Той акцентира още върху нуждата от разработване на активни държавни политики за развитие на дуалното образование, в това число включването на стажове и практики от областта на туризма в образователния процес, както и от цялостна, активна и успешна международна рекламна кампания на България като туристическа дестинация.

От бранша заявиха, че след един успешен летен сезон своевременната подкрепа за туризма ще бъде възвърната многократно за държавата. На срещата бяха изразени опасения от очертаващите се предизвикателства покрай липсата на прогноза за очакваните приходи на фона на системно увеличаващи се разходи. Продължаване действието на мярката 60/40, подпомагането на бизнеса заради високите цени на електричеството, запазване на намалената ставка ДДС са сред краткосрочните належащи мерки, които по думите на браншовата организация ще спасят сезона и ще възвърнат многократно повече средства в държавния бюджет.

От Националният борд по туризъм настояват и за актуализиране на методологията за изчисление на приноса на туризма към българската икономика, което може да се постигне на базата на изготвяне на достоверна, актуална и всеобхватна база данни. Възприемането на модела на Световната организация по туризъм у нас ще е полезен за управлението на сектора, смятат от бранша.

Държавният глава заяви, че президентската институция е открита за диалог и готова да подкрепи всяко градивно предложение, което ще е от полза за развитието на туристическия отрасъл в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    5 0 Отговор
    Бла, бла, бла, бла... лозето иска мотика, не политика.
  • 2 Виталия Винокурова

    4 4 Отговор
    С тия мини по Черноморието...прав си Румен, че туризма заслужава особено внимание😂🙊
  • 3 Хотелиер

    3 0 Отговор
    Ма нали се напълни с туристи ?
  • 4 Никакво

    5 0 Отговор
    внимание и респект към такива , които нямат внимание и уважение към гостите ! Респект срещу респект ! Друга тема е произхода на парите за бизнеса им !
  • 5 Отечествен Фронт

    3 0 Отговор
    Баба Яга скритата соросоидка от Дондуков 2.
  • 6 Вова Zавоевателя

    2 3 Отговор
    Ми дайте на хотелиерите по 100лв дневно на глава.

    Коментиран от #7

  • 7 Виталия Винокурова

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "Вова Zавоевателя":

    Не бе нова тур.услуга "Румба със сапьор на плажа" танц...😂
  • 8 63388

    9 2 Отговор
    Празнодумеца реши да се покаже, но нищо не спомена за издънката негова наречена просто Киро и съсипията в България инфлация, доходи, скок на цените, спестяванията, доходността по вторите пенсии, новите дългове и защо Украинците са на хотел, а не в Харманли в центъра за бежанци? Срам и позор е втория Ви мандат!
  • 9 Вова Zавоевателя

    3 2 Отговор
    Укрите от октомври до април по Черноморските хотели, а през другото време по планинските, на хотелиерите по 100лв. дневно на Укр. глава от държавния бюджет

    Коментиран от #10

  • 10 Виталия Винокурова

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Вова Zавоевателя":

    Ааа не може 40лв./60 лв. е мярката...😂
  • 11 Виталия Винокурова

    7 2 Отговор
    В статията пише Тарикария..ъ... България. Всичко накуп с мярка 60/40 !!! Бежанци в хотели и подпомогнат туризъм. На едните по 40 лв., на другите по 60 лв. Украинците хем бежанци, хем на хотел и на далавера, ние да лапаме мухи освен ?!

    Коментиран от #14

  • 12 Тоалетна хартия

    5 1 Отговор
    Почивката в България е някакъв сървайвър....Само заблудени алкохолици и наркомани идват от чужбина. В най-добрия случай, социално слаби на помощи. То българите не почиват по курортите....Перални на пари със собственици селски мутри!!
  • 13 !!!?

    9 3 Отговор
    През първият мандат Радев дэказа че е Фигурант, а сега когато България се пълни хиляди бежанци в резултат на варварската война на руския агресор в Украйна доказва че е Фигурант на квадрат !!!?

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Виталия Винокурова

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "!!!?":

    Нямам нищо общо с Русия и по произход. Майката винаги е една, а моята е сръбкиня. И никого не тровя с нищо. Ти да не вземаш от спестените от тази добра политика та си зле настроен към една непозната, каквато съм аз в случая ?