Last news in Fakti

3 Май, 2022 18:37 1 690 25

Хлебарите искат компенсации за цените на ток и газ, и промяна в ДДС

  • компенсации-
  • ток-
  • газ-
  • мариана кукушева-
  • хлебари

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите заяви, че ако това не се случи цената на продукцията ще продължи да расте

Хлебарите искат компенсации за цените на ток и газ, и промяна в ДДС - 1
Кадър NOVA NEWS

"Искаме компенсации за месец май за електроенергията, газта, намаляване на ДДС или пълното му ликвидиране за хляба. Ако не бъдат изпълнени тези условия, освен днешното увеличение, утре ще има ново", каза пpед NOVA NEWS Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите.

Според нея въпросът е ще си позволят ли хлебопроизводителите да фалират.

"Никой не обръща внимание на нашите искания, трайно се увеличиха цените на енергоносителите, расте цената на всички консумативи. 20% от всеки хляб отива за държавата, ако падне ДДС ще се спасят хлебарите. Браншът е декапитализиран. Ще си позволим ли да оцелеем и този път е въпросът", подчерта тя.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите е категорична, че доставната цена на хляб в България е най-ниска в целия ЕС и благодарение усилията на хлебарите на нашия пазар има над 100 вида хляб.

Мариана Кукушева е притеснява от неспокойствието на зърнопроизводителите.

За нея именно благодарение на тях в България няма зърнена криза, поради което им се дължи уважение.

Костадин Костадинов, председател на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите, бе категоричен, че в България има достатъчно зърно, въпреки неясното държане на правителството.

"Всичко е запасено със зърно и отделно количество има в търговците. Цената на зърното е борсова, тя се мени всеки ден. 700 лева на тон се купува в момента зърното. Държавата, която трябваше да купува зърно, хлебна пшеница, искаше да купува на 570 лева за тон. Ако държавата купува, за да си осигури продоволствена сигурност, то трябва да е от нова реколта. Най-правилно е да се попълва резервът от новата реколта и на пазарни цени. Не можем да кажем дали ще се вдигне цената на зърното, но растат цените на горивата, препарати, торове", каза още той.

Костадинов отбеляза, че сектор зърнопроизводство не е получил никакви компенсации.

Относно идеята в пристанището на Варна да се изгради зърнен хъб, чрез който да се продава украинското жито, Костадинов смята, че това би могло да стане само след инвестиции, защото на варненското пристанище няма необходимата инфраструктура и не е достатъчно голямо, като сравнение даде за пример румънското пристанище в Констанца, което е десет пъти по-голямо.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    16 0 Отговор
    На хлебарите цяната на горивото ще им е най-малката грижа като видат с какви количества жито ще разполагат.
  • 2 ЕТ ВАЛКАТА

    21 1 Отговор
    Хлебарите са най-големите милионери и мести феодали.
  • 3 Димов

    15 0 Отговор
    Когато икономиката ти живее на компенсации.
  • 4 ПазарЖик

    23 1 Отговор
    Ми да ги вдигат.И без друго това подобие на хляб дето продават е вредно за здравето.
  • 5 То един

    22 0 Отговор
    Хляб, само името му хляб, яжте си го!
  • 6 2loop

    13 0 Отговор
    Кви компенсации бе, живота поскъпва
  • 7 Дърта

    21 0 Отговор
    нагла лисица с опашати лъжи !

    Коментиран от #10

  • 8 кирчикукорчи

    13 2 Отговор
    нашата цел е да няма хляб по евтин от 5(пет) лева.
  • 9 Иван

    19 0 Отговор
    Хлебари, стъклари, ще ревнат тези със заведенията пак. Иначе народа дуаа супата здраво нали.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 еуяа

    18 0 Отговор
    Докато тая кукавела е начело на съюза, ни чака все по-скъп хляб!
    Па ние можеме и да месиме, ма, да се задавите дан със скъпия си и долнопробен, фалшив хляб, дето за нищо не става!
  • 12 Тома

    19 0 Отговор
    Ако това е хляб който правят браншовиците значи аз съм трамвай.Пунта мара и итровиха хората с химията която влагат в хляба
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ехе

    15 1 Отговор
    Таман народа ще се види във здраве,след като спре да им яде боклуците.Това не е хляб а гмо комплекс
  • 15 Сега да ви кажа

    16 1 Отговор
    Аз съм на такава възраст ,че падането на "Берлинската стена" и идването на "демон КРАДЦИ ята " у нас раздели животът ми на две равни половини ...ПРЕДИ и ...СЛЕД ...Та на по младите да кажа ,а на наборите да припомня как бе ПРЕДИ . В ЦЯЛА България се продаваха САМО ТРИ вида хляб - "типов", Добруджа" и "бял" с еднакъв и по стандарт, външен вид, вкус и грамаж при това и на една и съща цена в ,който и край да отидеш .Вярно имаше и т.н. "селски " фурни ,които си произвеждаха в ограничени к-ва за местното население прекрасен селски хляб . Днес в ,който и "Супер" да влезеш ...поне 100 вида хляб и подобие от поне 100-на производители и нищо общо по вкус и качества с ОНЗИ с ,който израснахме . С млека, сирена ,кашкавали КОЛБАСИ ,меса ...същата работа . Всичкото фалш . Та мисълта ми е ,че по броя на производителите и ПРЕНАСИЩАНЕТО на пазара от тях ,може да се съди КЪДЕ Е ДАЛАВЕРАТА...КЪДЕ СЕ ПЕЧЕЛИ НАЙ-МНОГО ...ОТ ШМЕНТИ-КАПЕЛИ . Вземете БЕНЗИНОСТАНЦИИ, АПТЕКИ ,СЕРГИИ, МАГАЗИНИ ...ПАРТИИ...В ТЯХ Е ДАЛАВЕРАТА .
  • 16 Никакъв хляб.

    12 0 Отговор
    От хляба се дебелее и после пълним болниците. Хляб да ядат в бедните страни. Намаля се ДДС на зеленчукопроизводителите и на свинефермите, и компенсации за ток, ако продукцията е за българският пазар.
  • 17 Попов

    12 0 Отговор
    Има ли някой , който вярва , че хлебарите са вкарали високите цени на суровините на нас потребителите? Малко им е сега рекетират и държавата да оскубят
  • 18 Крепостното право

    13 0 Отговор
    Като намалиха данъка на ресторантьорите цените по- ниски ли са? НЕ много високи са. Да живеят работодателите = капиталисти! Наемника да стяга колана.
  • 19 Jacques Yves Moineau

    8 0 Отговор
    Хлебарките искат компенсации
  • 20 Тот

    11 0 Отговор
    Г-жо Кукушева.Да направим разбивка и за вас.1 тон жито = 950 кг.брашно.За 1 хляб 700 гр.хляб =500 грама брашно.Дотук
    36.5 ст за 0.5 кг брашно и 4ст. за мелене на житото.Мая 3 ст. сол 1 Ст, вода 0.5 Ст.Значи 44 Ст за тесто.Ток за печене 350 вата с узряването на тестото. 15 Ст.Горелка на нафта 22 литра х 3.20= 70.4 лв.с това се пекат 520 хляба.Следователно 0.13 Ст за хляб.И какво се получава.60 Ст за 700 грама хляб.На пазара струва 2 лв.Печалба 1.40 лв в момента .и тук говорим за пшеница 2021 която е 700 лв тон..Тази която тук се използва е 2020 или 2019.Следователно цената е по ниска.Стига с лъжите.Това вашето е алчност.
  • 21 Хляба не знам

    3 0 Отговор
    Но това, което се продава за хляб трябва да има и акциз като за цигари и алкохол.
  • 22 дядото

    1 0 Отговор
    компенсации за целия бизнес в българия.за всички,но особено внимание за се обърне на гробарите.с все по-мизерните си доходи,този народ ще започне да мре по-интензивно и бранша трябва да е подготвен
  • 23 Ама нека расте!

    5 0 Отговор
    Нито сторинк субсидии за тия кожодери! Като няма хляб, ще ручаме торта!
  • 24 Бегай...

    4 0 Отговор
    Едрине е близо!!!
  • 25 Оффф

    6 0 Отговор
    Никакви компенсации. Който не може да фалира. 100 вида хляб явно не са нужни на пазара. Като вдигнеш цената ще си купя машина за хляб, не са скъпи. Като не си капитализирана слезни от майбаха и задели левче някой да ти управлява финансите, а не да ревеш за помощи - никой не ти е длъжен да ти плаща. И без вас ще оцелеем - баба ми цял живот само от магазина е купувала хляб. Айде.