Last news in Fakti

17 Май, 2022 22:07 10 332 30

Череши от Гърция и Турция заливат България

  • череши-
  • гърция-
  • турция-
  • българия

Овощарите искат спешни пазарни мерки от страната на държавата

Череши от Гърция и Турция заливат България - 1
Снимка: БГНЕС

Годината ще е добра за череши, кайсии и сливи, но предизвикателството е, че се очертава това да важи и за други държави, предава БНР.

Според Мирослав Черников от Силистра, член на УС на Съюза на Дунавските овощари, до дни се очакват череши от Гърция и Турция да залеят българския пазар и да подбият цените на родните производители. Опасенията отиват и по-далеч – че ще бъдат изместени от пазара изцяло.

Овощарите искат спешни пазарни мерки от страната на държавата – политика, която да осигури пазарен достъп на българската стока в чужбина.

Мирослав Черников отглежда около 1000 декара череши, кайсии, сливи и вишни от общо близо 50 000 декара с трайни насаждения в Силистренско. Общо овощарите в региона са около 500. Доволен е, че са успели да спасят плодните си дръвчета от сланите, но проблемите не свършват с това.

Масови загуби очакват овощарите, ако нямат добра изкупна цена, която да е по-висока от себестойността. Държавата трябва да се намеси, смята Мирослав Черников.

Черников, както и много други негови колеги непрекъснато правят инвестиции. Отварят цехове за сортиране и охлаждане на плодовете, с цел подобряване на качеството, което предлагат на пазара.

В годините румънски прекупвачи спасяваха силистренските стопани на трайни насаждения, но на тях не може да се разчита. Те отиват там, където цената е най-ниска, а тази година – се очертава да имат голям избор.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    11 8 Отговор
    СИНОПТИЦИТЕ СЪОБЩАВАТ ЗА СНЯГ ПО ПРОХОДИТЕ И ЗИМНА ОБСТАНОВКА А ТУК СЕ ГОВОРИ ЗА ЧЕРЕШИ🤔

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 4521

    55 0 Отговор
    Наистина ни заляха! Напълних си ваната и в момета лежа в череши и плюя костилки. Евтини са 7 лева килото, а нашите са 35. Справка Факти, череши от Монтана.

    Коментиран от #21

  • 5 Брендилия

    20 1 Отговор
    Статията има подтекст трудноразграничим. Предстои конфликт между Гръция и Турция за Кипър. Иначе за черешите (черешово топче тцтц) производителите да си направят борса и да избегнат спекула и прекупвачи-спекуланти.
  • 6 auuudebre

    13 4 Отговор
    след като тука се приема да не се избира българското кой съм аз че да се противопоставя
  • 7 Трак🇺🇦🇮🇷🇩🇪🇧🇬🇮🇹🇮🇹

    57 3 Отговор
    Брех че наглост неземна ! Шели гръцки и турски череши да пристигнат в Бг и да подбият пазара?? Това другаре се нарича КОН-КУ-РЕН-ЦИЯ! Запомнете е добре тази думичка и е осмислете най накрая добре в чугунените си АЛЧНИ кратуни. Тук има конкуренция и вие трябва да сте не картели и спекуланти а конкурентно способни. България внесе нарочно до 5% АГНЕШКО МЕСО ОТ МАКЕДОНИЯ И ТИРЦИЯ и така ви остави да се вихрите да спекулирате лъжете и ограбите народа с агнешкото а и не само. С яйцата се случи същото. Нон стоп държавата ви върви след зад-ника и ви мете всичко дава ви от нашите пари алчници спекуланти докато вие ограбвате народа и постоянно ревете за всичко. Времето лошо има много слънце има много сняг много дъжд много суша газта скъпа космоса крив вселената дълбока -всичко правите и казвате за да ограбвате все повече и повече чрез спекула и лъжи нацията да си пробутвате некачествната химична стока и плюете по чуждата че не била качествен. Тов ако го кажете преди 35 г ще ви повярвам ама вече не. Държавата да спре вече да ви помага спонсорира с вие само да прибирате печалбата и да почне масово да внася всичко. Видяло се е че дори и на работниците не давате адекватно заплащане ама поне народа да си вземе глътка въздух с приемливи цени и да ви закопае веднъж и завинаги защото вие не сте бизнесмени - ВИЕ СТЕ НАЗНАЧЕНИ ЧЕРВЕНИ НЕУДАЧНИЦИ

    Коментиран от #8

  • 8 По-накратко

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Трак🇺🇦🇮🇷🇩🇪🇧🇬🇮🇹🇮🇹":

    Мързеливи са.
  • 9 kvy

    27 3 Отговор
    Има една приказка за рибата и вмирисването. Та поради тази причина нашите винаги ще са по скъпи. Причината? Раздаваме субсидии на наши хора, а ако нещо стигне до някой производител са трохи. Вижде къде са огромни субсидиите, в зърнопроизводството, защото с минимум средства огромни печалби. В Турция преди години елиминираха посредниците, производителите директно продават, без посредници. В морските курорти на турция държавата раздава на хората по селата, покрай курортите, безплатно разсади и после хотелите са задължени да изкупуват тяхната продукция директно от тях. Ето за това няма се оправим, който и да дойде на власт!
  • 10 ААААААААААа

    20 4 Отговор
    А бе Момче ние вече 33 години сме в ПАЗАРНА ИКОНОМИКА каква държава? Комунизма свърши?
  • 11 Потребител

    40 0 Отговор
    Правилно ,нека да има внос от други страни.Така наште алчници ще бъдат приземени. 35 лева кило български череши, какво е това другари овощари? Затова масов внос пък вие няма за какво да ревете. Дръжте си черешите.
  • 12 Гост

    13 0 Отговор
    Днеска минах през две общини, Белица и Якоруда, там череши се предлага по 9 лева за килограм.
  • 13 Порно

    18 0 Отговор
    И ся кво- да плащаме 20 лева за кило ? Ай сик...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Факт е

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝":

    Абе ...ЛУДА РАБОТА...
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    12 1 Отговор
    ФЕРМИТЕ НА ГЕРМАНСКИТЕ СЕЛЯНИ СА ОКОЛО
    200 ДЕКАРА ....
    И ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО 5-6 ЧЛЕННО ДЕМЕЙСТВО ДА Е БОГАТО
  • 18 Айде пак

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Jacques Yves Moineau":

    Отговоря тук е в субсидирането от държавата

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Реалист

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "4521":

    Щом с транспорт,разходи и печалба на 7 лв,българските трябва да са 2 лв:) щом не са мирослав черников ще си прави компоти:)
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гумата

    4 0 Отговор
    Ей май за първи път няма да може да има спекула с буйни цени на черешите, които са си само череши!
  • 24 Ма цуня по масуря...

    3 0 Отговор
    Да ма фанат за кайсиите!
  • 25 Бастун

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Jacques Yves Moineau":

    Земеделието който има в Гърция няма да го видите никога в тази пушта българиа
  • 26 От Варна

    10 2 Отговор
    Бях свидетел в чужбина, естествено на един пазар, защото ми е интересно да разгледам това-онова. Та случката- производител докара пикап с череши, едри, сочни, грабват очите! Търговецът огледа щайгите, намери в няколко от тях гнили череши, заровени по-дълбочко. И отказа за вземе стоката. Това е конкуренцията . Не вярвам производителят да е отишъл с молба, държавата да задължи да му вземат непременно черешите. И друго важно, докато има различни “мафии на производители” и цяла верига прекупвачи, така ще бъде, проблем голям. А аз лично моля държавата да ми осигури най-евтини и съответно качествени череши, ако трябва и от внос!
  • 27 емо 73 канар

    8 0 Отговор
    Защо ревете??? Нали искаме хората да могат да си купуват качествени и ЕВТИНИ неща. Ето, хората внасят евтини и качествени плодове и зеленчуци. Ако могат хората да вкарат евтини горива, ток, месо, брашно за хляб, ще е идеално. Така, че нека всички да се ориентират, и тази СПЕКУЛА да спре.
  • 28 гост

    5 0 Отговор
    Вчера минах покрай едно селце на 5км от нас, бяха изкарали вече касетките с хубави череши, бяха по 15лв килото. Същите череши, само че след месец ще се търгуват по 5лв килото, защо още сега не ги продават по толкова, за да си продадат продукцията, а ги държат докато мухлясат, отказват купувачите или който отиде ще си купи да опита, а не да си напълни чантата. Това е наглост и нахалство, нормално е малкод а са по-високо цените, например не 5, а 6лв, ама то става отвратително цинично вече. Нека си им гният по поляните като са нагли и нахални.
  • 29 а кога

    5 0 Отговор
    ще прочетем новина от рода...родни производители подбиват пазара в Гърция или другаде. Се знаете да искате а то работа трябва
  • 30 Аритметика

    6 0 Отговор
    А същият този "производител" вероятно пръв би се наредил на бензиностанция с бензин от Турция, който е с 50 стотинки по-евтин от нашия. Защо трябва НИЕ да плащаме на НЕГО с НАШИ пари печалба, която не заслужава? Нали искат пазарна икономика?Да гледа кайсии и да остави черешите на други!