Last news in Fakti

1 Юни, 2013 14:32 1 908 0

Учредиха българо-китайска бизнес асоциация

  • българо-китайска-
  • бизнес-
  • асоциация

Българо-китайска асоциация за търговия и инвестиции бе учредена вчера в Бургас. Основната цел на новата организация е да подкрепя бизнес отношенията на фирми вносители и износители от Бургас, както и насърчаване на китайски компании да инвестират в региона.

Председател на асоциацията е  Менг Лу - основателката на „Experience Chinese“ - единствената школа за изучаване на китайски език в Бургас. Сред учредителите са още Здравко Краев (зам.-председател), Люси Сърабян (зам.-председател) и Антония Панайотова (главен секретар). На срещата присъстваха още Иво Барзов (представител на Fraport Twin Star Airport Management) и Милан Коев (представител на CNPV Power), които изявиха желание за съвместна работа с организацията.

Другите фирми, които имат интерес да членуват в бургаската асоциация са Свободна зона Бургас, Fortune Technology, Tony's Decor  и BSA. Бургаска фабрика за риба, също е проявила желание за сътрудничество с асоциацията.

Дейностите на новата организация ще са свързани още с координацията на икономическите и професионалните интереси на бургаски и китайски дружества; с организиране на делови срещи и всякакви други форми на обмяна на опит за всичко, което се отнася до българо-китайските бизнес отношения. По време на срещата, учредителите решиха годишният членски внос да бъде равен на минималната работна заплата – 310 лева.

„Има три асоциации в страната, които се занимават с отношенията между България и Китай. Едната е в София, а останалите две в Пловдив. Бургас, от географска и логистична гледна точка, е най-подходящият град  за развитието на китайски инвестиции, а все още няма силно лоби. Сега е времето това да се случи. Трябва да използваме това, което имаме в града, за да започнем да създаваме по-задълбочени отношения с Китай. Ние ще работим затова всяка от фирмите, които са членове на асоциацията, да изгражда повече контакти и да работи с повече китайски фирми, като целта ни е да привличаме инвестиционни проекти“, коментира председателят на асоциацията.

По думите на Менг Лу страната ни предлага най-добрата среда за инвестиции в Европа. „Най-ниският подоходен данък, втората най-ниска цена на електроенергията, най-ниският наем за офиси в Европа допълват макроикономическата стабилност на страната, а стратегическото географско положение на Бургас и го превръщат в подходяща инвестиционна дестинация“, сподели  Менг Лу пред учредителите и допълни,  че за да постигнат целите на бургаския бизнес ще работят съвместно с други асоциации, както с общински и държавни администрации.

Асоциацията кани всички заинтересовани на първото българо-китайско образователно изложение в НДК, град София, което ще се проведе на 07 юни. На изложението ще присъстват 26 китайски университета и 3 гимназии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА