Last news in Fakti

27 Май, 2022 13:19 2 604 12

Розоберът в Карловско е под въпрос

  • розобер-
  • карлово-
  • изкупни цени

Причината е липсата на работна ръка и ниските изкупни цени

Розоберът в Карловско е под въпрос - 1
Снимка: БГНЕС

Розоберът в Розовата долина може да бъде прекратен по средата на кампанията и десетки тонове розов цвят да останат неприбрани. Причината е липсата на работна ръка и ниските изкупни цени, съобщи Нова тв.

От бранша обясниха, че до кризата на берачи се стигнало, след като тази година работниците искат по 1.20 лв. за килограм набран цвят. Розопроизводителите твърдят, че съществува риск да продадат продукцията си под себестойността. В момента изкупната цена е 2.50 лв., а те настояват тя да е 3 лв. Притиснати от ситуацията, тази сутрин някои от фермерите започнаха да изкореняват масивите си с розови насаждения.

„Принуден съм да го направя. Не ми се иска и на мен, но съм принуден. В момента розите капят, няма работна ръка, няма кой да ги бере. Ниската изкупна цена, скъпите торове и скъпата нафта също са предпоставки”, коментира Никола Карафизов.

„Не можем да си позволим да плащаме такива заплати или надници, както и да го наречем. Към тази цената обаче, трябва да добавим разходите за осигуровки, трябва да натоварим с данъчната тежест съобразно българското законодателство. Плащаме разход и за транспорт на тези работници”, каза Христо Николов - председател на Националната асоциация на розопроизводителите в България.

И добави: „Изкупната цена е около 2.50 лв. Категорично тя не удовлетворява фермера и е недостатъчна той да продължи да работи и да се грижи за насажденията си”.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Национално обединение

    8 1 Отговор
    Има кампания за доброволци са събиране на розите от днес до 15 юни.

    Коментиран от #11

  • 2 Тост

    12 1 Отговор
    Не трябва ли производителя да определи цената, на която да продава?Вдигнете си цената и прекупвача ако иска да отпадне.Преработвачите сами ще ви потърсят след това!

    Коментиран от #7, #9

  • 3 Някой

    14 1 Отговор
    Ами, така ще е. Ниските цени могат да се повишат, ако са субсидирани от държавата. За работната ръка - не знам как ще я върнат от чужбина... Тук останалите безработни не са алтернатива - те не са свикнали да работят, пък и получават помощи от държавата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ми няма да има работници

    16 0 Отговор
    Искали били 1,20 на килограм. Някой знае ли как се бере това нещо.Сутрин преди разсъмване си на полето и се берат докато слънцето започне да напича. Бръмват пчеличките и колкото повече махаш с ръце, толкова повече нападат.Със зор едва правиш 20 кг, по-сръчните може и към 25. Играли сме го това занятие преди 50г. по бригади. Даже и ръкавици не ни даваха, нямаше човек, който да не беше нажилен и слава на Господ, че нямаше алергични, щото нито медицинско лице имаше на полето, нито телефон да се обадиш. Такива ми ти работи, а розопроизводителите да се обединяват и да си искат цената от търгашите.

    Коментиран от #10

  • 7 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тост":

    Не може че са подписали договори

    Коментиран от #8

  • 8 Тост

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    За поредна година ще изкореняват!Означава ли, че са дебили и подписват неизгодни договори?Аз вярвам, че промяна може да има само с опълчение, а не с навеждате и който колкото даде!
  • 9 Трендафила

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тост":

    Ще има тумба-лумба!
  • 10 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ми няма да има работници":

    Аз знам бил съм на бригада и точно това правихме .
  • 11 Само питам

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Национално обединение":

    Украинските бежанци имат ли право да се включат?Разбира се срещу символично заплащане от около 60 евро на ден.
  • 12 мързел

    0 0 Отговор
    А кога ги садихте тези насаждения питахте ли ме ще дойда ли да ви ги бера???!!!