10 Юни, 2022 16:08 1 363 5

Георги Ангелов: Българската индустрия показва растеж

  • икономика-
  • индустрия-
  • георги ангелов

Има забавяне в енергетиката и добивната индустрия през април

Георги Ангелов: Българската индустрия показва растеж - 1

Въпреки всички шокове, кризи и пророкувания, през април индустрията достигна нов рекорд - най-висок индекс на производството в преработващата промишленост, откакто има данни.

Това коментира във "Фейсбук" икономистът Георги Ангелов.

Интересно е, че въпреки всички шокове, темпът на растеж се увеличава и достига 17.8% на годишна основа, в сравнение с 13.1% през март и 12.1% през януари и февруари. Още по-интересно е, че почти всички отрасли на индустрията отбелязват растеж на годишна база, с минимални изключения като кожа, каучук, основни метали, при които има незначителен спад.

Има забавяне в енергетиката и добивната индустрия през април - макар че и двата сектора продължават да отчитат растеж на годишна основа. Вероятно при енергетиката става въпрос за сезонни фактори, тъй като април беше по-топъл тази година и съответно топлофикациите са били по-малко натоварени. Но електроенергетиката работи с максимален капацитет и се възползва от възможностите да изнася ток на високи цени на международните пазари.

Не са лоши данните и от други отрасли. Туризмът продължава да отчита над 100% растеж (от ниска база през 2020-21 заради пандемията). Строителството леко спада на годишна основа (2.4%), най-вече заради забавяне на инфраструктурните проекти. Търговията на дребно се забавя, но продължава да отчита солиден реален растеж на годишна основа (5.7%), което също е забележително предвид инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬🇷🇺

    11 3 Отговор
    А на мен ми показва оставка
  • 2 😂😂😂😂😂😂😂😂

    9 2 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 3 Наталия Кобилкина

    12 1 Отговор
    И Бойко Тиквата ни баламосваше че растем.
  • 4 1111111

    11 0 Отговор
    дефинициите за индустрия са четени от учебниците от харвард, явно. да се надяваме да не спре вноса на храни и суровини за хранителната промишленост, че каквото сме индестриално чудо, ще стоим гладни.
  • 5 Русенец

    11 0 Отговор
    април беше по-топъл тази година и съответно топлофикациите са били по-малко натоварени -- Защо, тогава, сметката ми е по-голяма и платих повече?