Last news in Fakti

12 Юни, 2013 20:24 1 668 1

Димитър Греков: Защитаваме реколтата от градушки

  • димитър греков-
  • зърно-
  • пшеница

Работим активно, за да защитим реколтата от градушки. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, на първия Консултативен съвет по зърно, проведен след встъпването му в длъжност, съобщиха от пресслужбата на ведомството. „Досега Изпълнителната агенция по борба с градушките е защитавала едва 25% от обработваемите площи. Наша основна задача, е да покрием по-големи площи и да увеличим производителността, като подсигурим земеделските производители.” каза Димитър Греков.

Той разкри, че метеорологичната обстановка няма да повлияе сериозно на добива на зърно, пшеница и царевица. „Диалогичността между отделните институции е изключително добра, което ни помага в борбата с времето. В момента работим за увеличаване на капацитета на агенцията за борба с градушките за да сме сигурни, че подкрепяме усилената работа на земеделските производители и увеличаване на родната продукция”, подчерта Греков. „За първи път се случва министър на земеделието и храните да обърне такова внимание на големия проблем с градушките”, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Представителите на браншовите организации съобщиха информация за състоянието на есенниците и готовността за жътва на ечемика. По тяхна оценка, се очаква производство от 4,7-4,8 млн. тона пшеница и 700-800 хил. тона ечемик. „Складовете за съхранение на зърно,са в добро състояние, като са готови да приемат зърното произведено в страната, Националната служба по зърното контролира 32 публични склада с обща вместимост 11 267 134 тона.” казаха те. Общият ресурс зърно от пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, оризова арпа, ръж и овес реколта 2012 г. с който страната разполага към 31 май 2013 г. възлиза на 9 259 334 тона, информираха от Националната служба по зърното, като пшеницата е 4 784 453 тона. Браншовите организации адмирираха усилията на министърът на земеделието и храните, за разрешаването на проблемите им.

Според планът по закона за съхранение и търговия със зърно, до настоящия момент експертите са извършили 221 проверки на публични складове и зърнохранилища и 484 проверки на други обекти за съхранение на зърно. В световен мащаб се очаква повишен добив на зърнени култури, който ще определи цената им, в зависимост от търсенето и предлагането на пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мария спасова

    0 0 Отговор
    Как я защитавате продукцията ? Сигурно я завивате с найлони. Аз ракета на гражданска защита не съм виждал да се изстрелва от години а преди време редовно стреляха.Всичко вече е унищожено .И ракетните площадки и самите установки и ракети няма.А парите прдължават да се усвояват успешно.