Last news in Fakti

14 Юни, 2013 08:46 1 534 1

Експертите: Все повече химия в храната ни

  • храна-
  • добавки

Одобрените хранителни добавки на българския пазар са вече 1990 на брой. Това каза в „Здравей, България” по Нова телевизия проф. Донка Байкова, заместник-председател на Българското дружество по хранене и диететика.

Добавки, за които четем на етикета на хранителните продукти, попадат в две основни групи отбеляза тя. Едната е на т.нар. „полезни” добавки – обогатители, витамини, минерали… Другата група включва технологичните подобрители на храната, като например емулгаторите, обясни експертът.

Всеки адитив се съпътства от много страници документация. Буквата "Е" означава, че е получил одобрение от отговорната за това европейска служба с централа в италианския град Парма.

Проблемът е обаче, че съдържанието на Е-та става все по-голямо. Само в хляба има 5, а в често в съдържанието на кренвиршите, освен кожата, сланината и нишестето, добавките заемат повече от 20% от консистенцията.

Даже ако минем към вегетариански модел, за да бъдем по-близо до природата, това не ни гарантира здравословен живот, тъй като плодовете и зеленчуците днес пътуват хиляди километри и за да се запазят също често се подлагат на допълнителна химическа обработка.

Битовата химия на XXI век не е до, а вътре в хладилника, добави психологът Еленко Ангелов.

„Не плашим хората, всеки трябваше да си направи избора. Фактите обаче са следните – в продължение на 18 години аспартамът е забранен в САЩ. Подсладителят е разрешен отново, когато на власт идва Доналд Ръмсфелд, който е бил шеф на компанията-производител.

Аспартамът се натрупва в плацентата на бременните жени. Веществото се смята за отговорно и за загубата на паметта, но е в пъти по-сладко от захарта и затова производителите го предпочитат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    То че ще се мре- ще се мре, ами дано да са комшиите.....