Last news in Fakti

13 Юли, 2022 11:43 3 968 11

Какво се случва с долара и еврото? Това не е краят

  • евро-
  • долар-
  • обмяна

Инвеститорите са изключително скептични

Какво се случва с долара и еврото? Това не е краят - 1
Снимка: Shutterstock

Еврото се изравни с долара за първи път от 20 години насам. Основната причина е мудността на Европейската централна банка, която бавно реагира на рекордната инфлация. Намаляването на доставките на руски енергийни ресурси ще доведе до дълга и дълбока рецесия за ЕС, прогнозират анализатори. Инвеститорите са изключително скептични. Освен това еврото рискува да загуби статута си на резервна валута.

На 20-годишно дъно

Дори през кризисната 2008 г. еврото беше 1,6 пъти по-скъпо от долара. Сега е паритет. Политиките на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се различават твърде много, обясняват експерти. Заради ускоряващата се инфлация американският регулатор повиши базовата лихва три пъти тази година и достигна 1,5-1,75%. В Европа тази цифра все още е отрицателна - минус 0,5. ЕЦБ не бърза да затегне паричната политика, като продължава да изпомпва ликвидност в икономиката. ФЕД, напротив, действа агресивно и това оказва силен натиск върху еврото.

В резултат на това доходността на държавните облигации на САЩ е по-висока от тази на дълга на Стария свят. "Щатската икономика се справя по-добре от повечето други страни. Освен това нараства търсенето на долара като защитен актив “, казва Марк Гойхман, главен икономист на информационния и аналитичен център TeleTrade. Европа страда най-много от недостига на енергийни ресурси поради ембаргото върху руския петрол и газ.

През юни годишната инфлация в еврозоната надхвърли 8,5% - рекорд в историята на статистическите изчисления. Основен принос имаха енергийните тарифи - те добавиха почти 42%. Цените са се повишили най-много в балтийските страни, които са особено зависими от въглеводородите.

Нарастващите цени на горивата и селскостопанските суровини подкопават икономиката на региона. Освен това - бежанци, намаляване на износа за Русия. "Падането на еврото се ускори поради опасенията от предстояща рецесия в еврозоната на фона на енергийната криза. Освен това бездействието на ЕЦБ принуди пазарните играчи да затворят дългите позиции", коментира Владислав Антонов, финансов анализатор в BitRiver.

"Не залагайте срещу еврозоната“, каза пред инвеститорите бившият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише. Последният път, когато ставката беше повишена под негово ръководство, беше през 2011 г.

Масло в огъня наливат санкциите и логистичните проблеми, които се отразяват повече на Европа, отколкото за САЩ. Влияе и рекордният търговски дефицит, отново причинен от поскъпването на петрола и газа.

Анализаторите прогнозират по-нататъшно отслабване на еврото спрямо долара и консолидиране на двойката дори под паритета. Купуването на валути на неприятелски страни крие рискове, предупреждават експерти. Трудно изпълнимо, възможни са нови санкции. Освен това банките налагат такси за обслужване на сметки. Шоковете, пред които е изправен ЕС, и разхлабената парична политика на ЕЦБ ще продължат да оказват натиск върху европейската икономика и валута още дълго време.

Не бяха готови

Ситуацията ще се промени, когато цикълът на повишаване на лихвените проценти на ФЕД приключи и ЕЦБ премине към затягане на паричната политика. Но най-важното е цените на петрола и газа да се стабилизират.

Междувременно мегават/час струва на естонците вече 400 EUR. За Германците той е 300 EUR, французите - почти 800 EUR на фючърси за октомври - декември. При настоящите екстремни обстоятелства европейците са принудени да се откажат от плановете си за зелена енергия. Те се връщат към "мръсното" гориво, включително въглищата.

Енергийното лоби също постепенно осъзнава всички щети от антируските санкции. По-специално президентът на Австрийската търговска камара Харалд Марер нарече подобна политика „необмислена и вредна“. Според него европейските бюрократи са забравили да информират населението колко ще трябва да плати за това.

Синьото гориво бие доста по джоба на европееца. За три месеца августовските фючърси на борсата ICE скочиха със 77,7%. Основната причина е намаляването на доставките от Русия. "От петте маршрута към Европа всъщност работи един "Северен поток", и то с една трета от капацитета си. Полският участък от тръбопровода OPAL, "Турски поток", украинската GTS са максимално изпомпани. И "Ямал-Европа" е под руски контрасанкции“, казва Артем Деев, ръководител на аналитичния отдел на AMarkets.

Освен това Канада все още не е върнала газовите компресорни турбини на "Северен поток -2" след ремонт. В резултат на това мощността е намаляла с 60%. След съобщенията, че Канада обеща да достави турбините на 8 юли, а планираните ремонти по "Северен поток - 2" ще приключи след 21-ви, цените леко паднаха.

Надеждите на Европа за американски LNG не се оправдаха: няма достатъчно танкери. Те се наемат за дълго време до други дестинации, главно до Азия. "Европейските подземни газови хранилища са запълнени под 60%. Регламентът изисква 80 процента до 1 ноември. Ще бъде трудно това да стане. Ако не успее, синьото гориво в ЕС ще свърши до февруари", предупреждава експертът.

Анализаторите очакват по-нататъшно увеличение на цената на природния газ в Европа и в резултат на това повишаване на тарифите за комунални услуги и цените на храните.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зевс

    78 3 Отговор
    ЕС се самоуби да слугуват на САЩ и да налагат санкции.

    Коментиран от #8

  • 3 Ха Ха

    61 0 Отговор
    това е планът.......да съсипят EU......краварите го правят винаги !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ввв

    65 0 Отговор
    Докато европейците не изметат боклука-Урсула,Шолц мишока и още няколко боклуци,няма оправия

    Коментиран от #11

  • 6 тикви продажни

    52 0 Отговор
    ЕС се управлява от гинеколожка, какво искате, тя е специалист по абортите!!!
  • 7 Пунчо

    20 1 Отговор
    Че кога тръгна Северен поток 2? Някои съвсем се ошашавиха.
  • 8 Лоджика

    37 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Политиците на ЕС, са се омазали до ушите в разни най-невъобразими далавери, афери и завери и са хванати здраво и им се диктува какво да правят за да не ги изтипосат публично и да ги орезилят. Готови са на всичко, народите им да гладуват и да студуват, държавите им да фалират, само и само да не им лъснат кирливите ризи, че голяма воня ще настане.
  • 9 Владимир

    1 14 Отговор
    Ни мачка, тъпче, унижава...
  • 10 ЖОРО

    27 0 Отговор
    КРАВАРИТЕ ИСКАТ ДА СЪСИПЯТ ЕВРОПА..ЗАТОВА ТАКА ЯКО ПОДКРЕПЯТ УКРИТЕ..МАКАРОНА,ФОНДЕРЛАЙНОТО,ДОЙЧОВЦИТЕ НЕМОГАТ ДА СЕ УСЕТЯТ..САЩ УСЕТИХА СТРАХ ОТ ЕВРОПА И НАПРАВИХА ВОЙНА В ЕВРОПА..
  • 11 Не са само тия

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ввв":

    Забравяш макрона, рюте и още поне 20 управляващи на страните членки.