Last news in Fakti

1 Август, 2022 13:12 1 344 9

Анализатори: Оптимизмът за българската икономика не е оправдан

  • икономика-
  • рецесия-
  • българия-
  • георги вулджев

България не е изолиран пазар

Анализатори: Оптимизмът за българската икономика не е оправдан - 1
Снимка: Архив

"САЩ са в техническа рецесия, но има индикации, че и Германия е на път да влезе в рецесия - вероятно това ще се случи през зимата. За Европа това означава спад във външното търсене", каза в "Денят започва" икономическият анализатор Георги Вулджев.

По думите му България не е изолиран пазар, а е изключително свързана с европейския и с това, което се случва зад Океана.

"Интересното е, че макар САЩ да се намират в техническа рецесия властите там все още не са го признали, въпреки че през последните две тримесечия има негативни данни за БВП", допълни икономическият анализатор Михаил Кръстев.

Според него няма особено голямо значение дали страната се намира в рецесия или стагфлация в каквато се намира Европа в момента - изключително нисък до никакъв икономически растеж и висока инфлация.

"Важното е, че икономическата криза е тук, енергийната криза също е тук. Европа е много ощетена от това, че има несигурно бъдеще за това какво предстои зимата. Оттук нататък можем да очакваме единствено влошаване на икономическите показатели", подчерта икономистът.

Неоправдан е оптимизмът за българската икономика, защото сме зависими от европейската и негативните показатели ще се пренесат и у нас, добави Михаил Кръстев.

"У нас няколко са големите предприятия в различни сектори, които са пряко зависими от природен газ. При рязко покачване на цената или липса на доставки те ще бъдат принудени за ограничат производството или да спрат работа и да освободят голяма част от работниците. Не става въпрос за цялата българска промишленост, заетостта в определени региони на страната е силно зависима от тези няколко предприятия. Така може да се получи рязък скок на безработицата там", каза още Георги Вулджев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя където ни обира 12 години

    9 7 Отговор
    С магистралите , пеиките , спортните площадки и др. за милиони него питайте за икономиката и производство пръста си не мръдна.
  • 2 Киро Оптимистът

    16 1 Отговор
    99% от българите си мислят, че газа е само "парното в София". Газ за промишеността и ще се седи на студено или отопление и безработица. А както е тръгнало ще е безработица на студено и гладно. Без да съм запоснат с фирмите в този сектор, знам поне 3 хранителни предприятия които са на 100% зависими от цената на газа. Да не говорим и за цени на олио и транспорт.. Ще има сеир зимата.
  • 3 тикви продажни

    13 2 Отговор
    Путин е виновен, САЩ и ЕС не са - на тях само им спряха кранчето!!!
  • 4 ПП?

    6 0 Отговор
    Само лъжи.
  • 5 вампир Webster жу

    3 1 Отговор
    Само много болен мозък може да усети оптимизъм за българската икономика. Да се чудиш какво го кефи този на снимката, с неговия ентусиазъм да говори като дървен философ, който повтаря едно и също като развалена латерна.

    Коментиран от #9

  • 6 политнекоректен

    3 0 Отговор
    Щом като са те управлявали ПП "Престъпниците на Промяната", какво очаквате да се случи? Фалит на държавата!
  • 7 режисьор

    2 0 Отговор
    Винаги е имало крадци, винаги е имало мошенници, винаги е имало некадърници, ама такова чудо до сега не е имало! Тоя последният кабинет направо "изби рибата" с това от всичко по много! Много некадърност, много лицемерие, много лъжи, много кражби, много шуробаджанащина, много простащина!
  • 8 От времето на Костов насам

    3 0 Отговор
    всички управляващи цицаха мляко от "общата крава", ама и я държаха жива и нахранена, демек да има и за утре и за всички, и за нас, и за тях, а тия последните кво направиха? Като взеха властта направо заклаха и опекаха "общата крава" и си направиха един пир, ядене и пиене, както си е редно и я изядоха до края на 7-мия месец управление. После станаха от масата и казаха, "От нас толкова! Който може по-добре да заповяда!" И сега няма крава, няма мляко, но пък сме доволни че "няма мафия!" Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!
  • 9 Прочети внимателно заглавието

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "вампир Webster жу":

    то е ОПТИМИЗМЪТ НЕ Е ОПРАВДАН!