Last news in Fakti

12 Август, 2022 11:05 1 908 3

Натиск от страна на авиокомпаниите

  • полети-
  • закъснение-
  • пътници-
  • обезщетение

Авиопревозвачите искат размерът на обезщетенията при закъснял полет да е по-малък

Натиск от страна на авиокомпаниите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Лято 2022 ще бъде запомнено от авиосектора с рекорден брой не само отменени, но и закъснели полети. Компенсациите от последните възлизат на милиони евра за всяка една авиокомпания. Именно поради това авиопревозвачите настояват размерът на обезщетенията да бъде намален. Основният довод е, че няма логика пътник, купил билет за 50 EUR да получи обезщетение в размер на 300 EUR. Други са на мнение, че компенсацията от 300 EUR може да се окаже дори недостатъчна. Това е така в случай, че пътникът се окаже в капан между два полета и трябва да прекара примерно 2 дни по летищата.

През последните 20 години действа правилото, че за закъснение на полет над 3 часа, пътникът може да получи обезщетение в размер на 250-600 EUR. Това вероятно ще се промени, особено като се вземе под внимание фактът, че чешкото председателство на Европейския съюз намекна, че планира да съживи прекратените преди доста време дискусии за преразглеждане на правилата на ЕС за авиообезщетенията.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Америка ФК ЕА 🇺🇸💪🗽🦅

    1 1 Отговор
    "Милиони еврА" - мога да пиша аз в коментарите. Щом взимате заплата за драскачи, ще пишете правилно!
  • 2 Дефрост

    2 1 Отговор
    Тези обзщетения трябва да отпаднат. Така ще се намялят и цените на полетите.
  • 3 Гео

    0 0 Отговор
    няма да гъркомани.Че си седим у Столипиново