Last news in Fakti

16 Август, 2022 18:08 3 877 10

"Булгартрансгаз" взема мерки за "Чирен"

  • булгартрансгаз-
  • газови доставки-
  • чирен

Допълнителните търгове ще се провеждат всеки четвъртък от текущия газов месец

"Булгартрансгаз" взема мерки за "Чирен" - 1
Снимка: БГНЕС

"Булгартрансгаз" предприема мерки за осигуряване на стимули за използване на подземното газово хранилище "Чирен", с цел постигане на по-високо равнище на запълване, с което да се подобри сигурността на доставките на газ през зимата на 2022-2023 г.

Решението е в съответствие с целите на регламентите на Европейския парламент и Съвет относно съхранението на природен газ, съобщиха от дружеството.

По предложение на "Булгартрансгаз" и след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране бе предприета пазарна мярка за стимулиране на съхранението на природен газ, с която бяха определени нулеви цени за достъп за входните и изходни точки от/към газохранилището за газовата година 2022/2023, считано от 1 октомври тази година.

В тази връзка "Булгартрансгаз" уведомява настоящите и потенциалните участници на газовия пазар в България, че считано от 1 октомври се премахват търговете за капацитет за пренос до входно-изходна точка газоизмервателна станция Чирен, като капацитетът за вход ще се разпределя на базата на разпределения капацитет за добив, а капацитетът за изход от мрежата ще се разпределя на базата на разпределения капацитет за нагнетяване.

В допълнение, с цел постигане на по-високо равнище на запълване на ПГХ "Чирен" през нагнетателния период и подобряване на използваемостта на свободния капацитет за съхранение, считано от 18 август 2022 г., към съществуващите търгове за капацитет за съхранение, провеждани на Платформата за резервиране на капацитет (RBP) преди месеца за съхранение, се добавят четири допълнителни търга за капацитет за съхранение в рамките на текущия газов месец.

Допълнителните търгове ще се провеждат всеки четвъртък от текущия газов месец, за който са предназначени, на цената за месечен капацитет за съхранение. За месец август търговете ще бъдат проведени на 18.08.2022 г. и 25.08.2022 г. с продължителност 2 (два) часа и начален час 13:00 часа, се посочва още в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Газовик

    9 3 Отговор
    Няма страшно щом има боб ще напълним Чирен !

    Коментиран от #3

  • 3 Така е

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Газовик":

    И то предсрочно !
  • 4 Бамбука

    18 5 Отговор
    Някой да подскаже, какво стана в прословутия ХЪБ рекламиран широко от ГЕРБ ? Колко години се работи за него и колко пари се вложиха ? "България газов разпределител на Балканите" ? Не беше ли това "Афата и Омегата" на пропагандата на Великите решения на Борисов ? Колко милиарда потънаха преди народа да разбере, че нищо не е направено ?
  • 5 А цените?

    13 3 Отговор
    Тази "сигурност" на доставките при наличието на тези високи цени вече е без особено значение. Бизнесът ще се окаже неконкурентноспособен, а домакинствата просто превключват на алтернативно отопление за зимата. Софийска топлофикация ще продължи да се дотира от националния бюджет, защото е столица. Това е.

    Коментиран от #9

  • 6 е това вече е прекалено

    6 0 Отговор
    Непрекъснато се разпространява посредствена и несъществена информация, а най важното се премълчава за да остават хората напрегнати и неспокойни. Защо когато се говори за Чирен вече не се обелва и дума, че е запълнено над 60%, а когато беше под 40% първо това се изтъкваше като най съществено? За сравнение в Европа хранилищата са над 70% и се говори, че това е обем, който не е добре да се надвишава сериозно.

    Коментиран от #8

  • 7 и кво става

    1 4 Отговор
    газохранилището съхранява ли газ или ще се похвалим с наличието на свободен капацитет. Няма да се свършат умниците, желаещи да "накажат" Путин. "А кво да праим ние с гайдите!?"
  • 8 И кво кaто

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "е това вече е прекалено":

    е зaпълнено? Колко от тия 60% ca държaвен резерв и колко нa фирми, плaщaщи зa cъхрaнение?
  • 9 Коалиция СтрахПром

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "А цените?":

    Защо "Бизнесът ще се окаже неконкурентноспособен" след като положението с високите цени на енергия е по цял свят ??? 63% от износа ние е за ЕС, още 27 е за останалия Запад , там цените на горивата какви са ? - по високи.
  • 10 Продаваха евтино,

    3 2 Отговор
    сега ше го пълнят със скъп газ. Важното е да сме в играта