18 Октомври, 2013 19:05 1 110 0

Нямало забавяне по "Южен поток"

  • южен поток

Продължават преговорите между Русия и Европейската комисия по казуса с третия либерализационен пакет

Проектът "Южен поток" ще заработи точно както е планирано. Изоставането от шест месеца заради преговорите по финансовия модел на проекта, е преодоляно. Това заяви заместник-енергийният министър Иван Айолов пред участниците в конференцията " ЕС – Балкани. Трасиране на пътя към възстановяване и растеж", организирана от списание "Икономист", цитиран от БНР.

Заместник-енергийният министър призна, че продължават преговорите между Русия и Европейската комисия по казуса с третия либерализационен пакет, от които се очакват разрешителни документи по проекта.

Въпреки че финансовият модел на "Южен поток" няма да бъде променян, в момента се предоговарят параметрите му.

В момента вървят интензивни разговори за приключване и уреждане на финансовата част от проекта. Приоритетна задача е защита на националните интереси на България и да се търси консенсусно решение, за да има удовлетвореност и на двете страни, допълни Айолов.

Останалите ангажименти по проекта вървят по график и в края на 2015 година на българска територия ще има синьо гориво по тръбата на "Южен поток", увери Айолов.

"Техническите проблеми, отчуждителни процедури, всичко това върви по график. Съвместно предприятие "Южен поток-България", в което България и Русия имат по 50 процента, графикът, който е съгласуван като изпълнение, края на 2015-а година на българска територия трябва да има газ. След това като се върви по програмата - 2018-а година газ да има в Италия", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА