Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Септември, 2022 07:37 8 795 32

Нова криза се разгаря в Европа

  • европа-
  • енергетика-
  • криза-
  • торове

Тя е в областта на енергетиката

Нова криза се разгаря в Европа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейските компании са намалили производството на торове заради недостига на руски природен газ и високите цени на енергията. „Това е последното от поредицата "постижения" на ЕС с арбалет в краката", пише Forbes.

При производството на азотни торове европейските компании използват природен газ, но цените на синьото гориво се повишиха рязко след спирането на "Северен поток". Поради това предприятията трябва да намалят обемите на производство.

Още новини от Украйна

Негативно влияние върху липсата на торове оказват и санкциите, наложени срещу Москва. Въпреки че не забраняват вноса им от Русия, те ограничават възможността за производство и доставка до други страни.

Западните държави са изправени пред нарастващи цени на енергията и скок на инфлацията поради налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руското гориво. След поскъпването на горивата, предимно на газа, индустрията в тези страни до голяма степен загуби своите конкурентни предимства. Ситуацията с производствената криза засегна и други сектори на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хихи

    82 6 Отговор
    Един нервно обикаля около храстите и се оглежда. Друг го гледа отдалече и вика - ще, ще, ще клекнеш накрая... Та така и европата и русията
  • 3 Като се простреляш сам в краката никой

    99 11 Отговор
    не тие виновен!! Северен 2 стои зареден с газ, готов за, работа, но вие не го искате, насила Хубост не става, е казал Народа!

    Коментиран от #23

  • 4 Дами и Господа

    40 1 Отговор
    Добре дошли на представянето на още един писмен опит за разглеждане на другата гледна точка. Миленката Богданова разказва.

    Коментиран от #29

  • 5 Дрън дрън та пляс

    74 4 Отговор
    Сами си го слагат от ЕС а после рев
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Долу ЕС

    54 3 Отговор
    европа стана само пазар за Азия....
  • 10 Име

    69 7 Отговор
    Русия победи във войната с европа без един изстел

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Оптимист

    40 1 Отговор
    Песимистите казват - до къде я докарахме, по зле не може да стане.
    Оптимистите казват - може, може!
    На кого да вярваме?
  • 13 Гост

    4 46 Отговор

    До коментар #10 от "Име":

    Пълни глупости. Който последен се смее, най-добре се смее. Русия без Европа ще умре, както и Европа без Русия, но по-бавно.

    Коментиран от #28

  • 14 Кую

    28 1 Отговор
    Тор от Обора бол.

    Коментиран от #15

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Кую":

    И в Шри Ланка така мислеха 🤔
  • 16 Лош фундамент

    54 3 Отговор
    ЕС е генератор на кризи. Няма как да сложиш в един чувал държави с различни ценови равнища, с различни равнища на доходите, с различно данъчно облагане, да им сложиш една обща НАДНАЦИОНАЛНА валута, един лихвен процент и единно национално законодателство в ключови области и да очакваш икономиките им да работят както преди. Ценовата волатилност, унищожаването на установени и печеливши бизнес модели са и ще продължават да бъдат неизменна характеристика в ЕС. Икономическият фундамент на ЕС е сгрешен. И каквото и да регулират няма да помогне. ЕС ще затъва във все повече кризи. Това е неминуемо.

    Коментиран от #25

  • 17 Анонимен

    47 3 Отговор
    Европа зорлем да си съсипе всичко заради краварските малоумщини, е живото доказателство, че се управляваме от идиоти!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тонката

    36 3 Отговор
    Така...Да видим какво казват американските експерти по въпроса със спирането на доставките на газ....На руски газ:

    "Американски анализатори от McKinsey стигнаха до извода, че отказът на Европейския съюз да внася руски газ е невъзможен без спиране на европейската индустрия.

    Европа е изправена пред труден избор - или ще трябва или да поддържа доставките на сегашното ниво през следващите няколко години, или да намали потреблението на синьо гориво с 60-70 милиарда кубически метра газ годишно. Да се постигне такова намаление чрез енергоспестяване и енергийна ефективност обаче е невъзможно, твърдят анализаторите. Европа ще трябва да изведе от експлоатация всички енергоемки индустрии за дълъг период от време."

    И сега какво? Отзад ..й, отпред огън....
  • 20 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    5 11 Отговор
    Не. Това не е криза. Привижда ви се . Плащайте си тока и Русия ще фалира и ще остане без газ и топла вода. Благодаря. Аз имам криза не вие ,запълних лимита на офшорката и отварям нова.
  • 21 Тонката

    27 3 Отговор
    Ахахахахаха....😂

    "Алжирската държавна компания Sonatrach, в момента преразглежда договора си с испанската компания Naturgy за доставки на газ и възнамерява да увеличи цената повече от 2 пъти.

    Съгласно настоящите условия на договора, цената на газа е обвързана с цените на петрола Брент, но Алжир вече не е доволна от това и възнамерява да наложи на испанската компания същите условия, които "Газпром" определя в споразуменията си с европейските потребители, обвързвайки цената на газа с петрола и борсовите котировки на европейския хъб TTF.

    Испания се противопоставя на тези предложения, но ще бъде принудена да се съгласи, поради липсата на алтернативи за получаване на тръбопроводен газ."

    Да видим дали Испанците ще устискат?😂
  • 22 Перо

    40 3 Отговор
    Безразсъдната подкрепа на ционисткия режим в Украйна ще доведе до масова нищета! Този престъпен лобизъм на малка етническа група с проксита,трябва да бъде ликвидиран!
  • 23 Мнение

    37 2 Отговор

    До коментар #3 от "Като се простреляш сам в краката никой":

    Искат го, та две не видят, НО от народите на ЕС, нищо не зависи за тая политика!!!

    Единственото, което могат и трябва да направят е, да си свалят марионетните глобалистически правителства и моментално да свалят санкциите срещу Русия!!!
    Обаче господарите лесно няма да разрешат!!!
    Типичен пример за това е България, народът иска евтин руски газ (щото и другия скъпия е пак руски), но уви плановете на господарите ни са за унищожаване на икономиката и средната класа в Европа!!!
  • 24 Перо

    31 2 Отговор
    Украйна не членува и не е част от демократичната общност в Европа,няма сключени договори за отбрана и икономическа взаимопомощ и много-милиардните помощи са незаконни и престъпни за данъкоплатците,правно неиздържана е! Етническия мотив за режима не е причина за ощетяване на европейските данъкоплатци! На всичко отгоре се дават многобройни бенефити на на непроверени бежанци,които струват много пари и местното население е лишено незаконно от тях!
  • 25 Перо

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "Лош фундамент":

    “Икономическият фундамент” на ЕС не е сгрешен,но е предвиден за страни с еднакъв стандарт и законодателство,каквото беше през времето на ЕИО. След падането на стената решиха да правят колониална политика,без да мислят,че ще се наруши “икономическия фундамент” от по-слабо развитите страни!
  • 26 Споко урсуло!

    25 2 Отговор
    Вземате единственото, което има България- ток и
    Решаване проблема,
    А с България какво ще стане... Това не е проблем за ЕС!
  • 27 Ненормални некадърници!

    28 3 Отговор
    Тези простите от Брюксел са на наша издръжка????
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Копипасте

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дами и Господа":

    Миленка разказва!? Копнато отнякъде - гугле транслате - пасте е! При това е и на "автомат" транслатето и изобщо непрочетено и коригирано преди да го "качи" за четене и кликане!
  • 30 Последния Софиянец

    10 3 Отговор
    Без изкуствени торове храната ще е по-полезна и по-качествена !
  • 31 Абе

    0 21 Отговор
    Много мозъчета тук се опитват да "мислят"!Ще получите мозъчно възпаление,ей!Недейте така!Как ви хрумна да се мерите с експертите от ЕС,ООН или САЩ?!Е,боже!Един народ,който не показва достойнство,емпатия и с нищо/освен със сервилното и слугинско поведение/не е допринесъл за световния просперитет,въпреки,че се хвали с 1300 г.история,,си позволява да бистри световния ред!Парадокс!Спрете се малко!Огледайте се,информирайте се!И бъдете по-скромни и избрани!Стига с това малоумно джудже Путлер!Ще подпали света ей!Тогава къде ще ръсите мисловните си "бисери"?!
  • 32 Гледайте

    0 15 Отговор
    Толкова плач за газпром!
    А всичко си върви и се оказа че ще имаме и парно и ток. Е няколко месеца по-скъпо, но няма не е страшно както ни плашат от половин година!