Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 16:52 2 318 4

Броени дни преди старта: надникваме в залите на първото дрон-изложение

  • иец-
  • изложение-
  • дронове

INTER DRONE EXPO, първото изложение за дрон-технологии на Балканите „превзема“ София от 20 до 23 октомври

Броени дни преди старта: надникваме в залите на първото дрон-изложение - 1

Знаете ли, че скоро ще стартира първото изложение за дронове и безпилотни машини на Балканите - INTER DRONE EXPO? Технологичното събитие ще отвори врати в София от 20 до 23 октомври. Предпремиерно ние надникнахме в залите сега ще споделим, какво успяхме да видим в Интер Експо Център. И, като за начало загатваме, че някои от тях са създадени в България.

На стартовата площадка вече е ORION 2. Това е „привързана безпилотна летателна система (T-UAS)“, споделят от BALKANTEL. Казано иначе, тя осигурява постоянно въздушно наблюдение, получава директно захранване от земята и се побира само в два куфара. Трансферът на данни е високоскоростен и максимално сигурен. BALKANTEL съобщава, че ORION 2 не може да се хакне или да се прехвърлят данни чрез привързаното устройство.

Тук преценихме, че е мястото да представим и почти неразрушимия и с много приложения Intruder SE от GEP. На проведените тестове безпилотната летателна система за тактическо разузнаване, спасителни операции и проникване в сгради, е доказала, че: издържа до 20 м свободно падане върху бетон; водоустойчива е до един метър и топлоустойчива до 95°C за 3 минути, благодарение на специалните полимери. Създателите са внедрили инфрачервено нощно виждане, свръхчувствителен микрофон, автономна наземна станция, батерия с над 7 часа издръжливост на наземната станция, криптирани комуникации и какво ли още не...

Много се зарадвахме, когато разбрахме, че SAMSUNG Bulgaria ще представя впечатляващия Galaxy Z Flip4. С изключително гъвкавата си камера, на INTER DRONE EXPO той ще бъде в цялото си изящество от стилни и модерни цветове. Оказа се, че SAMSUNG Bulgaria ще осигури и голямата награда в Международния дрон шампионат - гейминг монитора Odyssey G4.

Създадени в България

След срещата си с организаторите на INTER DRONE EXPO - Интер Експо Център и Консорциум Международно дрон изложение, е невъзможно да не разкажем за машините, които се произвеждат у нас. За какво става въпрос, четем по-надолу.

Знаете ли, какво е UAV SYS-178? Тактическият дронкоптер е създаден от самоковската SAMEL-90. Тежи 25 кг и е подходящ за автоматичен и автономен полет. Дронкоптерът осигурява наблюдение и разузнаване в реално време. Кодиран линк осигурява връзка с контролната станция. Компанията представя и своя анти дрон смутител с маневрен дизайн.

С три собствени разработки в INTER DRONE EXPO се включва Институтът за космически изследвания и технологии към БАН. Учените ще представят самолет със съчленено крило, безпилотен коптер с продължително време на полета и трикоптер с борден компютър с управление и предаване на данни по 5G мрежа.

Достойно внимание се отделя на българските автожири. Създадени от правешката НИКИ Ротор Авиейшън, Kallithea и Lightning имат висока надеждност, компактни размери и гъвкавост на управлението. Комбинирайки характеристиките на самолет и хеликоптер, за излитането и кацането са нужни между 50 до 100 м. Машините са подходящи за въздушно разузнаване, антитерористични операции, картографиране и др. В конструкциите е използван карбон. Двата автожира са със сходен корпус. Най-осезаемата разлика е решението опашката на Lightning да излиза от витлото, за което създателите му споделят, че „В световен мащаб никой друг не се е осмелил да направи това“.

За всяка индустрия

Безспорно, сме в епоха, в която почти всеки икономически отрасъл се нуждае от специфичен дрон. COPTER.BG ни среща с индустриални продукти на DJI, сред които е DJI Matrice 300 с технология, взаимствана от модерните авиационни системи. С възможност за закачане на 3 камери, той лети до 55 мин.; сканира и позиционира 6-посочно. Селекцията от камери за DJI Matrice 300 включва опции DJI Zenmuse L1 с Livox Lidar модул, IMU с висока точност и 1-инчов CMOS сензор на 3-осна стаблизация. В комбинация с DJI Terra предоставя целодневно 3D данни в реално време. В DJI Zenmuse P1 е интегриран full-frame сензор със сменяеми обективи с фиксиран фокус към 3-осната стабилизация за фотограметрични полетни мисии.

Посетителите ще видят и изцяло новите индустриални дронове DJI Mavic 3 Enterprise и Mavic 3 Thermal. Те предефинират индустриалните стандарти за малки комерсиални дронове с компактността си, дълго полетно време, 4/3“ CMOS 20MP камера с механичен затвор и 56х хибридно увеличение и опционален RTK модул за прецизност. Вepcията с термокамера има резолюция 640×512 пиксела и еквивалентно фокусно разстояние 40 мм. А ако търсите селскостопански дрон, то трябва да обърнете внимание на DJI Agras T10 и T30. Машините издигат ефективността на пръскането до нови висоти.

Представихме няколко от интересните машини, които ще открием на INTER DRONE EXPO. Кои други технологични решения са ни подготвили участниците, предстои да разберем. От 20 до 23 октомври – в Интер Експо Център.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 просто Супер

    3 2 Отговор
    Комшиите ни немогат да смогнат да продават турски дронове Байрактар по света,ние на китайски детски играчки ще се радваме
  • 2 Много добре и браво на българските...

    3 0 Отговор
    Фирми които са се заели с тази съвременна техника!Ако имахме и хора в управлението на държавата да направят и държавни поръчки за отбранителната ни промишленост,щеше да бъде и отлично.Да дават милиарди долари за хвърчила които я видим,я не видим от щатите може,но за родните ни производители не.Вижте Турция какви успехи има във всичко свързано с турската промишленост и новите технологии.....
  • 3 Есхач

    3 1 Отговор
    Не трябва да купуваме "чертежи", а да пуснем 3-4 спътника в Космоса с двойно предназначение и да създадемеи оборудваме нов род войски - дронен корпус.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.