Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 05:16 1 597 4

Готвят нови 33 мерки за подпомагане на бизнеса

  • бизнес-
  • мерки-
  • подкрепа-
  • любомир дацов-
  • щерю ножаров

За да влязат в сила те, обаче е необходим парламент и законодателни поправки

Готвят нови 33 мерки за подпомагане на бизнеса - 1
Снимки: БНТ

Нови 33 мерки за подпомагане на бизнеса подготвя Министерството на икономиката, предаде БНТ. За да влязат в сила те, обаче е необходим парламент и законодателни поправки. Държавата започна да подпомага извънредно бизнеса през 2020 г. - първо заради пандемията и сега заради енергийната криза. Въведените мерки обаче не дават желаните резултати и икономиката е заплашена от рецесия.

Държавата е заделила през последните три години близо 3 млрд. и 800 млн. лева подкрепа за бизнеса. Дали обаче мерките са адекватни, работодателите не са категорични.

"До някаква степен бяха адекватни, но разбира се имаха редица недостатъци - на първо място фирмите ги получаваха с голямо закъснение, поне около 40 дена. Най-засегнатите не получиха целева и силна подкрепа, това също е вярно", каза Щерьо Ножаров, икономически съветник БСК.



Най-сериозно се открои обаче проблемът с нецелевата подкрепа и предоставянето на помощ на всички.

"Практиката от последните година и половина - две показа, че когато се правят на калпак реформи, не водят до желания ефект. В момента не знаем кои предприятия реално са на загуба заради кризата, която ни заобикаля или са на загуба заради някаква друга причина - липса на управленски опит или липса на конкурентоспособност", каза Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Едно от последствията от неадекватната помощ, според финансисти, е изкуственото задържане на дадени бизнеси над повърхността и още догодина те ще започнат да фалират.

"Ние имаме едни фирми, които са се натрупали и са на изкуствено дишане и при промяна на условията може да се очаква, че ще има движение на махалото в обратна посока", каза финансистът Любомир Дацов.

Според работодателите подкрепата за бизнеса трябва да продължи, но не по този начин както досега.

"Влизаме в рецесия и фирмите продължават да се нуждаят от подкрепа. Разбира се тя трябва да идентифицира засегнатите, имаше работна група към министерството на икономиката и са записани около 30 мерки", каза Щерьо Ножаров.



В средствата, предоставени за бизнеса, не са добавени парите за енергийни помощи, тъй като голяма част от тях идват от производителите на електроенергия в страната и техните печалби.

Продължават и възможностите за подкрепа на бизнеса чрез еврофинансиране. По данни на Министерството на транспорта по оперативна програма конкурентоспособност са отпуснати 64,2 млн. лева на автобусни превозвачи и 57 млн. лева на въздушни от 2020 година досега.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    2 2 Отговор
    33 = фалшива новина. 33 е масонска символика.
  • 2 тикви продажни

    4 0 Отговор
    Като чуя подпомагане от държавата, значи идва голяма инфлация. Кога ще са в затворите хората докарали ни до това - крадците от ДПС,ГЕРБ,БСП, и техните партии подлоги!!!
  • 3 Иво.

    5 2 Отговор
    Хич ме е през ..работа за бизнеса ! Който има яхта и кара майбах да се оправя! Искам да знам кога ще има 33 мерки за оправяне на живота на обикновения човек и кога държавата ще вложи дългосрочно средства за справяне с демографската криза в България?! Стига сте пълнили джобовете на тия алчни и богати тумбаци, повечето от който и една стотинка не заслужават, че на следващите избори ще има да се молите някой да иде да гласува!
  • 4 ало бизнеса,

    2 1 Отговор
    вещо за пазарна икономика, за конкуренция, за естествен подбор чували ли сте, или сте партийни креатури, свикнали друг да ви плаща сметките. Ако не ви харесва, не можете, ами откажете се бе и ходете да садите картофи