Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 22:52 5 465 28

Германска компания с интерес към инвестиция за над 1 млрд. евро в Северозападна България

  • профайн енерджи гмбх-
  • германия-
  • инвестиция

Това би била най-голямата еднократна инвестиция, правена в историята на българската икономика

Германска компания с интерес към инвестиция за над 1 млрд. евро в Северозападна България - 1
Снимка: МИР

Германска компания заяви интерес към инвестиция от над 1 млрд. евро в региона на Северозападна България. Това стана ясно по време на среща днес между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на „Профайн Енерджи ГмбХ“. Това би била най-голямата еднократна инвестиция, правена в историята на българската икономика.

„Можете да разчитате на пълна подкрепа на държавата за ускоряване на административни процедури при реализиране на инвестиционни намерения“, подчерта министър Стоянов. Той представи възможностите за насърчителни мерки, от които инвеститорът може да се възползва. „Зная, че вече сте в контакт с много германски компании, които са избрали България. Сигурен съм, че ще се убедите и от тях – германският бизнес се чувства добре у нас и редица фирми планират нови разширения“, подчерта Никола Стоянов.

Германската компания е в много напреднала фаза на взимане на своето решение за инвестиция в България, стана ясно по време на срещата. Стартира и подготовката на Меморандум, в който Профайн Енерджи писмено ще заяви интерес към инвестицията.

„Профайн Енерджи ГмбХ“ е съвместна компания на „Profine Group“, Германия и „Wirth Group“, Германия. Те имат инвестиционни интереси в областта на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Понастоящем е в ход учредяването по българското законодателство на дъщерно дружество на германската компания. Целта му е разработването и последваща реализация на фотоволтаични централи в България, подчертаха представителите на компанията.

Сериозността на намерението за инвестиция бе потвърдено по време на срещата лично от изпълнителния директор на групата д-р Петър Мрьослик (Dr. Peter Mroslik) и Маркус Вирт (Markus Wirth), председател на борда на „Wirth Gruppe“.

През миналия месец „Profine Group“ и „Wirth Group“ основаха съвместен доставчик на енергийни услуги „Profine Energy GmbH“, базиран във Waghäusel, Германия. „Profine Group“, под марките KBE, KÖMMERLING и TROCAL произвеждат PVC профили за прозорци и жилищни врати, ролетни системи и PVC плоскости. Консолидираният оборот на компанията е над 900 милиона евро, а производственият капацитет е приблизително 450 000 тона профили годишно. „Profine Group“ има над 3000 служители в 29 обекта в 23 държави.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Северозападная България

    42 20 Отговор
    Не ви искаме соросоиди

    Коментиран от #20

  • 2 България

    44 17 Отговор
    не иска Германия, не иска Ес, не иска САЩ, не иска Русия!!! България си е България и искаме инвеститори родолюбци!!!

    Коментиран от #5

  • 3 САНДОКАН

    30 7 Отговор
    Пълна подкрепа от територията,за рушвети и кражби.
  • 4 манчо

    35 8 Отговор
    Ще ни купуват евтино?
  • 5 България

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "България":

    е на САЩ
  • 6 Бибитко

    49 9 Отговор
    Фотоволтаични централи на обработваеми площи. Няма да се сее повече, трябва да ядем пластмасовите изделия от Германия, Запада и САЩ. Мотото на Европейския съюз е: "Закривай!".
  • 7 Дааа

    45 5 Отговор
    Работни места не се предвиждат, освен няколко пенсионери пазачи!
  • 8 гост

    11 37 Отговор
    Всеки немски Инвестор е добре дошъл в България. Това значи работни места за българи, които ще харчат заплатите в България. А немската фирма със сигурност още ще се разрасне в България и още работни места ще се откриват

    Коментиран от #9

  • 9 Русофоб Антисемит

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Единственото Фесто са реален германски инвеститор в България, може би и Линднер. Всички останали са "закачалки"

    Коментиран от #10, #19

  • 10 гост

    16 9 Отговор

    До коментар #9 от "Русофоб Антисемит":

    Всеки инвеститор регистриран в Германия си е немски Инвестор. След като няма законови пречки, защо да не се инвестира в България и да се открият нови работни места за българските граждани....... Всеки допълнителен лев в джоба на българина е от голямо значение. Да дойдат да инвестират, това е от полза за България. Един инвестирал в България,отваря врати за поне още десет инвеститори. И всеки следващ е по смел,с повече заделени пари за инвестиция и евентуално повече новооткрити работни места . А всеки знае в какво състояние е е момента Северозапада
  • 11 Добре ще е

    10 10 Отговор
    Повече такива новини да се чуват !
  • 12 Русофил

    25 5 Отговор
    Нищо няма да инвестират тия. Ще купят земя, ще изкарат разрешителни и проекти и
    после ще продадат проекта на друг.
  • 13 Хахаха

    19 3 Отговор
    Пълна пародия...... Псевдо инвестиции
  • 14 Хахаха

    14 4 Отговор
    Порно....графия
  • 15 Как германска фирма

    10 14 Отговор
    Ще инвестира! Злия Запад и ЕС искат да ни поробят и да ни питат. Сигурно и от самолетите ще пръскат 😂😂😂
    Само руските диваци могат да инвестират в България! Оооо, ама те не инвестират, а само крадат 😂
    Нищо, българският петоколонник с радост ще си дари пералнята на талибана. Защото ако рашляк го краде, това не е кражба, а братска подялба 😂
  • 16 Тома

    13 3 Отговор
    Вярно ли е че немеца инвеститор се казвал ибрахим
  • 17 Ъщъров

    18 3 Отговор
    Всъщност не е инвестиция в България! А си строят за тях и да продават на нас!
    Все едно голяма българска строителна компания построява комплекс за 100 млн и после продава за 200 апартаменти е инвестиция в България?
    За това ли съсипват северозапада, за да го продават на германци-мерюанци и други? И от България ли ще си купят всички необходими материали, а?
  • 18 Лост

    16 1 Отговор
    Инвестиция щеше да има 1997 година , когато "Деу "искаха да купят "Химко".Ама И . Костов и Л.Хампарцумян ,тогава зам.министър на икономиката,казват че не могат да го продадат на компания от корупционна държава.Даже и норвежци от "Норск хидро" го искат .Но отива в една офшорка и ....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Не ви искаме

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Северозападная България":

    Щото ще откривате работни места. Ние си искаме да я караме на помощи. И да тъпеем...
  • 21 Свестните полицаи

    10 0 Отговор
    И накрая отиват в Румъния, защото там има квалифицирани арбайтери!
  • 22 Уса

    22 3 Отговор
    Поредните въздухари които искат с трици маймуни да ловят.Помислих,че ще развиват производства и туризъм а то фотоволтаици на поредните мутри кожодери
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 северозападна

    7 0 Отговор
    доживя за да и се подиграват лумпените.
  • 25 Кофтии

    5 5 Отговор
    Мързелив и неграмотен народ сме, кой луд ще си хвърли парите за бизнес в България с такива кадри, една окупаторска държава за 45г.успя да ни докара до тук, като ни забраняваше да имаме автомобилостроене и ред други производства , унищожи историята ни и ни унищожи , като разпродаде държавата ни в нейни интереси, та и затова сега имаме проблеми с Македония !

    Коментиран от #28

  • 26 Да бе

    10 0 Отговор
    Тая компания е най-велоятно и скрит акционер в някое от ЕРП-тата. И като опънат тия панели и ЕРП-тата започнат да им изкупуват слънчевата енергия ще ни я вкарат в енергийния микс по най- високите цени! И накрая нс ще ни обират с по-високи цени, а тия нови мошенници няма да платят и стотинка данък в България!
  • 27 Русенец

    3 0 Отговор
    Ще се секат ли гори за тези фотоволтаични полета? А плодородни ниви? Знам, че фотоволтаичните паркове са апетитна хапка за печалбарите, защото не генерират вредни емисии, но пък разполагат с безплатни квоти за такива, които се търгуват скъпо на пазара. Миналата година търговията с квоти е докарала 1,6 млрд лв на българските фирми. Да отвориш завод с производство в БГ не е много разумно. Той генерира вредни емисии и си яде от полагащите му се безплатни квоти. Виж, да правиш ток от въздуха и от слънцето си е чиста работа. Не генерираш вредни емисии, не си изядаш квотите, а си ги продаваш на пазара. Е, кой луд ще иска да се засилва тежката промишленост в България?
  • 28 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Кофтии":

    Да кривиш история и да прикриваш истината е греховно. Да, не ни даваха да правим коли, но имахме страхотна промишленост. Тежкото и средно машиностроене беше сред най-развитите ни отрасли. Имахме няколко марки наши машини за металообработка, в големи серии и широки гами. Имахме ГАПС, ако знаеш какво е това. Имахме над 10 марки наши телевизори и 20 модела наши настолни компютри. И да, бяха с чужди части, но днес дори и с чужди части не произвеждаме ни телевизор, ни транзистор. От държава производител, западните ни приятели ни превърнаха във вносител. А какви продукти имахме по магазините..... Няма как да ме разбереш, защото не си вкусвал истински български домат или въобще някакъв плод/зеленчук, без ГМО.