Last news in Fakti

7 Декември, 2022 15:21 989 1

На 7 декември светът чества Международния ден на гражданската авиация

  • icao-
  • авиация-
  • празник-
  • 7 декември

В момента ICAO има 193 държави-членки

На 7 декември светът чества Международния ден на гражданската авиация - 1
Снимка: М. Богданова ©

Международният ден на гражданската авиация се отбелязва всяка година на 7 декември. Инициатор на този празник е Международната организация за гражданска авиация (ICAO), която прие резолюция през 1992 г., в която обявява от 1994 г. датата за Международен граждански Ден на авиацията.

Датата е специална – 50-та годишнина от подписването на Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване (Чикагската конвенция, 1944 г.), установяваща основните принципи, които позволяват международния въздушен транспорт.

Целта на Международния ден на гражданската авиация е да информира широката общественост за приноса на гражданската авиация за социалното и икономическо развитие на държавите-членки, както и за уникалната роля на ICAO в обединяването на страните за създаване на високоскоростна глобална транспортна мрежа в служба на цялото човечество.

ICAO е създадена през 1944 г., за да насърчава безопасното и организирано развитие на международната гражданска авиация по целия свят.

В своята дейност асоциацията установява международни стандарти и правила, чието прилагане от държавите е необходимо за осигуряване на безопасността, редовността и икономическата ефективност на международните въздушни услуги. Всяка държава се задължава да спазва и прилага в своите разпоредби принципите на ICAO, регулиращи дейностите на гражданската авиация.

Съвременният динамичен свят не може да се представи без авиацията, защото никой друг вид транспорт няма такова предимство в скоростта.

Гражданската авиация се използва за превоз на пътници, багаж, товари и поща; извършване на авиационна работа в определени сектори на икономиката (в селското стопанство, строителството, за защита на горите, обслужване на експедиции и други); осигуряване на медицинско обслужване на населението и провеждане на санитарни мерки; експериментална и изследователска работа; образователни, културни, образователни и спортни прояви, както и издирване и спасяване и аварийно-спасителни операции и помощ при природни бедствия.

В някои страни редица отдалечени населени места са свързани с външния свят почти изключително по въздуха. В Русия 60% от територията на страната (около 28 000 населени места) принадлежи към райони, където авиацията често е единственото средство за осигуряване на целогодишна транспортна достъпност.

Индустрията на въздушния транспорт поддържа 65,5 милиона работни места и допринася с 2,7 трилиона долара за световната икономика, допринасяйки с 3,6% от световния БВП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предник

    0 1 Отговор
    Тъкмо търсех повод да се почерпя...