Last news in Fakti

8 Декември, 2022 22:55 3 446 18

Високотехнологичната индустрия: Недопустимо е отново да се говори за увеличаване на максималния осигурителен доход

  • it индустрия-
  • мод-
  • осигурителен доход-
  • баском

Насреща сме да дискутираме мерки за изсветляване на сивата икономика и предложения за това как нивата на осигуряване в България да са адекватни на услугата, която се получава в замяна, заявяват от бранша

Високотехнологичната индустрия: Недопустимо е отново да се говори за увеличаване на максималния осигурителен доход - 1
Снимка: Shutterstock

Обединената високотехнологична индустрия в лицето на БРАИТ, БАСКОМ, AIBEST, БАИТ, БЕСКО и ИКТ Клъстер възразява остро срещу поредните идеи на Българска социалистическа партия (БСП) за увеличение на максималния осигурителен доход (МОД).

Намираме за недопустимо изобщо темата да се поставя в публичното пространство, особено на фона на отсъстващ цялостен проект за национален бюджет - без никаква ясна политическа визия за справяне със сложната икономическа ситуация и без мерки за стимулиране на високотехнологичната индустрия като двигател на изваждането от икономическата криза на страната.

Ние сме последователни в отстояването на тезата си, че увеличаване на МОД е удар върху средната класа в България, която е гръбнакът на българската икономика. Тежестта на тази мярка ще бъде понесена от креативните хора, заети във високотехнологичната индустрия, които и без друго с много усилия и без никаква подкрепа от държавата, успяваме да задържим да работят в български компании и да плащат данъците и осигуровките си у нас.

Напомняме, че и в момента всеки зает във високотехнологичните индустрии създава висока добавена стойност и допринася за държавния бюджет три пъти повече от средното за страната под формата на данъци и осигуровки. Отделно от това заетите във високотехнологичните индустрии движат потреблението в редица други сектори като търговия, туризъм, бизнес с имоти, развлечение, култура и мн. др.

Многократно сме предупреждавали политическите партии в България, че успехът на високотехнологичната индустрия не е даденост. Високият ѝ растеж към настоящия момент не бива да ни успокоява, тъй като, работейки предимно за износ, тази индустрия е силно повлияна от световните тенденции. А там вече се забелязва свиване на растежа във всички сектори, което неминуемо ще се отрази през 2023 г. и в България.

Много от съседните държави са предприели категорични мерки, за да дадат възможност на високотехнологичните си индустрии да запазят темпото на своето развитие чрез целенасочени политики, окуражаващи развойната дейност и намаляващи или премахващи данъчно-осигурителната тежест за компаниите и служителите. На този фон в България единственото „решение“, което хрумва на политиците, е да увеличат МОД, задоволявайки единствено тяснопартийните си цели без оглед на националния интерес.

Насреща сме да дискутираме мерки за изсветляване на сивата икономика и предложения за това как нивата на осигуряване в България да са адекватни на услугата, която се получава в замяна, без обаче да се допуска каквато и да е необоснована промяна в данъчно-осигурителната рамка. В противен случай ще се подложи на изпитание малката ни зараждаща се средна класа и ще се дискредитира предвидимостта на бизнес средата в страната.

Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии /AIBEST/,

Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/,

Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/,

Българска работодателска асоциация иновативни технологии /БРАИТ/,

Българска стартъп асоциация /БЕСКО/,
Фондация "Клъстер информационни и комуникационни технологии" /ИКТ Клъстер/


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Освалдо Риос

    9 7 Отговор
    Тези пирамиди ще си платят 33% данъци.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДОПУСТИМО Е !

    12 7 Отговор
    Високотехнологичната индустрия трябва да автоматизира повишаването на работните заплати в своята сфера ! Иначе няма да е високотехнологична индустрия . След като технологиите постоянно се повишават то и заплащането за такъв труд трябва постоянно да се повишава !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    6 9 Отговор
    А з па си мислех, че високотехнологична индустрия са Хитачи, Шимадзу, Уотърс, Аджилент, Брюкер, Термо…примерно. Другото е Китайска академия на науките, Рикен и МИТ. Ма глей ти, не били 😂

    Коментиран от #7

  • 7 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Е, и Сименс. Че забравих за европейската 😂
  • 8 Госあ

    2 7 Отговор
    И Илюмина. Нищо че китайците извадиха по добър секвенатор в Бейджин Дженомикс.
  • 9 Госあ

    11 6 Отговор
    Иначе, естествено че на тия мазачи на приложения за смартфони и климатици треа да им се дигнат данъците.
  • 10 плюс минус

    10 4 Отговор
    Високо технологична индустрия?
    Днес и сега?
    В България?
    Адекватно заплащане?
    Да се смея ли, да плача ли?
  • 11 Ауди

    7 4 Отговор
    А защо тези господа не кажат примерно в една страна с население колкото нас Швеция колко е данака?Аз да им кажа 40% и няма значение сумата!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мдаа

    6 3 Отговор
    Вдигането на данъци е изключително лесна рецепта да изгониш младите в по уредените държави, ясно е че това им пречи на ГЕРБ-ДПС-БСП, но не ми е ясно защо останалите Българи си мислят че ще накажат някого така. Ами не просто ще изгоните една група хора а вие ще пасете трева ….
  • 14 Много аспекти

    3 2 Отговор
    Първо максималният осигурителен доход не е лошо нещо ако кореспондира и с максимална пенсия.
    Плоският 9-10% данък е несправедлив. Данъчното облагане трябва да е пропорционално в зависимост от печалбата. Трябва да има преференции при реинвестиране в производството.
    Така които си внася повече пенсионна осигуровка трябва да получи повече и това да не се променя с нови закони и разпоредби. Тези с ниски приходи да са с нисък данък или освободени от него. Тези които са с големи печалби да плащат повече в зависимост от размера на печалбите. Ако имате големи печалби ще се стремите да реинвестиране в бизнеса за да плащате по малки данъци.
  • 15 Малко инфо

    3 4 Отговор
    Първо: Информационните специалисти са едни от най-добре платените в цял свят. Завиждате ли на заплатите им?
    Ами ако е така, учете, завършете, придобийте ценз и търсете реализация. Ако сте способен, ще се получите и вие адекватно възнаграждение за труда си.
    Ама не можем всички да сме програмисти. Е тогава си мълчите и траете когато други са успели а вие не.
    Второ: Тук четох във форума, че ако данъците се вдигнат, Информационните специалисти ще избягат от БГ.
    Вдигат се данъците но с тях и заплатите. И отчисленията за пенсия и всичко адекватно и в съгласие с пазара на труда. Не е нормално да се взима от някои повече и да раздава на другите само затова, че те печелят повече. Но също така не е нормално да взимаш 1000лв и да плащаш 10% и при 15000 - 20000 пак 10%. Трябва прогресивно данъчно облагане. Също и за пенсиите. Да се вдигне тавана много по нагоре или да се премахне същия.
    Така при 10 пъти по висока заплата и 10 пъти по високи отчисления, съответно и пенсия.
  • 16 Гадно IT

    0 0 Отговор
    Нямам нищо против да се вдигне МОД но едновременно с това всички майстори, правещи домашни ремонти да издават касова бележка, като им плащаме. Като начало.... ;) И други сфери ми хрумват, не съм срещу майсторите специално, споко. Просто с доста приятели се случи да правим ремонти и как един от нас не получи касова за 10те хиляди минимум които е платил за баня примерно? Или да ги преведе по банков път, а не кеш
  • 17 Яяяяя

    1 0 Отговор
    Къде го има по света това нещо? Бедния да плаща, богатия да не плаща! Само в България! Таван на облагаемия минимум! Навсякъде колкото повече вземаш, толкова повече ти растат и данъците. Нашето законодателство е само за мафиоти и обирджии!
  • 18 Ехаааа

    0 0 Отговор
    Мавремето Маргарет Тачър, запитана от Соломончо Паси "Кой е най големият комунист му беше отговорила "Хелмут Кол". Защото в германия се плащат най големите данъци 50%. И не ти гледат максимума и минимума ами колкото повече вземаш, толкова повече и даваш! Тук шайката си трупа пачките и не плаща нищо!