5 Януари, 2023 05:53 2 678 8

Експертът по човешки ресурси Георги Първанов: Рекорден ръст на заплатите от началото на промените

  • георги първанов-
  • експерт-
  • човешки ресурси-
  • заплати-
  • доходи

В IT сферата остават с най-висока средна заплата – малко над 4000 лв.

Експертът по човешки ресурси Георги Първанов: Рекорден ръст на заплатите от началото на промените - 1
Снимка: Евронюз България

2022 г. беше най-добрата за хората, търсещи работа от началото на промените – година на рекорден ръст на заплатите и на най-ниската безаработица – малко над 4%.

Това каза експертът по човешки ресурси Георги Първанов в студиото на Euronews Bulgaria.

Имаше огромно търсене в областта на производство, бързооборотни стоки, търговия, селско стопанство, медици, учители – всякакви професии се търсеха. Сравнително по-стабилни бяха процесите при финансите.

Около 15% е ръстът на заплатите.
В IT сферата остават с най-висока средна заплата – малко над 4000 лв. Всички топмениджърски позиции са с доста високи заплати. Но наблюдаваме такива случаи като проектен мениджър в строителството, който е доста добре платен, различни технолози, плант мениджър – който отговаря за определен завод или предприятие.

Едно от решенията, които вече се случват на пазара е внос на работна ръка. В момента основният интерес е от страни като Киргизстан, Узбекистан, Индия, Бангладеш, но очаквам хора и от други страни да идват да работят в България, тъй като недостигът от 200 000 човека продължава да стои.

Ще видим вълна от българи, които се връщат от чужбина. Ако конфликтът в Украйна продължи и след пролетта, очаквам вълна от бежанци от Русия, които да търсят работа в България.

Една огромна група от 35% от 2 млн. живеещи в чужбина българи сериозно обмислят възможността да се върнат и следят активно какво се случва на пазара на труда.
Очаквам постепенен и неголям ръст на безработицата. Вероятно ще го усетим около март-април. В никакъв случай не очаквам тя да надхвърли 6-7%, което е съвсем здравословно ниво по отношение на икономиката. Не очакваме нито масови съкращения, нито фалити, нито нещо драматично да се случва. Новото е известно намаление на търсенето на IT специалисти, което не се е случвало през последните години. Очакваме по-плавен ръст на заплатите, със сигурност под 10% и инфлацията да бъде укротена.

Тенденцията е все повече хора да работят на две места. Зачестяват и случаите хора да работят на три места – да имат свой бизнес или да участват активно в някакви благотворителни дейности. Съветът ми е хората да имат втора професия, която да не е свързана с основната им, така че в случай на криза или сътресения на пазара много бързо да могат да минат към втората професия. Важно е да учат втори език, английският се приема за даденост.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    Кфо кфо? Бесни халюцинации ей.
  • 2 А нидей така

    18 1 Отговор
    За разлика от it работещите бедни си остават със същите заплати от години назад.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 карa

    16 1 Отговор
    Този ръст не е продиктуван от промяната господине, а от инфлацията,аиде стига глупости.
    Не си приписвайте цветя и рози,не са от вас.
  • 5 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    Затова и инфлацията ни е двойно по голяма
  • 6 Андрей

    6 1 Отговор
    Заплати +10%, а цените +50-70%. Вие майтап си мислите...
  • 7 Гост

    3 1 Отговор
    Този още малко ще докладва петилетката за три години.
  • 8 Горски

    0 0 Отговор
    От кога ТРЗ-тата са експерти бе? - То няма по- некадърен персонал след обслужващия от Hr-ите, тоест ТРЗ-тата.
    Експерт по човешките ресурси... - Ей това трябва да приключи!
    Не били ТРЗ-та ами експерти и "търсачи на таланти"! - А то тъпо и неграмотно ТРЗ!