26 Януари, 2023 07:37 8 490 33

Шоково поскъпване на храните

  • икономика-
  • европа-
  • цени-
  • инфлация

В Европа процентът увеличение е между 20% и 30%

Шоково поскъпване на храните - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Потребителските цени на хляба и зърнените храни са се повишили в Европейския съюз през 2022 г. с около 20%, млякото, сиренето и яйцата - с 27,8%, според документа на Европейската комисия (ЕК) за цените на селскостопанските продукти за декември миналата година.

Според таблицата за потребителските цени на храните през декември 2022 г. цените на хляба и зърнените храни са се увеличили спрямо декември 2021 г. с 19,8%, на месото - със 17,0%, на млякото, сиренето и яйцата - с 27,8%, на мазнините и олиото - с 32,4%, захар - с 15.7%. Плодовете са поскъпнали с 8.1%, а зеленчуците - с 15.0%.

На месечна база през декември хлябът и зърнените храни са поскъпнали с 1,2%, месото - с 0,7%, млякото, сиренето и яйцата - с 1,7%, мазнините и олиото - с 1,1%, захарта - с 1,0%. Плодовете поевтиняват с 0,9%, а зеленчуците, напротив, поскъпват с 1,0%.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Батко ви

    47 1 Отговор
    А заплатите ?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 БгТопИдиот

    49 4 Отговор

    До коментар #1 от "Батко ви":

    Аве пари бол.

    Печатницата на три смени.

    Западналият свят( и ние пак вкл.) ще требе да преживее своята 97 година !!
  • 3 Българин

    69 4 Отговор

    До коментар #1 от "Батко ви":

    Заплатите се индексират справедливо там, където има действащо синдикати, в държави като нашата, където няма синдикати работодателите правят каквото си искат.

    Коментиран от #21

  • 4 Роналдо

    80 3 Отговор
    Цените са почти еднакви навсякъде в ЕС но заплати и пенсии НЕ

    Коментиран от #7

  • 5 свидетел

    75 1 Отговор
    ако не го бяхте написали, едва ли щяхме да разберем ! между другото, процентът е между 50 и 100 !

    Коментиран от #31

  • 6 Грета Тунберг

    45 1 Отговор
    Следва шоково бомбардиране
  • 7 БгТопИдиот

    42 1 Отговор

    До коментар #4 от "Роналдо":

    То и тук в БГ е същото !

    В два три града (гета) дават кинти в другите леш !!
  • 8 България

    58 2 Отговор
    Как може да пишете пълни измислици процента е много по голям

    Коментиран от #11, #14

  • 9 Така е

    52 7 Отговор
    но важното е да сме солидарни с укрите !
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    55 3 Отговор
    Защо няма нито ред за това , че много от цитираните стоки у нас са поскъпнали с по-голям процент от СРЕДНИЯ ЗА ЕВРОПА ‼️
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 2 Отговор

    До коментар #8 от "България":

    Изписват СОЦИАЛНО ПОНОСИМИ числа от СТЪКМИСТИКАТА , а не реално изчислените‼️
  • 12 Ицо

    43 1 Отговор
    Нещо процентите не ви отговарят от 50% нагоре и само нагоре
  • 13 Анрешко

    43 6 Отговор
    Слава на ЕС! 15 години сме членове на "клубът на богатите"! Просперитетът на България се вижда от всякъде - скъпи коли, палати, построени по Европейски проекти, апартаменти с индивидуални асансьори, семейства с по над 20 жилища! Милиарди в офшорни компании! Ура! Напред към нови висоти!

    Коментиран от #27

  • 14 един от многото

    41 1 Отговор

    До коментар #8 от "България":

    Как да пишат реалната инфлация , като на базата на нея се определят , минимални пенсии , заплати и помощи!
  • 15 аз съм БЪЛГАРИН

    25 1 Отговор
    защо няма контрол на ХЛЕПОПЕКАРНИТЕ в ТЪРГОВИЩЕ до КАТ има ХЛЕБОПРОИЗВОДИТЕЛ за когото няма закони ПРОВЕРКИ наема работници без договор и без да плща осигуровки ,нямат здравни книшки и още кога контролните органи ще ни делят на НАШИ и ваши
  • 16 Ком

    32 2 Отговор
    Според икономическата теория ръстът на заплатите е свързан с ръста на производителността на труда. Оказва се обаче, че 30г в България абсолютно нищо не се подобрява. Единствено предприемачите свързани с властта богатият.
  • 17 Българин

    38 1 Отговор
    В България цената на яйцата е повишена с 100%, от 20 и няколко ст до близо 50ст., това защо не го казвате, сиренето и кашкавалът са поскъпнали с повече от 50%, това също го спестявате в статията си.

    Коментиран от #20

  • 18 Шоково поскъпване, ама

    17 2 Отговор
    криза нема, нали?
  • 19 Верно ли

    31 0 Отговор
    Я да видим кви са тия яйца, дето са поскъпнали с 27%. Миналата година - 6бр.М размер бяха 1.99 лв., сега са 4.29 лв. Както и да ги смятам, все не ми излизат 27%! Ама от една друга статия тук разбрах, че стъкмистиката смята по различен от моя начин - тези които взимали минимална заплата, всъщност взимали ДО 2000 лв., та така...
  • 20 За какво

    24 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Да казват, по важното да ни разказват за клоуна. За путлер за окрайна за орките за танкове за дъртия изкуфялник. Това е важното, а това че има бедни и клошари в европа, голям праз.
  • 21 Как няма

    24 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Има синдикати, ама и те са купени. Като всички в тая държавица. Онзи пиян ватник каза голяма истина за нас. Аз толкова години си мисля в какво сме професионалисти. А то имало в предателството и лакомията.
  • 22 Ганьо,спиш пак

    34 1 Отговор
    Най-голямото увеличение и спекула са в Булгристан,който е по Европа знае цените в магазините,знае ги и тук….но когато има територия,а не държава така ще е
  • 23 иваило

    29 0 Отговор
    Пълна измама е цялата статия шоково поскъпване но в България,на 04.012023 бях в Берлин цените на основните продукти по ниски от Бг .след това Лондон пушена Сьомга 300 гр пакет в Солсбъри 7 паунда по курс на дена 15,60 лв..... ,Сьомга пушена в Лидъл Бг 100гр 7,90 лв.яйца цената по ниска от бг .шоколади в пъти по ниска от БГ ...боровинки ,150гр.1.10 паунд справка боровинки в Бг 125 гр 4,90.а Нас ни лъжат че в бедна Германия или Англия цените на хранителните продукти по скъпи от България за електричество и Газ същата история

    Коментиран от #26

  • 24 Зевзек

    5 15 Отговор
    Бля бля ... за мен най-шоково поскъпнаха цените през 2020 г. по-време на "затварянето" на хората "заради коронавируса". Както се видя, коронавируса не е толкова страшен, колкото го изкарваха. Да умряха малко повече хора от "средното", умряха малко по-млади от "средното". Продължителнастя на живота намаля с малко(около 2 години). Но пък имаше и нещо положително, намаля броя на пенсионерите и тежестта на пенсионните системи върху финансите на държавите.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "иваило":

    В Европата имат двойни ставки на ДДС, като ДДС за основните храни е 2-3 по-ниско, че и дори и нулево. Също и за лекарства.

    Една от основните причини у нас храната и лекарствата да са по-скъпи отколкото в Европа е данъчната бг политика/политиците и сини, и червени защитават със зъби и нокти това са продължи по същия начин и в бъдеще/, не е само това, но това е значителна причина. Ако имаше понижено ДДС за основни невредни храни, пример яйца, кисело мляко, местни зеленчуци, плодове... цените на храните в България нямаше да са толкова драстично по-високи. Ако у нас имаше НЕОБРАГАЕМ МИНИМУМ, ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ доход и осигуровки, ако имаше по-висок корпоративен данък. Нямаше да е толкова драстично разликата между доходите на 10% най-бедни мизерници и 10% най-богати българи милионери.
  • 27 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    7 9 Отговор

    До коментар #13 от "Анрешко":

    И преди 33 години когато бяхме в съветския "клуб на Москва". Пак имаше скъпи коли за малцината от богатата червена върхушка/комунистическа номенклатура/ и луксозни вили в Бояна и държавни луксозни хотели и Западни университети за децата им... И не ми казвайте, че всеки можел да си купи автомобил, апартамент ... Родителите ми имаха 15 годишна вноска за апартамент и над 10 годишна вноска за автомобил ... Така и не им дойде реда да си купят апартамент и автомобил. А междувревенно икономическите титани Жан Виденов и Румен Гечев чрез хиперинфлация им ЗАНУЛИХА и вноските за апартамент и автомобил и спестяванията и ги обрекофа на мизерно пенсионерстване. И БСП-арите обвиниха "демокрацията" и Костов за своите кражби и други злодейства.
  • 28 ЯсноЕ

    13 0 Отговор
    Ясно е, че обикновения човек плаща войната ... полиците не вадят парите за войната от собствените си джобове.
  • 29 ивелин

    17 0 Отговор
    Ако Европа особено Германия беше икономически най-развита и с висок стандарт благодарение ,че не отделящи огромни средства за въоръжение ( Съветският съюз до 1990 година е построила около 500 подводници всяка приблизителна 2 милиарда долара - за тях години). За да имат добре икономическо благосостояние свободата им бе отнета окупирана от Америка а само се развиваха икономически като от 60 години ползваха евтините Руски енергоносители.( от 142 милиарда м3 Природен газ на година изразходваха около 90 милиарда останалото препродаваха като по дългосрочен контракт 1000м3 беше около 170 долара в 2021 година а продаваха няколко кратно по-висока цена.). Но всичко това е вече минало и е история това е началото и краят на Европа защото Америка я превръща в колония пълният смисъл на думата- без индустрия,без промишленост, без военна, политическа и икономическа сила послушна и изпълняващ заповедите нарежданията на господаря си. Руските евтини енергиносители със време ще бъдат пренасочени в различни страни като Китай, Индия, Турция и т.н.

    Коментиран от #33

  • 30 Германец

    3 3 Отговор
    Дрееми. Бонуса ми за края на 2022 беше малко над 6 хиляди евро. :)))))
  • 31 Съвременен

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "свидетел":

    Човече, казаното от теб и мнгократно и често казвано и от синдикати, и от браншове, и от обикновени купувачи и дори търговци, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ МЕЖДУ ДРУГОТО! Защото е с недопустима разлика от официално обявяваното и защото доказва ненужност на всякаквито контролни и "следящи" презимно държавни органи, които също ни натоварват и с подозрителни докладвания, и с бюджетите си, и с приноса си в политиката по време на шефски назначения/уволнени,, и с......
  • 32 браво на нас

    1 0 Отговор
    Преизпълнихме поредната петилетка!
    Цените ни най-после достъгнаха и надминаха германските и са двойни на испански и итлаиански.
    Заплатите обаче оиставихме 3 пъти по-ниски от евроепйските.
    Редно е да ни поптупат по рамото.

    Вече дори гастербайтерството не може да спаси гладуващите у нас, защо гастербайтерската зпалата не стига за храна и квартира в София.
  • 33 интересното е

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ивелин":

    че ние тук сме имали по0висок стандарт, докато сме давали крупни суми за голяма армия и модерно въоръжение, че и за космически програми, спортни постижения на световно ниво и пр.

    Ако доразвиеш своята мисъл и я приложиш към родния модел, ще оиткриеш каква чудовишн сума от ОТКРАДНАТА от България за 30 годинки....