Last news in Fakti

26 Януари, 2023 08:00 665 5

"Тесла" отчете рекордна нетна печалба за последното тримесечие на 2022 г., с ръст от 59 процента на годишна база

  • сащ-
  • американският производител -
  • електромобили -
  • слънчеви панели -
  • тесла (tesla)-
  • илон мъск

Приходите на компанията за последната четвърт на 2022 г. възлизат на 24,32 млрд. долара - под очакванията на анализаторите, които прогнозираха те да достигнат 24,67 млрд. долара

"Тесла" отчете рекордна нетна печалба за последното тримесечие на 2022 г., с ръст от 59 процента на годишна база - 1
Снимка: Shutterstock

Американският производител на електромобили и слънчеви панели "Тесла" (Tesla) отчете рекордна чиста печалба за последното тримесечие на миналата година - 3,69 милиарда долара, което е с 59 процента повече, отколкото за същия период на предходната година, предаде Асошиейтед прес.

Приходите на компанията за последната четвърт на 2022 г. възлизат на 24,32 млрд. долара - под очакванията на анализаторите, които прогнозираха те да достигнат 24,67 млрд. долара.

Изпълнителният директор на "Тесла" Илон Мъск каза, че независимо от обявеното по-рано този месец намаление на цените на някои от автомобилите с до 20 процента, търсенето на продуктите на компанията е голямо, а продажбите са ограничени от производството.

Някои анализатори казаха, че намаляването на цените е признак за спад в продажбите на "Тесла", но от началото на януари компанията регистрира най-значителния обем поръчки за начало на годината в историята си, както отбеляза и Мъск в уебкаст с анализатори.

"Смятаме, че търсенето ще бъде добро въпреки вероятното свиване на пазара за автомобили като цяло. Търсенето значително надхвърля производството", подчерта Мъск и допълни, че "Тесла" дори леко увеличава цените.

В писмо до инвеститорите вчера компанията обяви, че тази година ще произведе около 1,8 милиона автомобила, а Мъск прогнозира, че и продажбите ще са от този порядък.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кучето

    6 5 Отговор
    Нормална е тази печалба, след като удвоиха цените.
    Те и колбасарите публикуват същите финансови резултати, но не заради по-големите продажби, а защото маржът на печалбата е огромен.
  • 2 Знайко

    5 0 Отговор
    Не харесвам Илон Мъск. Но сега разбирам защо миналата седмица е намалил с 20% цената на еректромобилите Тесла. Намалил е цената, защото печалба на компанията е огромна и несправедливо висока. И вместо да си увеличи печалбата за да спечели той, или да увеличи заплатите за да спечелят работниците му, е решил да намали цените на продукта за да спечелят клиентите му.

    У нас в България обаче, когато печалбата на някой алчен собственик на бизнес стане несправедливо висока, какво прави той? Вдига цената и печалбата си, но не вдига заплатите на служителите си и не намалява цените на продуктите си. Пример бг банките, които повишиха всичките си такси, бг мобилните оператори, които повишиха абонаментните такси... но не повишиха заплатите на служителите си. А бг антимонополната комисия е сляпа и не вижда картелите.
  • 3 Леля Гошо

    2 4 Отговор
    Светът отбелязва и голям ръст на малоумниците-тесларасти.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Леля Гошо":

    Напомням че аз съм един от първите почитатели на Тесла и това ми носи голям успех сред жените.
  • 5 Симо

    2 2 Отговор
    Продажбата на въглеродни емисии влиза ли в тази сметка? Или тази измама е за счетоводството за второто тримесечие! Когато си измамник, винаги оставаш такъв.