Last news in Fakti

31 Януари, 2023 15:45 1 096 5

Покупката на злато скочи до 55-годишен връх

  • рекорд-
  • банка-
  • злато-
  • метал-
  • покупка-
  • търсене

Инвеститорите на дребно също се насочиха към жълтия метал в опит да се защитят от високата инфлация

Покупката на злато скочи до 55-годишен връх - 1
Снимка: Shutterstock

Търсенето на злато в света нарасна до най-високото си ниво от над десетилетие през 2022 г., съобщава "Файненшъл таймс".

Централните банки са увеличили "колосално" покупките му, което потвърждава привлекателността на актива по време на геополитически катаклизми.

Търсенето на злато на годишна база се е увеличило с 18% през миналата година, достигайки 4 741 тона - най-голямото количество от 2011 г.

Анализаторите смятат, че покупката на злато от регулаторите е достигнала 55-годишен връх.

Централните банки натрупаха злато с историческа бързина през втората половина на 2022 г. - ход, който много анализатори приписват на стремежа им да диверсифицират резервите си далеч от долара, след като САЩ замразиха резервите на Русия, деноминирани във валутата, като част от своите санкции срещу Москва.

Инвеститорите на дребно също се насочиха към жълтия метал в опит да се защитят от високата инфлация.

Покупките на злато от централните банки достигнаха 417 тона през последните три месеца на миналата година, приблизително 12 пъти повече спрямо същото тримесечие преди година. Това доведе до повече от двойно увеличение на годишното количество спрямо предходната година на 1136 тона.

Според анализатори "колосалното" купуване от централните банки е "огромен положителен ефект за пазара на злато", въпреки че прогнозите са, че ще бъде трудно то да се изравни с покупките от миналата година поради забавяне на общия растеж на резерва.

На 24 януари цената на златото на световния спот пазар достигна 1942,5 долара за тройунция, което е най-високата стойност от 22 април миналата година. През последните три месеца цената на златото се е повишила с 19%, а от началото на януари - с 6%.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    8 1 Отговор
    Банките бягат от зелените тапети.
  • 2 Слава на Русия !

    9 3 Отговор
    Вовката натрупа злато в последните 20 г.толкова,колкото нямат САЩ и Европа.
  • 3 нео

    0 2 Отговор
    Внимавайте , защото има вероятност цената от 1942 дилара за трой унция , да слезе до около 1500 долара
  • 4 И сега...

    3 1 Отговор
    ...ко да правят хората с евро и юс тоалетна хартия?! То без суровини като храна, вода, облекло, козметика и транспорт, освен тези какво да си купят?! Не се сещам западняците какво произвеждат, ако секне петролът и ядреното гориво? Ам, ще чакат на токът от слънце и веи, оп чакай, ами то и той се съхранява на батерии, за които трябва пак руски метали 😉 . Ми, нищо де все нещо ще произвеждаме, примерно чушки, домати, картофи на село..ше преписваме книги на ръка, че няма ток и така 😉 .
  • 5 Пророк

    0 0 Отговор
    След няколко години, злато ще имат ама няма да има какво да ядът!