Last news in Fakti

31 Януари, 2023 17:13 847 18

2,1 млрд. лева е печалбата на банковата система през 2022 година

  • бнб-
  • банки-
  • левове

Депозитите през четвъртото тримесечие се увеличават с 5,9 млрд. лв.

2,1 млрд. лева е печалбата на банковата система през 2022 година - 1
Снимка: БГНЕС

През 2022 г. печалбата на банковата система достига 2,1 млрд. лв., с 663 млн. лв. (46,8 на сто) повече спрямо реализираната за 2021 г., съобщава Българската народна банка. През 2022 г. нетният лихвен доход се повишава с 470 млн. лв. (17 на сто), а нетният доход от такси и комисиони – със 189 млн. лв. (15,2 на сто).

В края на декември 2022 г. активите на банковата система достигат 155,4 млрд. лв., като през четвъртото тримесечие на годината отбелязват растеж с 6,5 млрд. лв. (4,4 на сто). Увеличават се паричните салда в централни банки, дълговите ценни книжа и кредитите и авансите. Спрямо края на септември 2022 г. позицията "пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане" се увеличава с 2,1 млрд. лв. (6,9 на сто), а делът ѝ в активите се повишава от 20,4 на сто до 20,9 на сто. Дълговите ценни книжа нарастват с 1,4 млрд. лв. (6,5 на сто) и в края на декември 2022 г. заемат 15,2 на сто от активите на банковата система.

Отношението на ликвидно покритие в края на декември е 235 процента (при 235,9 на сто в края на септември). Ликвидният буфер възлиза на 46 млрд. лв., а нетните изходящи ликвидни потоци – на 19,6 млрд. лв. (при съответно 41,7 млрд. лв. и 17,7 млрд. лв. в края на септември 2022 година).

Брутните кредити и аванси нарастват на тримесечна база с 3,1 млрд. лв. (3,4 на сто) до 96,1 млрд. лв. Спрямо края на септември 2022 г. брутният кредитен портфейл на банковата система се увеличава с 2,1 млрд. лв. (2,5 на сто) до 86,1 млрд. лв., а вземанията от кредитни институции – с един милиард лв. (11,2 на сто) до 10,1 млрд. лв. Кредитите за нефинансови предприятия нарастват с 1,1 млрд. лв. (2,4 на сто), тези за домакинства – с 804 млн. лв. (2,4 на сто), а за други финансови предприятия – с 274 млн. лв. (4,5 на сто), докато кредитите за сектор държавно управление намаляват с 24 млн. лв. (2,5 на сто).

Брутните необслужвани кредити и аванси в края на декември 2022 г. възлизат на 4,45 млрд. лв. (при 4.74 млрд. лв. в края на септември), а делът им в общата сума на брутните кредити и аванси е 4,63 на сто (при 5,09 на сто в края на септември). В широкия обхват на брутните кредити и аванси (включващ паричните салда при централни банки и другите депозити на виждане) делът на брутните необслужвани кредити и аванси в края на годината е 3,55 на сто (при 3,94 на сто в края на септември). Нетната стойност на необслужваните кредити и аванси (след приспадане на присъщата им обезценка) в края на декември е 2,26 млрд. лв. (при 2.38 млрд. лв. в края на септември), а делът ѝ в общата нетна стойност на кредитите и авансите е 2,44 на сто (при 2,66 на сто в края на септември 2022 година).

Депозитите в банковата система през четвъртото тримесечие на 2022 г. се увеличават с 5,9 млрд. лв. (4,6 на сто) до 134,1 млрд. лв. При депозитите на домакинствата увеличението е с 3 млрд. лв. (4,2 на сто), а на нефинансовите предприятия – с 1,4 млрд. лв. (3,2 на сто).

Депозитите на сектор държавно управление, на кредитните институции и на другите финансови предприятия през последното тримесечие нарастват съответно с 362 млн. лв. (9,8 на сто), с 495 млн. лв. (6,7 на сто) и със 733 млн. лв. (18,4 на сто).

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на декември 2022 г. възлиза на 17,3 млрд. лв., с 644 млн. лв. (3,9 на сто) повече спрямо отчетения в края на септември. Нарастването му през тримесечието се дължи главно на увеличението на печалбата, посочват от БНБ.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаааа

    25 0 Отговор
    Евреите богатеят 😇
  • 2 честен ционист

    19 0 Отговор
    Яко ви дерат банкстерите с палави таксички. Има ли такса като плащаш у немската верига?
  • 3 Ся кат ви

    12 1 Отговор
    Нашибан еврото ни печалба ще остане ни фиксален резерв. Ай пак да викаме ,, искаме еврото няма проблем,искаме еврото няма проблем,,...
  • 4 Хъъъм

    21 0 Отговор
    След като няма държава, която да защитава и клиентите, ще трупат печалби. Нали са им малко печалбите от лихви, те си сложиха всякакви такси. Пращаш член от семейството да ти внесе вноската по кредита и хоп такса, липса на титоляр..2,3, 4 лв. ..в обб, сигурно и в други банки го има.
    Държавата неглее и излиза с номера, че това са частни банки, но когато задължава населението да си превежда доходите по банки и плащанията над 10 хил да стават по банките, тогава не са частни. Да ни ви споменавам, колко пари ти взимат да си теглиш от собствените сметки, транзакции ..
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Щом банката богатее.....
  • 6 ЕЛИН ПЕЛИН МВР 👮👮👮👮👮👮👮👮👮🧑‍⚖️🧑

    1 0 Отговор
    Ние натупихме на Недко синовете му Иван и Станислав от Сл.Рвано поле за пожарите където станаха във селото и ги вкарахме във психиатриите да ги убият 💉 взехме подкуп някъде 5000000евро 💶👤🤝👤🤝📝🤑
  • 7 ЕЛИН ПЕЛИН МВР 👮👮👮👮👮👮👮👮👮🧑‍⚖️🧑

    1 0 Отговор
    За Сл.Равно поле става на въпрос
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 0 Отговор
    печалбата на банките не идва от игра на борсата или от кредити.Идва от неправомерно увеличаване на таксите и от маржа между депозити при отрицателна лихва и при малкото кредити -Здраво дране.Изтеглете си парите от банките и ще фалират и те и бюроклатите зад тях.Иначе ще гледате наглата физиономия на арменеца во веки веков!
  • 9 Абсурди

    17 0 Отговор
    Безобразно високи печалби за толкова малък и беден пазар. Това показва, че липсва реална конкуренция и реално имаме банков картел. БНБ не си върши работата - има всички механизми да регулира, но реално само наблюдава отстрани и обобщава с колко ни дерат.
  • 10 МАРКСИСТ

    1 0 Отговор
    Въжето което капитализмът ще продаде за да го обесят е изкуственият интелект и тенологиите. Те не говорят за изкуствен интелект в икономическите анализи и планиране, но изкуственият интелект ще измести освен работници и администрацията, и шефовете, и мениджърите, мениджърите в държавните предприятия ще са еднакво компетентни с другите. В медицината е наложителен изкуственият интелект, това с много познания нужни веднага. Истинските реформи не са просто отричане от плоският данък и огромни пенсии за 5 процента.. Спестяванията на бизнесът са 90% от спестявянията, 100 милиарда, работниците 2 милиарда, средна класа и работещи в чужбина 14 милиарда лева, в банки. 30% данък за бизнесът и 30% от БВП на зает да е минималната заплата, а адвокатите на работниците профсъюзите да гледат средната заплата в предприятие да е 60% от добавената стойност на зает, трудещ се там, минималната 30% поне. Здравеопазването държавно. Частните болници чрез застраховки, да се финансират като в Русия. 15% от БВП за социални пенсии, НОИ към профсъюзите и с лични сметки за пенсия като акции в хранителната, битовата, и строителната промишленост, не държавни болници, аптеки, застраховане, пътища, мебели и техника иновационна, дрехи и обувки, енергията и водите, селско стопанство, оранжерии, овошни, банки кредитиране на безработни за пекарна, строителна фирма, ферма, и заеми за жилища. 10 фирми като Шаоми и Филипс, Адидас, Нестле, Бош, да имат профсъюзите, работниците, пенсионният фонд, н
  • 11 МАРКСИСТ

    1 0 Отговор
    Истинските реформи не са просто отричане от плоският данък и огромни пенсии за 5 процента.. Спестяванията на бизнесът са 90% от спестявянията, 100 милиарда, работниците 2 милиарда, средна класа и работещи в чужбина 14 милиарда лева, в банки. 30% данък за бизнесът и 30% от БВП на зает да е минималната заплата, а адвокатите на работниците профсъюзите да гледат средната заплата в предприятие да е 60% от добавената стойност на зает, трудещ се там, минималната 30% поне. Здравеопазването държавно. Частните болници чрез застраховки, да се финансират като в Русия. 15% от БВП за социални пенсии, НОИ към профсъюзите и с лични сметки за пенсия като акции в хранителната, битовата, и строителната промишленост, не държавни болници, аптеки, застраховане, пътища, мебели и техника иновационна, дрехи и обувки, енергията и водите, селско стопанство, оранжерии, овошни, банки кредитиране на безработни за пекарна, строителна фирма, ферма, и заеми за жилища. 10 фирми като Шаоми и Филипс, Адидас, Нестле, Бош, да имат профсъюзите, работниците, пенсионният фонд, на стойност над 2000% от БВП. Правещи 90% от БВП, или поне 65%, после и 100 процента и комунизъм. Сингапур 60% от Бвп е от държавна собственост, Китай е 70%. Растежът България сега е от високи цени на изнасяният ток, и износ на произведдено с дотиран ток. По този начин и нарастват спестяванията на бизнесът, на 95% от българите нямат спестявяния или те намаляват. До 3-милиарда имат работници и пенсионери, от бизнес над 100 м
  • 12 МАРКСИСТ

    5 0 Отговор
    Растежът България сега е от високи цени на изнасяният ток, и износ на произведдено с дотиран ток. По този начин и нарастват спестяванията на бизнесът, на 95% от българите нямат спестявяния или те намаляват. До 3-милиарда имат работници и пенсионери, от бизнес над 100 милиалда. Нека се намаля бюджетът на съдебната система щом корупцията не намаля, а осъдените дела в Страсбург - обещетението да идва от заплатите на съдията и съдиите и прокурорите и цялата съдебна система, и само местни съдилища да има, без главен прокурор. ... За да няма марксистка революция в развитите страни, са намислили свободният пазар с еднакви борсови световни цени, но с ниски заплати в бедните страни. Така стоките заминават за богатите страни и малко остава за бедните, а добавената стойност отива в банките но не за достатъчно потребление в бедните страни. И се вижда, бизнесът има 30 пъти повече от трудещите се като спестено. И съкращение на населението е нужно, за да има повече ресурси за богатите страни, макар в светът да се пада 7 декара на човек обработваема земя, а в РАЯТ България земята е 5 декара на глава. Китай произвежда над 20% от храните със 7% от световната обработваема земя. Сахара може да изхрани цялото човечество. България сега произвежда 3 пъти по-малко храни от преди 33 години.

    Коментиран от #13

  • 13 Хъъъм

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "МАРКСИСТ":

    То и да им намалят бюджета, те пак ще си пълнят офшорните сметки. Прокурори и съдиите печелят по 100 пъти повече от не издаване на присъди или символични такива. В Страсбург ни съдят тия дето пречат на мафията, тези дето са обвинени в несъществуващи обвинения и такива дето са си платили и после оправдани от бг съда...те после пак ни осъждат ...
  • 14 Баба

    1 0 Отговор
    Да им приседнат данооооооо
  • 15 то хубаво

    5 0 Отговор
    От тях кога ще се вземат свръх печалбите? И плащат ли си данъци в България?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 един от многото

    4 0 Отговор
    Колко от банките в България са български?
  • 18 Амадор

    0 0 Отговор
    Еврейска работа...