Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 16:15 35 157 42

Красен Станчев обяви мрачна прогноза за 1 януари 2024 г. и България

  • красен станчев-
  • еврозона-
  • мерки-
  • пандемия

Ефектът от решението за МРЗ е не съвсем положителен

Красен Станчев обяви мрачна прогноза за 1 януари 2024 г. и България - 1
Снимка: БГНЕС

"От много отдавна е известно, че критерият за ниво на инфлация не може да бъде спазен. Не виждам по какъв начин България би била приета в еврозоната от 1-ви януари 2024 г. Ако бяха взети радикални мерки при съкращаване на разходи, замразяване на заплати, поне в държавния сектор, и на пенсии за 1 година, но дори това да го направи следващ парламент, не виждам как ще се стигне до ниво, съответстващо на критериите".

Това каза пред БНР икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

"В изискването за еврозоната има и политически неща, които са специфични изисквания за България, това е върховенството на закона, но там няма някакво развитие. Има и други законодателни неща, които е лесно да бъдат направени, но не бяха", добави икономистът.

"Това правителство, а и предишните, даваха стимули да се покачват цените. Очакването, че България ще бъде в еврозоната, съответства на подобни стимули за вдигане на цените, защото с влизането в еврозоната се ускорява процесът на интеграция и по-бързо ще се изравняват и доходите, и цените с тези в страните с евро. У нас битува обществено мнение, че левът е самостоятелна валута и че цените се променят заради самото влизане в еврозоната, но това не е така. В България от 1997 г. до 2020 г. инфлацията беше под контрол. Страната ни трябва да възстанови начина на управление на публичните финанси, които бяха характерни за периода от 1 март 1997г. до 20 ноември 2020-а, когато беше актуализиран Бюджетът за 2020 и се направиха компромиси с управлението на публичните финанси", подчерта той.

В предаването "12+3" доц. Красен Станчев коментира и приетото от 48-ото Народно събрание решение минималната работна заплата ще е 50% от средната брутна. Измененията ще важат от 2024 година, като изчислението ще се прави всяка година на 1 септември.

"Така, както е прието, ефектът е не съвсем положителен. Няколко са причините, но първата е, че всяко такова изкуствено повишаване на възнаграждения, позволява на продавачите да повишават цените, защото се очаква, че това ще се повтори. Особено когато това става автоматично, какъвто е замисълът - на всеки 1-ви септември това да става. Освен това МРЗ е критерий за безкрайно много плащания - от таксите при личния лекар, до съдебните такси. Така, когато вдигате МРЗ, решавате някакъв временен проблем на около половин милион души, а рискът е да се вдигнат цените на таксите за всички останали. Друга причина, която може да послужи за промяна на приетото сега решение, е, обстоятелството, че ще се опитат да обвържат МРЗ с данъчното законодателство, с данъка върху личния доход и да се създаде необлагаем минимум, а това ще създаде фискални проблеми", коментира икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Работодателите реват

    110 6 Отговор
    Работодателите дерибеи реват, че ще трябва да плащат повече пари. Музика за ушите ми.
  • 2 Хаха

    134 16 Отговор
    Нито ни трябва еврозона нито евро точно в този момент, а за мрз най накрая нещо смислено направиха след толкова години въпреки, че се иска още малко да се пипне за да стане съвършено. А такива като теб не им отърва защото няма как да усвояват повечко за себе си.

    Коментиран от #9, #34

  • 3 Урсулфондерлайнаpeн

    87 11 Отговор
    Трябват ни още и още нови територии за банкстерски колонии, а не равноправни членове на сатанинския ни съюз! Затва критериите са просто проформа и изобщо няма да бъдат взети под внимание. След няма и гдина ви е по-зле отколкото на хърватие в момента, но важното е, че на корумпетата в прогресивняи запад ще ни е по-добре!
  • 4 ХАХАХА

    109 4 Отговор
    Този е икономист мечтаеш пенсионерите бързо да се пренасят на по добро място ,а работещите на МРЗ да работят на още 2,3 места на ползу чорбаджиите! Той е собственик на този институт за пазарна икономика . На времето имаше приказка "голяма фирма ,малко предприятие.

    Коментиран от #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Краси Марков

    102 6 Отговор
    Гусин Станчев иска да ни намали доходите преди да влезем в еврозоната - например, заплата от 20 евро месечно е добро начало за българите.
  • 7 Весело

    111 7 Отговор
    Не ми трябва ЕС и еврозона, щом за това цената ще продължават да я плащат най-бедните българи. Докато най-богатите бг милионери ще продължават да се чудят за какво да си прахосване освободените от осигуровки милиони.

    Коментиран от #33

  • 8 Име

    95 3 Отговор
    Тоя хрантутник да предложи намаление на депутатските разходи, след това мине през президентството и т.н. Ако се вдигнат пенсиите на 1200-1300 минимална, тези пари ще влизат веднага обратно в икономиката!

    Коментиран от #39

  • 9 ха ха

    32 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Май обичаш да пикаеш срещу вятъра. Харесва ти момента на отпускане, когато те обхваща чувството за свобода и непобедимост. Това е кратко усещане преди да усетиш мокрото по краката си. Нищо, има време... На сутринта махмурлукът ще е забавен. Онези отгоре ще са си сменили парите в евро...
  • 10 Пенсионер

    81 2 Отговор
    Този е ясен! Каквото и да стане в тази държава, пенсионерите са виновни. И земетресение да стане пак пенсионерите ще са му виновни. Без повече коментар.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Антикомунист

    35 21 Отговор
    Красене ти " не разбираш" питай главанаците начело с президента , които докараха тези завършени некадърници във властта. Сега им берете плодовете, на 2 април пак тях изберете нещастници гламави!!!!

    Коментиран от #24

  • 13 Що да е мрачна, не ни трябва бедност

    55 6 Отговор
    Не ни трябва пак да ни закопават политиците, стига ни, дето ни набутаха във войната, един плосък данък не могат да махнат

    Коментиран от #18

  • 14 Анти ПП

    61 8 Отговор
    Защо, много се радвам ако не влезе еврото.
    Поне ще си имаме още малко суверинитет
  • 15 На този

    46 1 Отговор
    Институтът от къде и от кого е финансиран

    Коментиран от #38

  • 16 Пенчо Питанката

    59 3 Отговор
    Абе, ако повишаването на доходите помпало инфлацията, защо, питам аз тоя мастит икономист, в най-бедната държава, с най-ниски доходи инфлацията е сред най-високите? Как с тия мизерни заплати и пенсийки я покачихме толкова?!?

    Коментиран от #17

  • 17 Пенчо Питанката

    57 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пенчо Питанката":

    И още имам да го питам: тоя дали ще си намали заплатата, та да не вдига инфлацията?
  • 18 Гост

    29 3 Отговор

    До коментар #13 от "Що да е мрачна, не ни трябва бедност":

    А, познай от един път ,кой въведе плоския данък и защо го въведе?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Крокодил

    31 2 Отговор
    На този г-н Станчев ясно ли му е че вече няма кой да работи в България? При сегашните заплати можем да мечтаем за чуждестранни работници, особено квалифицирани!!! Той седнал да ми дава мрачни прогнози обосновавайки се с МРЗ!?Ами то за тази заплата работят само по документи бре!!!
  • 22 Ффффф

    11 2 Отговор
    Е то това не е мрачна прогноза, както е написано в заглавието. Напротив!
  • 23 В името на демокрацията

    27 9 Отговор
    За всеки случай викам да се подпишем за референдум за еврото, а после кой знае, и за ес и нато
  • 24 Антифашист

    22 14 Отговор

    До коментар #12 от "Антикомунист":

    За това вън България от Нато и ес, и съюз с братска Русия, пък за Еврото се подразбира

    Коментиран от #29, #36

  • 25 нпо агент

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    станчев на сорос рожбата.. Планът на сорос 1. всяко година европа да приеме по 1млн. "бежанци".2. държави в евросъюза да отделят всяка година по 30000евро за всеки един от тях..3. престъпленията на тези неканени гости да се наказват с по-меки присъди..4 да се премахнат границите и огради..5. да се преразпределят по квоти.. Целта на плана „Сорос“ е да обезличи значимостта на езика и културата на европейските държави, за да може интеграцията на нелегални имигранти да се случи по-бързо.
  • 26 опрадажници толкова

    16 3 Отговор
    така е ако ни наврът в тая пуста еврозона ще бъде изключително мрачна годината и всяка следваща докато се оттървем от това скапано робство !!! после обаче ще трява да си търсим валута защото нашето левче вече ще бъде история …
  • 27 безпартиен

    24 3 Отговор
    Сега в България имаме 2.3 млн.пенсионери,над 700 хил.чакащи заплати от държавен или общински бюджети,над 660 хил.малолетни и не пълнолетни,над 1 млн.неграмотни,без професионална подготовка и без трудови навици ц...гани!!Колко останаха да работят,да произвеждат,да извършват услуги,да плащат данъци и осигуровки с които да издържат всички по-горе!?От друга страна има незнайно колко общо "работещи" пенсионери в бюджетната сфера!Такива само в МВР са над 5000 души със заплата 2500-3000 лв.чисти+пенсия+20 заплати за "вярната им служба"!Всички са на ръководни длъжности с което пречат за кариерното израстване на млади кадри!Ако им се работи ЗАЩО се пенсионират?Това е само в МВР!!!А в други министерства,области,комитети,комисии и както и да се наричат още държавните хранилки????Ние сме единствената държава в ЕС дори САЩ и Русия с бившите ОНД републики не си позволяват такова разхищение-пенсиониран от бюджета да остава на работа на същото място но и с пенсия като бонус!Колко общо пенсионирани от бюджета и продължаващи да работят там има общо?Ако са такива квалифицирани специалисти,то частния сектор веднага ще ги вземе на работа и няма да източват бюджета,а ще внасят в него!Ама кой се интересува от това?Това са и най-верните гласоподаватели на една или друга партия и редовно гласуващи!Те са и в първите редици на профсъюзите за повишаване на заплатите!Ако има истински пазар на труда тези които знаят и могат,образовани и специалисти в професията си, няма да стачку
  • 28 Хитър петър

    17 1 Отговор
    минималната заплата не влияе на инфлацията защото цените у нас са едни от най високите в Европа
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кольо

    16 2 Отговор
    Ако не бяхме затворили ядрени реактори, ако работеше сега Белене, ако не бяхме сложили междинни фирми на газ, ядрено гориво и оръжие - сега пари държавата щеше да има. Но эажалост тези пари отиват другаде!
  • 31 Българин

    12 3 Отговор
    Този говори глупости, явно доста папка от някъде за да ръси такива простотии.България не е за еврозоната- категорично.Точно замразяване на заплатите не трябва да се случва защото където и да влезем след време, трябва да го направим с достойни доходи, с себеуважение, а не през задния вход , както ни приеха в ЕС.От демагоги като на този, файда няма.Всичко трябва да се случва бавно, последователно и логично.
  • 32 Българин

    6 2 Отговор
    ФАКТИ - фалшива медиа. ПРО АМЕРИКАНСКА....

    Коментиран от #35

  • 33 Петър Петров

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Весело":

    Испания въведе данък богатство.Най-богатите ще платят 3.5 % данък на ползу роду.Такива данъци имаше и в други държави.Помните ли в България някога богатите да са ощетени с нещо,въпреки,че богатството на много от тях е грабеж от народа.Никога богатите не са оценявани,въпреки,че народът страда.Вече години се тичат делата на Банев,Арабаджиев и други подобни.Резултат нула.
  • 34 Знаеш ли?

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    и ти не ми трябваш! Популистите използват лева за тяхната подривна дейност. Никак не се притесняват и интересуват от последствията. Важното е да се завземе глупавата част от населението.
  • 35 Ти повече

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    ми приличаш на путлерист. Както всеки от тях се опитваш да лъжеш. И като всеки от тях, неуспешно
  • 36 За първи път

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Антифашист":

    виждам антифашист - нацист. От къде се пръкнахте бе!
  • 37 акудх

    1 0 Отговор
    ами да . прогнозата е мрачна .всички институции ще трябва да бъдат навързани с европейските .ддс измамити ще станат по-трудно застрахователните агенции ще трябва да почне да изплащат как то е необходимо. много държавни чиновници ще трябва да напуснат защото ще имаме електронно правителство . изобщо много черни дни за много политици и техните обръчи от фирми. така виждам аз нещата
  • 38 Тахумба

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "На този":

    От Центъра за изследване на демокрацията.
  • 39 Упа

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Име":

    Да а тези пенсии кой ги плаща?
    Отново работещите. То понеже сме технологично чудо на балканите и имаме много работещи, нека сега ги нагърбим с още данъци...
    Тука всяка втора приказка е пенсии пенсии и мин.раб. заплата.
    Вдигаш пенсиите и минималната оп скок в цените.
    Пък ти нека си взимай 1200/1300 пенсия.
    На някой прави ли му въобще впечатление, че вече по цени изпреварваме западни индустрии където заплатите са в пъти по-големи или това е страничен шум?
    Ем явно проблема е другаде.
    Печатането на парична маса освен да доведе до колапс друго не вещае....а да пардон. Ще изпъдим и малкото жива сила останала в страната....
    Пък да видим от къде ще останат пари за пенсии....или на кредит ще взимаме да си обричаме и внуците да ни плащат дълговете!!!
  • 40 Скорпион

    2 0 Отговор
    Искам да се разпиша за референдума против въвеждането на ойрото, но няма къде.
  • 41 НЕ НА. ЕВРОТО

    3 1 Отговор
    Абе щом управнициге са готови с техните заплати нека си плащат с ЕВРО и НИЕ РАБОТЕЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ СИ БЪДЕМ ЛЕВА !! 🇧🇬 КОЙ ГИ СПИРА ДА СИ ХАРЧАТ ОТ ЧЕКМЕДЖЕТАТА ЕВРАЦИТЕ ??
  • 42 Иво

    0 0 Отговор
    100% вярно!