25 Февруари, 2023 07:44 1 266 12

Проф. Ганчо Ганчев: Хърватия също не отговаряше на критериите за инфлация и държавен дълг

  • професор ганчо ганчев-
  • еврозона-
  • критерии-
  • валутен борд

Не само сме във валутен борд, но и сме най-бедната страна, която не може да произвежда реформи, заяви икономистът

Проф. Ганчо Ганчев: Хърватия също не отговаряше на критериите за инфлация и държавен дълг - 1
Снимка: БНТ

"Искам да отбележа, че Хърватия също не отговаряше на критериите инфлация, както и на държавния дълг. Проблемът е преди всичко политически и се крие в липсата на ясна политическа воля и визия за влизането в Еврозоната. Ако сравним с Хърватия, те от дълго време се готвят, имаха програма, голяма политическа подкрепа. Самото правителство следваше тази цел, докато при нас с тези служебни правителства и промени, липсва политическа воля", каза проф. Ганчо Ганчев в "Денят ON AIR".

"Ние сме във валутен борд, с инфлацията се бори централната банка. Нямаме монетарна политика, нямаме инструменти, с които да повлияем на инфлацията и това прекрасно се разбира в ЕЦБ. Инфлацията тук е породена от външни фактори и структури на българския пазар", смята проф. Ганчев.

"Не само сме във валутен борд, но и сме най-бедната страна, която не може да произвежда реформи. При валутен борд реформа си е катастрофа за този, който я провежда, затова и политиците се страхуват", допълни проф. Ганчев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къде

    14 4 Отговор
    си тръгнал да се мери с Хърватия , бе , професоре Генчо ?
  • 2 Фактю

    9 2 Отговор
    Всички се страхуват.,...и политици и политикари и полуполитици.
  • 3 произвеждане на реформи

    14 6 Отговор
    Това само доказва, че присъединяването на неподготвени държави се прави с определена цел, която никой не назовава.
  • 4 Анал

    2 6 Отговор
    Но сащ я създаде сметай кратунко има ли разлика
  • 5 Сух

    9 3 Отговор
    Забележете как облъчват в момента обществото. От сутринттова е 3-тата статия за ез и еро-лев..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да,

    4 2 Отговор
    ама в Хърватия нямат ББ и Пеевски.
  • 8 пенко

    0 0 Отговор
    ПРОСТ ФЕСЪР "АЛЕКО АЛЕКОВ " !?!?!?!?
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    Цялата тази дандания около закона ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА... • копи-пейст: "........правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."
    За да се оправдае изразходването сега на тези 10 МИЛИОНА ЛЕВА, тарикатите ни разиграват сценката на "доброто и лошото ченге"!
  • 10 Я Я Я Я ДА

    0 1 Отговор
    ИНФЛАЦИЯ СТУД / ГЛАД / МИЗЕРИЯ - СПАСЯВАЙ СЕ ..........................................РАДЕВА ЗИМА ..............................................................................................................................................................................................
  • 11 Айде

    1 1 Отговор
    За корупцията и границата нещо!?
  • 12 ИНЖ

    0 1 Отговор
    Айде стига с това евро!!! Дай да си приемем рублата и да се свършва!!!! Вън от ЕС!!! Да живее великият "Руский мир"!!!:-D