Last news in Fakti

8 Март, 2023 13:03 6 246 26

Млекоматите-новият хит в търговията: Хем цената е по-ниска, хем качеството е по-добро

  • млекомати-
  • цени-
  • фермери

За да се съхрани българското производство на фермерите трябва да се осигури достъп до безлихвени кредити, а самите производители да се обединят в големи кооперативи

Млекоматите-новият хит в търговията: Хем цената е по-ниска, хем качеството е по-добро - 1

Увеличава се броят на хората, които директно купуват мляко и млечни продукти от местни фермери заради високите цени в търговските вериги. На млекомати в Пловдив прясното мляко се продава с до лев по-евтино отколкото в големите магазини, съобщи БНТ.

Стопаните, които успяват да пласират своята продукция сами, без посредници обаче са твърде малко, защото дистрибуцията е изключително трудна. За сега те задържат цените за сметка на инвестициите, които планират да правят.

Пред един от мобилните млекомати в Пловдив почти целодневно има опашка. Не само по-ниската цена от 2 лева за литър, но и качеството е това, което привлича хората.

Четирите млекомата в Пловдив са собственост на животновъд от близкото село Стряма. Той е избрал да продава по този начин продукцията си си, за да избегне натиска на големите прекупвачи, които постоянно свалят изкупната цена на прясното мляко.

"Имаше един период с 40 стотинки и трябваше да реша дали да продължа или да спра. Крепи ме това, че трябва да запазя фермата", обясни животновъдът Георги Ванев.

Ванев отглежда 500 крави. За 10 години е успял почти да затвори цикъла на производство със собствен цех. Въпреки трудностите е готов да инвестира още, за да си произвежда и фуража, който през последната година е стигнал изкупната цена на млякото.

"Всичко е вдигнато в пъти повече, но нашата суровина не се вдига в пъти повече. Аз съм сигурен, че ще стане по-скъпо, няма да има кой да го произвежда, ще стане по скъпо 4,20 много колеги се отказват. Мои колеги връщат миналогодишни загуби".

Ванев не може да се позволи за вдигне цената на млякото, защото смята, че и сега тя е непосилна за определени клиенти. За да се съхрани българското производство на фермерите трябва да се осигури достъп до безлихвени кредити, а самите производители да се обединят в големи кооперативи, които да бранят интересите им.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нино

    16 53 Отговор
    Направо може да се вържат едни крави, овце и кози и да се бозае от цицката... какви са тея иновации върнете ни аналоговата система. Де да знам дали няма сухо мляко и добавки в тоя млеко-банкомат

    Коментиран от #8, #18, #19

  • 2 редник

    36 5 Отговор
    А в София кога?...

    Коментиран от #6

  • 3 СИГУРНО

    35 3 Отговор
    Сега спекулантите ще ми разбият млекоматите.

    Коментиран от #7, #13

  • 4 От МояМлекомат

    6 8 Отговор
    ФактоЖурналята ще пият безплатно и на воля,кой ще е първи на ГолямияБиберон?
  • 5 ТИРбушон

    15 2 Отговор
    Това е много добър подход. 🤔🤔🤔Само си мисля дали има място за всички производители....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тупан техно

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "СИГУРНО":

    Като нищо!
  • 8 От чужбина

    33 3 Отговор

    До коментар #1 от "нино":

    Това в магазина ти е гарантирано и водата и сухото мляко. Плащай за лъскава опаковка, за фирменото лого и т.н.
  • 9 От чужбина

    36 1 Отговор
    Такива машини трябва да има на много места. Изобщо трябва да има възможно най-прекия и директен достъп на фермерите до пазарите за всякаква тяхна продукция. Тогава ще има истинска конкуренция и практически няма да има кризи.
  • 10 Яйцематите

    11 0 Отговор
    На Чобанов, кога?
  • 11 Браво

    54 2 Отговор
    Това е добра практика. Живея в САЩ и си купувам сурово мляко от ферма. Даже не е млекомат ами направо цистерна. Пълниш мляко в туби и оставяш парите в касичка Няма никой да варди. После правиш и кисело мляко. Стискам палци на българските фермери. Дано се отърват от мутренските спекуланти прекупвачи
  • 12 Мекия

    22 3 Отговор
    Заплатите са ниски, заплатите!
    Млякото не е скъпо

    Коментиран от #17

  • 13 От чужбина

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "СИГУРНО":

    Може и да има подобни изцепки, но така или иначе ще се появят нови и нови подобни машини. Няма как да разбиват всичките, а и все някъде ще бъдат уловени... Освен това част от фермерите ще инсталират тези машини в самите ферми или близо до тях. Във Великобритания практически е така. Към фермата има и магазин който предлага доста неща. Само машината за мляко е отделно и работи 24 часа. На около естествено има и камери, така ако някой прави бели ще бъде открит. Характерното обаче за Великобритания е, че млякото по магазините е по-евтино, като на етикета си пише, че е стандартизирано. Голямата туба, където излиза най-евтино на литър цената излиза около 1.53 лв/литър. Има и значително по-скъпи млека, те естествено са различни марки и разфасовки. Във фермите цената обаче е значително по-висока, излиза над 3 лв/литър, но е много силно маслено.

    Коментиран от #16

  • 14 Законът е за Кон не за Лъв

    16 2 Отговор
    У нас законът се прилага от държавата само в определени случаи да защитава определени интереси. Към фермерите е много строг - каиша стегнат на врата и да не мърда много. В чужбина не е така. Фермерите имат много по-голяма свобода. Има фермерски пазари и продажба на продукти директно от фермата.
  • 15 Коректен

    5 2 Отговор
    Бяха, вече цената е сходна с пастьоризираното мляко в магазините (въпреки уж по-ниските разходи защото млякото не се вари и уж е от ферми до града). Освен това млякото идва и обезмаслено. Явно е трудно просто да предложиш продукт с цена на база себестойност, все трябва да се види как върви пазара и да се крадне ако може.
  • 16 1111

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "От чужбина":

    Същото е и в САЩ. Суровото мляко от ферма е 3 пъти по-скъпо отколкото в магазина, но си струва парите.
  • 17 От чужбина

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мекия":

    И ДА и НЕ.
    Заплатите са ниски, ама и млякото е по-скъпо отколкото из Европа. Във Великобритания най-ниската цена излиза около 1.53 лв/литър в голяма туба и млякото е много добро. Другите млека с разни марки излизат и повече от паунд на литър /над 2.20 лв/литър/. Млякото във фермите е по-скъпо, над 3 лв/литър.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нина

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "нино":

    Може и да си прав. Преди 1-2 години купих мляко от един производител, който разнасяше прясно мляко и млечни продукти в квартала. Подквасих млякото и.... след десет дена "не беше мръднало" - нито цвик, нито мухъл
  • 20 отново акктуални

    7 0 Отговор
    Млекомати има поне от десет години. Лично съм ползувал.
  • 21 Жоро

    3 1 Отговор
    Много е яко. Истинско мляко. 3.50лв при нас обаче си заслужава. От малък много обичам пълномаслено мляко, женичката ми не ама има повече за мене :)
  • 22 станчо

    2 0 Отговор
    и какво му е новото ? има ги поне от 10г.
  • 23 Бай Благой

    13 1 Отговор
    Прекупвачите са големия проблем...всеки иска да купи евтино и да продаде по-скъпо и да не се занимава с нищо друго...а ако може изобщо пък да не плати е най добре.
    Браво на господина че е успях да пребори тия бандити търговците.
    Желая му успех и здраве на този човек Георги Ванев!!
  • 24 йхнкхйких

    2 5 Отговор
    До всички недоволни булки открих спермомат само влизате в кабинката и ви обслужвам !
  • 25 До 15 Коректен

    4 0 Отговор
    Прав си, така е.В Добрич има млекомат на пазара, на ферма Рогови,Литър там е 3лв, мноооого отдавна,Всичко зависи от алчността на фермера.
  • 26 Вале-каро

    0 1 Отговор
    Всички коментират щяло и не щяло ,но не коментират най-важното от изказването на селскостопанският производител "а самите производители да се обединят в големи кооперативи, които да бранят интересите им" Най - после стигнахме до основното. Вместо да реорганизираме нашите кооперативи ,ние ги ликвидирахме.