10 Март, 2023 05:54 942 5

Доц. Красен Станчев: Опрощаването на ДДС увеличава дълга

  • красен станчев-
  • икономика-
  • инфлация-
  • дълг-
  • ддс-
  • бюджет

Правителствените и бюджетните разходи са основният проблем за българската икономика, заяви основателят на Института за пазарна икономика

"Дългът се увеличава поради това, че макар да има планирани високи разходи, има намаляване на приходите по линия на опрощаване на Данък "Добавена стойност“ (ДДС), като се започне от памперсите и се свърши с хляба". Това каза доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, бивш депутат, сега преподавател в СУ "Свети Климент Охридски“, в аудиокаста "Това е България" по "Фокус" във връзка с увеличаването на държавния дълг с 2,9 млрд. и въпросът кой е най-сериозният икономически проблем: дългът или инфлацията? Според доцентът обаче нито дългът, нито инфлацията са притеснителни за българската икономика. Той твърди, че правителствените разходи, и бюджетните разходи са основният проблем, защото те увеличават и дълга и помпат инфлацията.

Той разясни и останалите причини за разрастването на дълга и инфлацията като уточни, че увеличаването на разходите през компенсации, и намаляването на приходите чрез опрощаването на ДДС създава този проблем. "В същото време дотолкова, доколкото се наливат повече пари в съсловия, които от една страна не са най-производителните, да речем най-големи са увеличенията на заплатите на държавни и общински служители, тогава вие всъщност оставате пари в онези хора от икономиката, които са по-скоро бенефициенти, отколкото кредитори на държавния бюджет", каза той.

По думите му останалите причини за дълга са т.нар. "компенсации“, които се обещават за всичко и обещанието на политиците, че ще има и други компенсации в бъдеще.

"Всъщност, инфлацията винаги е едно и също нещо – това е желание на гласоподавателите да използват пари на другите и обещания на политиците да дадат такива пари", каза доц. Красен Станчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дзен Мо

    3 1 Отговор
    Когато прогониш истинските си приятели,ти поканваш истинските си врагове...
  • 2 щатска подлжка

    4 3 Отговор
    важното е да има банани на примоция по 3 лева килото!
  • 3 АЛООУ, СОРОСКИ ЧЕДА

    1 2 Отговор
    какво стана с пазарната икономика...Скрий се бе Станчев, такива като таб не слизаха от ТВ да ни хвалят САЩ и как било всичко въпрос само на свободен пазар
  • 4 Анонимен

    0 1 Отговор
    Имаме много дървени философи а сме много зле
  • 5 Запознат

    1 0 Отговор
    Държавната администрация е паразит в огромни мащаби. Там работят некадърници и паразити изсмукващи жизнения капитал на държавата. Лошото управление генерира лошо построена икономика и практики. Министъра на икономиката вместо да си седи в удобното кресло ......да организира готовата продукция и да търси пазари за реализирането и. Тогава ще има вход и изход на произведеното в държавата. Производителите да продават на държавата а тя да го реализира , тогава ще има поглед върху качеството.