Last news in Fakti

12 Септември, 2013 08:57 1 804 0

Орешарски с препоръка към световните лидери в Китай

  • пламен орешарски-
  • китай-
  • далиен-
  • форум-
  • криза

Стабилната монетарна и фискална среда е необходимо, но не достатъчно условие за развитие

В последния ден на своето посещение в Китай българският премиер Пламен Орешарски даде препоръка към участниците в Световния икономически форум в китайския град Далиен, известен като „Летния Давос", събиращ управляващи политици от цял свят с видни представители на бизнеса. Орешарски е единственият премиер от Източна Европа, участващ в седмото издание на форума. Днес той се включи в дискусията „Ново начало за Европа”.

Пред представители на водещи глобални компании, изследователи, предприемачи и премиерите на Белгия, Малта и Финландия, бившият финансист номер едно на България коментира уроците от кризата у нас. „Аз ще си спестя съветите към Европа как да излиза от кризата. Моите коментари по-скоро ще бъдат българският опит от кризата, уроците от тази криза”, уточни Орешарски.

„Стабилната монетарна и фискална среда е необходимо, но не достатъчно условие за устойчивост на икономическото развитие - това вече всички го виждаме”, изтъкна той главния урок за излизане от ситуацията.

1600 са участниците от 90 страни в срещата в Далиен. Форумът се провежда в Китай в момент, когато всички погледи са обърнати към втората световна икономическа сила. Именно в Азия сега бизнесът, инвеститорите, младите световни лидери и експерти търсят решение на световните проблеми за изход от глобалната икономическа криза, растежа, заетостта, иновациите, екологията.

Преди началото на днешната сесия премирът Орешарски обсъди с президента по държавните въпроси на Huawei Technology Уанг Ченг Донг възможностите за разширяване на инвестициите на компанията в България. Huawei обявиха, че обмислят създаването на регионален европейски център за изследвания и технологии в страната ни. Инвестициите на компанията извън Китай през миналата година възлизат на около 5 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА