Last news in Fakti

19 Март, 2023 07:47 2 804 22

Поевтиняване: Спад в цените на едро на домати, краставици, чушки и картофи

  • тържища-
  • цени-
  • хранителни стоки

Втори спад на индекса на тържищните цени за годината

Поевтиняване: Спад в цените на едро на домати, краставици, чушки и картофи - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица спада с 0,53 на сто до 2,467 пункта, предаде БТА.

От началото на годината равнището на индекса се е повишило с 6,12 на сто (от 2,316 пункта). Това е първият спад на нивото на ИТЦ за повече от два месеца и вторият за тази година.

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните домати поевтиняват с 8 на сто до 3,67 лева за килограм през последната седмица. Цената на Оранжерийните краставици пада с 8,6 процента и те се купуват по 5,20 лева за килограм. Червените чушки отстъпват с 0,5 на сто до 4,21 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите поевтиняват с 2,5 процента и се продават по 1,15 лева за килограм, а морковите отстъпват с 3,2 процента и се търгуват по 1,20 лева за килограм. Зелето се купува по 0,86 лева за килограм.

Ябълките поскъпват с 4,5 на сто и се купуват по 1,40 лева за килограм. Лимоните поевтиняват с 4 стотинки и се купуват по 2,40 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 2,7 на сто и се търгуват по 1,92 лева за килограм. Бананите падат с 1,3 на сто и се продават по 3,10 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 0,1 на сто и се търгува по 11,43 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се купува с 1,3 на сто повече - по 18,46 лева за килограм.

Олиото поевтинява с 0,3 на сто и се продава по 3,73 лева за литър в края на седмицата.

Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 1,2 на сто и се търгува по 2,57 лева. Пилешкото месо отстъпва с 1,5 на сто до 6,04 лева за килограм. Захарта поскъпва с 1,2 на сто и се продава по 2,52 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" понижава цената си с 4,3 на сто до 1,34 лева за килограм.

Оризът поевтинява с 1,2 на сто и се купува по 3,17 лева за килограм. Яйцата поскъпват с 1 стотинка и се продават по 0,40 лева за брой на едро в края на седмицата.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига лъжи и пропаганда на фатмака

    37 0 Отговор
    Къде ги видяхте тези по ниски цени да не би да сте гледали доходите на хората? Сега ако някой пусне краставици в края на седмицата по 100 лева килото, в началото на следващата седмица ги намали на 5 лева и вие мисирките крещите цените паднали, ама някой изобщо купил ли е краставици от 100 лева не казвате! Да ви няма простите!

    Коментиран от #5, #10

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 3 Отговор
    Само Да Нее От Ден До Пладне
  • 3 ИВАН

    34 2 Отговор
    Пункта-мункта, сваляне-качване на цени, а истината е, че всичко трябваше да е почти без пари ... от най развитата аграрна страна, стигнахме до там, че внасяме турски домати и краставици с вкус на пластмаса.

    Коментиран от #6

  • 4 Ром Бакарди

    4 2 Отговор
    Изявление на мунахинити и послушницити ут манастират "Свето Оспение на Свети Парастас": Ний сми многу доволни, чи цината на крарставицити спадна! Щот са уплашихми от ценити миналата седмица! Сига игуменката ша купи ощи килуграми, щот многу лесну са трошат вав ръцете ни!Алилуя!"
  • 5 Прокопий

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Стига лъжи и пропаганда на фатмака":

    Точно като не се купува и те поевтиняват. Търсенето и предлагането са най-силният пазарен регулатор. Само дето марксистите не го и проумяха това и неграмотниците им повтаряте мантрите до втръсване.

    Коментиран от #12

  • 6 Прокопий

    3 24 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    Като искаш без пари, отиваш да си ги садиш! Като те мързи и/или не можеш, трайкаш. Ако живееш от поколения на социални помощи, всичко ти се привижда без пари и много скъпо едновременно. И да обясняваш в 21 век, че искаш да си аграрна страна... вЕрно ли??? 🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #19

  • 7 Перо

    18 1 Отговор
    И кой се интересува от борсовите цени?
  • 8 Ивелин Михайлов

    16 1 Отговор
    Хахах според най-големия Исторически парк в света до Варна, 0.53% спад ще бъде сериозно усетено от всички хахах
  • 9 Урааа..

    13 0 Отговор
    Трябва да се намали и минималната,за да има реципрочност!
  • 10 Хихихи..

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "Стига лъжи и пропаганда на фатмака":

    И саксия да ти падне на главата,пак "фатмака" ще е виновен - познах ли?
  • 11 вдрфес

    24 1 Отговор
    Мошеници, къде падат цените бре? Кого лъжете като всеки влиза в магазина? А освен да лъжете и мамите друго не ви видяхме да правите. По 5-6 хиляди лева заплати вземате всеки месец от данъците на българите и само лъжете и мамите. Как не ви е срам. За какво сте ни? Никаква полза няма от вас. Щял да наблюдава цените. Щял да говори с веригите магазини. Ами то и аз мога да наблюдавам и да си говоря. За какво сте в управлението?
  • 12 Перо

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "Прокопий":

    В БГ никога не е имало пазарна икономика за да влияе купуването на цените! Тук е картелна икономика и измислените съсловни организации играят ролята на координатор и липсата на конкуренция подържа високи и еднакви цени! Това са манипулативни промени, които няма да се отразят във веригите. Прилича ми на схемата с промоциите, когато предварително надуват цените с 25% за да ги намалят после с 10% или направо слагат етикети с измислена стара и нова цена. Тук проблемът е чисто криминален и държавата не може и не иска да се бори с картелите, а пазарната икономика, не може да бъде допусната до пазара! Пълна глупост е определяне на лимити, кошници и други простотии! Докато спекулативно се определят цените и наличието на картел ги държи високи и потреблението е свито цените няма да паднат и икономиката не може да се развива! Тия мантри за комунизъм, фашизъм, джендърия и т.н. са за хора с мозък на пиле!
  • 13 М3 голд

    14 0 Отговор
    Пишете неща, колкото да намирате работа на нас. Когато краставиците поскъпнаха със 100%, какво значи поевтиняване с 8.6%? И всичко така. Ами прочетете статиите по долу за картините отношения между търговците, да не говорим за производителите, които са несравнимо малко спрямо консуматорите. Миналата година цената на олиото надмина себе си в пъти. Земеделците засяха огромни площи със слънчоглед в повече. Цената стои и върви нагоре. В Карфур Франция и ще 6 марки българско олио на цената в България и по ниска. Не сме дорасли за пазарна икономика. Това у нас не е такава каквото пише по учебниците. У нас е спекула, пред очите на пасивната държава.
    Хубав ден и бъдете здрави!
  • 14 пенЦионер

    14 0 Отговор
    Бе , не знам какво е поевтиняло НА ЕДРО , ама в ЛИДЛ / на ДРЕБНО/ , една торбичка /найлонова , от малките/ , пълна с най евтини хранителни продукти , вече стана ПОЛОВИН ПЕНСИЯ /от "увеличените"/.
  • 15 Тихов

    11 0 Отговор
    Г-н Шумов, как са цените при динити и каунити?
    Хапи викенд : )
  • 16 Българин

    6 0 Отговор
    Предизборно поефтиняване обаче никой не е усетил
  • 17 Анонимен

    9 0 Отговор
    На пазара доматите са 3.00-3.50лв, а в Билла 5.75лв. Очаквайте промоция от 5.75 на 4.75 :).
  • 18 Геша

    9 0 Отговор
    Мижи да те лажем. 5,20 цена на краставици на тържището било намале ние. Да си ги ядат със здраве.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ШАРЛАТАНИ !!!

    11 0 Отговор
    Стига с тези измислени статистики ! На "едро" ?! И какво , като някъде ,на някаква борса нещо е поевтиняло с част от процента , след като по магазини и пазари цените на храните само се покачват ??? Предизборно забаламосване и опит да се (по)прикрие вината на ШАРЛАТАНИТЕ (за жалкото положение на българите) .
  • 22 Стършел

    0 0 Отговор
    Тия пласмасови домати и другите изкуственяци, който има смелост да ги купува и яде! Лошото е, че дори и 50ст. да станат, качеството им е никакво. Още по-лошо май е, че им свикнахме, или по-точно, нямаме друг избор освен да си ги отглеждаме сами.