Last news in Fakti

1 Април, 2023 10:55 1 559 21

Драстично поскъпване на пакетите за почивка по Великден

  • почивка-
  • великден-
  • българия-
  • цени

Увеличението е до 30%

Драстично поскъпване на пакетите за почивка по Великден - 1
Снимка: М. Богданова ©

320 хиляди българи ще пътуват за Великден, прогнозират от Института за анализи и оценки в туризма. Пакетите за почивка тази година са между 15 и 30% по-скъпи, показват офертите на туроператори и хотелиери. Въпреки поскъпването, от бранша отчитат ръст в резервациите, уточнява БНТ.

В Сандански очакват около 3000 българи за празниците, а свободни места в хотелите и къщите за гости вече няма. От 700 до 1200 лева за три нощувки, с включени закуска или закуска и вечеря са пакетите за двама души за Великден, които се предлагат в петзвездни хотели в Сандански тази година. Свободни стаи вече няма, а резервациите са основно от български туристи, разказват мениджъри.

"Подготвили сме програма за дечицата - ще боядисваме яйца, ще играем, ще пеем и танцуваме. Погрижили сме се и за възрастните като имаме музикална програма в ресторанта, съответно традиционно великденско меню, като предлагаме и обяд за гостите си в неделя, когато е празника", казва Таня Цекова, мениджър "Маркетинг и продажби" в 5-звезден хотел.

Освен забавления, свързани с празника, гостите на Сандански търсят хотели, предлагащи богата гама от балнео, СПА и уелнес туризъм.

"Българите търсят пълна услуга. Искат басейни, минерална вода, сауна, масажи, хранене на по-високо ниво и така нататък. Регионът е супер благодатен, за да направиш нещо различно от това да лежиш в басейна. Рупите са наблизо - на баба Ванга, Мелник, Хераклея Синтика. Сега последните години доста инвестиции се направиха във винарски изби бутикови. Правят се такива маршрути, обикаля се, винените дегустации са изключително популярни.

Според местните жители пък, въздухът е другият фактор, който привлича туристи.

"Самият въздух, въздухът, който дишат тук в Сандански, е много хубав. Може би най-хубавият въздух в цяла България! Тука, особено от Родопския край, идват много на санаториум, идват на почивка, лекува се астма... И самият парк ни е много красив, който и да е дошъл, е останал възхитен - виждате каква красота, каква зеленина", смята Янка.

За Великденските празници в града, освен българи, очакват и туристи от Гърция, Северна Македония и Израел.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Епааа

    19 0 Отговор
    Явно няма свършване на тъпаците , които са готови да бъдат стригани , за да си качват улензените физиономии у фейсо ! Овците са затова - за стригане !
  • 2 Българка

    16 0 Отговор
    Че то кое и какво не е поскъпнало с 15-30%? Само здравето и стандарта на живот на българите за чантаджиите с дебели пачки е поевтинял. И напоително ни призовават да затягаме коланите, вместо да замразят и дори намалят заплатите на висшия ешалон на властта- президентство, министерства, регулатори, надзорни комиисии, ДЕПУТАТИ. Половината от тези безполезници са излишни! Да има поне 40% съкращения на кърлежи, калинки, хлебарки от държавния и общински апарат. Бизнесът страда от липса на адекватна работна ръка. Крайно време е тези бели якички да поработят поне малко

    Коментиран от #9

  • 3 АБВ

    21 1 Отговор
    А защо е нужно да се ходи някъде и да тъпчете гушите на мутрите.Щом има балъци да плащат не 30% Ами 300% ще е поскъпването

    Коментиран от #11

  • 4 За едно

    15 1 Отговор
    семейство с 3 деца десетина хиляди , само за да не си е у дома на Великден ?! Просто не си струва , че и път да биеш !
  • 5 Учуден

    15 1 Отговор
    Народа мрънка,че е беден пък дойдат ли празници или летен сезон пътищата към курортите у нас,Гърция,Турция и летищата са претъпкани.Когато вдигнат цените на храни и горива е голяма врява но не съм виждал протести пред хотели и кръчми.
  • 6 Студопор

    9 0 Отговор
    Щях да се учудя, ако нещо в тази държава поевтинее.

    Коментиран от #12

  • 7 Не съм мазохист

    10 0 Отговор
    Искам да избягам от градския шум и ще се набутам по хотелите сред чалга и дандания. Некой друг път. Аааа да, и ще плащам луди пари да се върнем после като разбити и ще релаксирам от "почивката".
  • 8 Българин

    12 0 Отговор
    Най-брутални са надценките в кръчмите. Един голям айрян - 6 лв, кафе - 3 лв, 200 г. бланширан картофен чипс, пържен в палмово масло дето не става и за ядене - 8 лв, 330 мл вода - 2 лв.
    А са с намалено ДДС и уж трябваше да им паднат цените. Пък за кухнята да не говорим. И само полуфабрикати - дърпано и мариновано с кой знае какво месо, пържени и мазни храни, малко или пластмасови салати, супер вредни и нездравословни храни на завишени цени.
    Нормална кухня на нормални цени се намира основно из кварталите и в прованса, където все още има тук там по някоя гостилница с домашно приготвена храна, ако имате късмет и от производител.
    А в градовете вече и в магазините трудно се намира нормална храна. Млечните продукти тъпкани с избелители, нишестета и нам си кво, брашното избелено, яйцата украински, ядем боклуци с незнаен произход и после сме първи по всякакви заболявания и смъртност...
  • 9 Ко каза

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Какво да работят като нищо не могат? Те знаят само да гласуват за който им кажат и да редят пасианси на компютрите.

    Коментиран от #13

  • 10 тук е много скъпо

    8 1 Отговор
    За какво да ходят до Сандански? За тия пари могат да изкарат 5-6 дни в Гърция- Волос, Пелопонес, Кастория, Едеса, Йоанина, Литохоро, Солун дори.Прекрасни места, отлична кухня, чудесна природа и по-евтино оттук. За качеството-да не говорим. В таверните не те питат :Колко филийки хляб искате?
  • 11 Кръчмарски

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "АБВ":

    Най-глупаво е да се тъпчат гушите на кръчмарите-ненаситните, лакомви, тлъсти кръчмари, които не си знаят парите. Продават боклуци на народа- кебапчета от соя, които купуват от разни работилници по 40 ст., а после в кръчмата ги дават по 3 лв. И после си строят палати. Галените деца на всяка власт- кръчмарите.
  • 12 оня с коня

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Студопор":

    Няма проблем не Нещо, а ВСИЧКО да поевтинее,стига да има добра воля.А това ще стане ако някоя Партия обяви че ще намали цените на стоките чрез Драстично намаляване на заплатите и Народът в пълно съгласие с това Намаление дружно я подкрепи на Избори.
  • 13 Българка

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ко каза":

    Крайно време е чантаджиите да се научат да работят. Частният сектор има нужда не само от квалифицирани работници, но и от неквалифицирани
  • 14 Щастливеца

    9 2 Отговор
    Българинът е парвеню и обича да се хвали, че е отишъл на почивка, да го видят хората, да се хвали и крещи по разни кръчми, да хвърля пари на музиканти.Не се платил тока и парното, но кара скъпа кола.
  • 15 Пурко от Господин за един ден

    1 0 Отговор
    Ден-година храни....Велик Ден....
  • 16 УЖАСЕН

    3 0 Отговор
    Сега бях в така наречената СПА столица на балканите, и споделям, че няма по мръсна и разбита от нея в света.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 бай Ганьо

    3 0 Отговор
    Разни измамници и ДеДеСари построили луксозни, натруфени и кичозни хотели, а около тях- разбити улици, прашни, мръсни, разхождат се крави, говеда, бездомни кучета. Пълно с неизмазани къщи, отвсякъде наднича мизерия, недоимък, безпорядък. "Идеално" място за почивка.
  • 20 Отстъпвам мястото си на почиваш за

    3 0 Отговор
    Великден на някой желаещ с много пари! Вие сте луди, хората нямат пари, а вие само вдигате цените!
  • 21 Голяма простотия

    0 0 Отговор
    Най-необикновена алчност. Каквато винаги е била в страната. Алчност от горе до долу. Мила, родна алчност.