Last news in Fakti

7 Април, 2023 14:45 538 1

Саудитска Арабия облекчава вноса към Йемен

  • иран-
  • йемен-
  • саудитск аарабия

Ходовете за увеличаване на потока от стоки към пристанищата в Йемен изглежда са индикация за напредък в преките преговори

Саудитска Арабия облекчава вноса към Йемен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военната коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, премахна осемгодишните ограничения върху вноса, насочен към южните пристанища на Йемен, казаха международно признатите власти, в знак, че мирните преговори с контролиращите северната част на страната хути напредват, предава Ройтерс.

Това следва облекчаването на ограниченията през февруари за търговски стоки, влизащи в контролираното от хутите западно пристанище Ходейда, главното морско пристанище на страната, докато враждуващите страни в Йемен работят за възстановяване на изтеклото споразумение за примирие, постигнато с посредничеството на ООН.

Подкрепяното от Саудитска Арабия правителство, базирано на юг, каза в изявление късно в четвъртък, че търговските кораби ще имат право да акостират директно в южните пристанища, включително Аден, и всички стоки ще бъдат допускани, с някои изключения.

Абу Бакр Адид, заместник-ръководител на търговските камари на Йемен, каза пред Ройтерс, че корабите няма да трябва да спират в саудитското пристанище Джеда в Червено море за проверки за сигурност за първи път, откакто водената от Саудитска Арабия коалиция се намеси в Йемен през 2015 г.

Ходовете за увеличаване на потока от стоки към пристанищата в Йемен изглежда са индикация за напредък в преките преговори между Саудитска Арабия и подкрепяното от Иран бунтовническо движение на хутите, които вървят успоредно с мирните усилия на ООН, предполага Ройтерс.

Хутите, които свалиха международно признатото правителство в столицата Сана в края на 2014 г., са де факто на власти в Северен Йемен и твърдят, че се борят срещу корумпирана система и чужда агресия.

Конфликтът се разглежда широко в региона като прокси война между старите съперници в региона Саудитска Арабия и Иран, които обаче наскоро се споразумяха да възстановят дипломатическите отношения по между си, прекъснати през 2016 г. в ход, смятан за подкрепа на мирните усилия в Йемен.

Източници са казали на Ройтерс, че преговорите между Саудитска Арабия и хутите са съсредоточени върху пълното повторно отваряне на контролираните от хутите пристанища и летището в Сана, изплащане на заплатите на държавните служители и график за напускане на нейеменските сили от страната.

Водената от Саудитска Арабия коалиция от 2015 г. наложи строги ограничения върху потока на стоки в зависещия от внос Йемен, където войната опустоши икономиката, допринасяйки най-лошата хуманитарна криза в света, според ООН.

От информацията става ясно че повече от 500 вида стоки ще бъдат допуснати обратно в Йемен през южните пристанища, включително торове и батерии, след като бъдат премахнати от списъка със забранени продукти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вноса към?

    1 0 Отговор
    Не е ли износа към или вноса от....няма смисъл да се чете