Last news in Fakti

10 Април, 2023 17:46 483 4

"Булгаргаз" предложи 8% по-ниска цена на газа за месец май

  • булгаргаз-
  • синьо гориво-
  • природен газ

Прогнозира с около 17 на сто по-ниска цена за юни

"Булгаргаз" предложи 8% по-ниска цена на газа за месец май - 1
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена за месец май от 90,10 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това съобщиха от обществения доставчик.

КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас ( без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това означава, че предложението на "Булгаргаз" за май е с 8,21 процента по-ниска цена от утвърдената регулирана цена за април. Утвърдената цена за текущия месец пък е 8 процента по-ниска спрямо мартенската, която беше в размер на 106,74 лева за мегаватчас.

От КЕВР отчетоха, че основен фактор за поевтиняването на синьото гориво е устойчивата тенденция за понижаване на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища, припомня БНР.

На 1 май в КЕВР ще бъде депозирано окончателно предложение за цената на природния газ за май, при отчитане на котировките на ценообразуващите компоненти към 30 април.

Прогнозната цена на природния газ за юни е 74,59 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), информират още от "Булгаргаз". Тя е със 17,21 на сто по-ниска от внесената за утвърждаване цена за май. Финалното предложение за цената на природния газ за юни 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 юни, се посочва още в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    6 0 Отговор
    А "Булгар-сирене" кога ще свали процентите?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    0 0 Отговор
    Значи 18 процента по скъп Руски Газ, купен от краварчето на Комисионката.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    90 лв е много висока цена!В момента на борсата в холандия е под 65лв!След 2 месеца ще падне под 40лвмегават час.Акциз върху Газоооооо няма но има ДДС и отива на 108,12лв за гоите.......А,на борсата с 60% по-надолу цената........