Last news in Fakti

11 Април, 2023 17:16 983 21

Близо 20% ръст на износа на България за ЕС през януари

  • износ-
  • българия-
  • ес

Общото външнотърговско салдо е отрицателно през периода януари – февруари и е на стойност 1 689,3 млн. лева

Близо 20% ръст на износа на България за ЕС през януари - 1
Снимка: БГНЕС

През януари износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 19,3 процента спрямо същия месец на 2022 г. и е в размер на 4 941,8 млн. лева. Това съобщават от Националния статистически институт (НСИ) в предварителни данни за търговията със стоки на страната ни с ЕС през януари т.г. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66,4 процента от износа за държавите членки на ЕС.

През януари при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия месец на 2022 г. има в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" (71,6 процента) и "Разнообразни готови продукти, н.д." (53,2 процента), а най-голям спад - в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (15,6 процента).

Според данните вносът на стоки в България от ЕС през януари се увеличава с 11,1 процента спрямо същия месец на 2022 г. и е на стойност 4 600,9 млн. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Полша.

При вноса на стоки от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари най-голямо увеличение спрямо същия месец на предходната година е отчетено в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (70,7 процента). Външнотърговското салдо на България с ЕС през януари е положително и е на стойност 340,9 млн. лева, показва статистиката.

По предварителни данни за търговията ни със стоки с трети страни за периода януари – февруари от НСИ отчитат, че износът на стоки от България се увеличава с 14,7 процента в сравнение със същия период на 2022 г. и е на стойност 5 181,8 млн. лева. Основни търговски партньори са Турция, Обединеното кралство, Украйна, САЩ, Китай, Сърбия и Република Северна Македония, които формират 53,4 процента от износа за трети страни.

През февруари износът на стоки от България за трети страни нараства с 6,1 процента спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 547,5 млн. лева, показва статистиката.

През периода януари - февруари при износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2022 г. има в секторите "Машини, оборудване и превозни средства" (80,8 процента) и "Храни и живи животни" (58,7 процента), а най-голям спад - в сектор "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" - 23 процента.

Според данните вносът на стоки у нас от трети страни през периода януари - февруари се увеличава с 2,6 процента в сравнение със същия период на 2022 г. и е на стойност 6 989,6 млн. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Русия, Китай и САЩ.

През февруари вносът на стоки в България от трети страни нараства с 4,5 процента спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 450,7 млн. лeвa.

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - февруари 2023 г. най-голямо увеличение спрямо периода януари - февруари 2022 г. се отчита в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (104,8 процента) и "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (53,1 процента), а най-голям спад - в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти" (19,1 процента).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - февруари е отрицателно и е в размер на 1 807,8 млн. лева. През февруари външнотърговското салдо с трети страни също е отрицателно и е на стойност 903,2 млн. лева.

Според общи данни за статистиката за търговията със стоки на България с трети страни и ЕС, през периода януари - февруари от страната ни общо са изнесени стоки на стойност 14 769,3 млн. лв., което е с 13,9 процента повече в сравнение със същия период на 2022 г.

През февруари т. г. общият износ на стоки възлиза на 7 193,2 млн. лв. и нараства със 7,2 процента спрямо същия месец на предходната година, показва статистиката.

От НСИ отчитат още, че през периода януари - февруари 2023 г. общо в страната са внесени стоки на стойност 16 458,6 млн. лв. или със 7,2 процента повече спрямо периода януари - февруари 2022 г. Данните показват, че през февруари общият внос на стоки нараства с 8,1 процента спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 8 318,8 млн. лева.

Общото външнотърговско салдо е отрицателно през периода януари – февруари и е на стойност 1 689,3 млн. лева. През февруари общото външнотърговско салдо също е отрицателно и е на стойност 1 125,6 млн. лева.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор
    Кръгли глЮпости на квадрат ‼️
  • 2 честен ционист

    11 1 Отговор
    Западът вече изсмука мозъците, преминава на флората и фауната, а вие нагъвайте украйнско жито богато на Цезий-137.
  • 3 да де

    7 1 Отговор
    Гръмко заглавие и плачевно последно изречение на статийката което казва всичко за "страхотната ни икономика".
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор
    "През януари износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 19,3 процента спрямо същия месец на 2022 г. "

    Износът е същият , ако не и по-малък!
    Инфлацият вдига цените, от там и "ръстът"‼️

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор
    За недоучилите-
    Ако сме изнесли 100 кила ябълки по 1лв - 100лв .
    А сега 100 кила ябълки по 1.20лв - 120лв !
    Ето Ви 20% ръст с 0,00% ръст на СТОКИТЕ ‼️

    Коментиран от #11

  • 7 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Чужденците ни смучат като за последно.
  • 8 Цигойнер

    3 0 Отговор
    изнасяме..

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 За сведение на местните путинисти -

    0 4 Отговор
    България изнася за Русия стоки за около 600 млн.лева, а внася от там стоки за 11 млрд.лева. Това се нарича износ на национален доход за чужда страна. Русофилите мълчат, те се радват русията им да е добре, дори за наша сметка !

    Коментиран от #14, #15, #19, #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бам Бам

    2 0 Отговор
    Една дума - ПАРОДИЯ!
  • 14 Икономист

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "За сведение на местните путинисти -":

    А не си ли задаваш въпроса защо е така - в Русия още казват на ъглошлайфа "болгарка" - изнасяхме цигари, кисели краставички, домати, и какво ли още не за Русия а сега ние внасяме от Египет, Турция или Китай.

    И всичко това е следствие на политиката на господарите ти които пратиха двама (Ран и Ът) да унищожат икономиката ни. Закриха над 2500 предприятия някои от които бяха много модерни за времето си. Унищожиха селското ни стопанство - имахме елитни крави и много модерни краварници и всичко това беше унищожено.

    Върнаха ни със 100 години назад твоите господари които величаеш. Пък разликата в търговското салдо с Русия е че вече няма какво да изнесем на там а купуваме горива - но ако не е от Русия трябва да ги купуваме от някъде другаде и това с нищо няма да ни помогне.

    Коментиран от #20

  • 15 Антитрол

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "За сведение на местните путинисти -":

    "България изнася за Русия стоки за около 600 млн.лева, а внася от там стоки за 11 млрд.лева."

    Ами какво да изнесем за Русия като нищо не произвеждаме - чушкопеци ли. То и с ЕС е така - внасяме за много а изнасяме за малко - не четеш ли че търговското ни салдо с ЕС е отрицателно (ако ти е ясно какво значи това). това не е ли износ на национален доход за чужда страна.

    Ами със САЩ как мислиш е - дадохме им 3 милиарда за самолети на картинка - това не е ли износ на национален доход за чужда страна.

    Соросоидите мълчат, те се радват господарите им да е добре, дори за наша сметка !
  • 16 Менте ли бе да го опишеш

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Те за това и не публикуват износа както при социализма (в брой или количествено измерение на изнесените артикули), а е само в парично измерение.
  • 17 дядото

    0 0 Отговор
    бомби,снаряди,патрони а може и човеци.пустата украйна,поне пари да влизат в обществото ,ама май не
  • 18 Отварачката & Дзвера

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Цигойнер":

    Де тоя късмет да ги изнесем всичките налични количества в складовете. Ако не ни щат стоката да я дават на промоция.
  • 19 Учете ги тези термини!

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "За сведение на местните путинисти -":

    Това не се нарича износ на национален доход, а отрицателно външнотърговско салдо за периода. За справка виж каквъв е " износа на национален доход" между Китай и ФАЩ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.