7 Май, 2023 10:10 1 974 7

Драстичен спад в офертите за работа

  • бро по труда-
  • работа-
  • обяви-
  • спад

От началото на годината са намалели с 20%

Драстичен спад в офертите за работа - 1
Снимка: БГНЕС

Броят на предложенията за работа е намалял с 20 на сто от началото на годината. Това показват данните от ежемесечния анализ на най-големия кариерен сайт у нас. Според тях обаче процентът на обявите остава относително висок, посочва БНР.

През последния месец обявите за работа са намалели с 5%, като в края на април обявените през платформата работни места са малко над 49 000.

Спад от 7% се наблюдава и на годишна база, като предложенията са намалели с 3500 в сравнение с април 2022 година.

Въпреки това броят на свободните позиции остава висок и все още няма причини за притеснения, посочват анализаторите. Спадът на предложенията за работа, наблюдаван през април, е във всички сектори на икономиката.

Изключение прави хотелиерството и ресторантьорството заради сезонния характер на работата. Броят на обявите там вече расте с 4%.

Най-голям спад се регистрира в секторите производство, информационни технологии, административно обслужване и строителство.

С 11% намаляват и предложенията за работа от вкъщи или дистанционна работа, общият им брой през април е 3900.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значителен %

    26 0 Отговор
    от тия обяви са неактуални, а големи основно чужди компании подават обяви за съхранение на имиджа и да се наберат значителен брой потенциални кандидати, ако евентуално им потрябва нещо.

    Коментиран от #2

  • 2 Тра-ла-ла

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Значителен %":

    И аз се убеждавам в същото в последно време. Като погледна чат пат какво се предлага - едни и същи обяви се въртят от сигурно 3 месеца.

    Коментиран от #3

  • 3 замислен

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тра-ла-ла":

    Има сериозно разминаване между това което искат кандидатите и това което предлагат работодателите. Ако погледнеш разликите между неквалифицираната работа и квалифицираната се различават с 20-30% максимум. А човек вложил в себе си "едни пари и време" разбирай образование, шофьорска книжка и т.н. няма да се съгласи да взема с 200 лева повече от общия работник, като каже колко иска и веднага "господине вие имате нереални изисквания".
  • 4 Пешо

    20 0 Отговор
    Ква работа в тая продънена държава, всичко е шменти-капели и гепене на някой еврофонд
  • 5 бачкатор

    12 0 Отговор
    перфектната ситуация тъкмо ще има съкращения и ще останем без работа ще си почиваме на спокойствие центъра на вселената софията ще се изпразни от селяни нали това искат "кореняк"столичаните че селяните им сваляли заплатите...назначените бизнесменчета ще започнат да си работят сами че нали и лихвите по кредитите вдигнаха а те са книжни тигри ако им спрат кредитите и ще станат клошари!!!хайде давайте бг бизнеса нека започне да съкращава служители чакаме с нетърпение!!!!!
  • 6 реален проблем

    2 1 Отговор
    Като се има предвид, че и без това повечето оферти са менте....
    Не лсучайно всеки втори младеж мисли да емигрира и това ни най-млако не е новост!
  • 7 измишльотините

    2 0 Отговор
    че им липсвали кадри и прочее винаги са били една мазна и космата лъжа.
    Вие вързахте ли се?
    Ваш проблем.