7 Май, 2023 10:34 5 208 33

Манов: Заради некомпетентни решения платихме 1 милиард лева повече за газ

  • красимир манов-
  • енергиен експерт-
  • газ-
  • петрол-
  • цена

Цената на петрола се върна на 75 USD за барел

„Цените на международната борса падаха цяла зима, а в България ние плащахме с 30-40% по-скъп природен газ. Това ни донесе 1 млрд. повече разходи за газ. Август и септември миналата година цените бяха по 350 евро на мегаватчас. Тогава се нагнетяваше газ, и ние многократно предупреждавахме, че тогава не трябва да се купува това гориво. Това е професионализма, да вземеш точното решение.“ Това каза за Euronews Bulgaria енергийният експерт Красимир Манов.

По отношение на петрола цените скочиха, сега пак се върнаха на 75 долара за барел. Има стагнация в икономиката, така че по този начин потреблението на енергийни ресурси намалява, така че би следвало цените да се намалят. В България се случват тези неща, защото се взимат некомпетентни решения. Енергийните експерти в служебното правителство са некомпетентни. От 2015 г. има ядрени отпадъци на АЕЦ "Козлодуй". Трябва да питаме Теменужка Петкова защо не е взела това решение.

„Чирен е пълен на 75%, следващата зима е подсигурена, но платихме висока цена на този газ. Цените се сринаха“, посочи още той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    55 23 Отговор
    Защо Василев и Петков не са в затвора

    Коментиран от #11

  • 2 Коментар

    62 11 Отговор
    Верно ли?!Е,нали Кирчо ни убеждаваше как било 4 пъти по-евтино...Лъжец!
  • 3 Сталин

    36 9 Отговор
    Абе не е вярно ,нашите "енергийни експерти" ни обясняват че плащаме вече много евтина газ ,нали вече Азърбайджанската компания Сокар продава на българската компания Мокар руска газ с 40% надценка,благодарение на оная курешка Христо -енергийния експерт на пп-дб
  • 4 Даааа

    31 4 Отговор
    Това беше целта на "упражнението".... Паника, страх, несигурност.... Трескаво купуване от всички на газ и петрол, изкуствено завишаване на цените поради голямото търсене и запасите, които сега са много големи доведоха до спад, поради намаленото търсене... И кой ще плати всички тези игрички....??? Честито на печелившите!!! :)))
  • 5 дядото

    28 3 Отговор
    краси,защо наричаш престъплението-некомпетентност.от ду пе дав ци и корупционери тази държава никога няма да се съвземе.
  • 6 Мими

    18 9 Отговор
    Глупости в общата истерия на газова криза беше трв за газ , договори се газ сега е ледно да се критикува , в ковидната лудост какво се случи, извращения с хората и безумни кражби на пари , къде са плешивия генерал , и другите слуги на тиквата кой носи отговорност за това и високата смъртност в болниците, айде стига помия
  • 7 Гост

    18 7 Отговор
    Демократичните ценности пак ни излязоха през носа.
  • 8 Сийка

    5 8 Отговор
    Кой е този човек?

    Коментиран от #17

  • 9 Съюз на баничарите

    6 11 Отговор
    Този чичка с какаво е известен?
  • 10 Алоу експерта

    9 7 Отговор
    Да си чувал, че нагнетената скъпа газ може да я използваш когато поскъпне в света газта? Никой не е казал, че сега трябва да се използва, но я имаш. Ако я няма, няма как някога да я ползвваш. Експерт е по оплюване.

    Коментиран от #16, #25

  • 11 Щото ако имаше

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ":

    Как и за какво щяхте да ги опраскате.
  • 12 Гост

    13 1 Отговор
    А заради мафията която оправлява 15 години държавата колко платихме. Избройте и започнете със 4.5 милиарда платени от нас за КТБ грабежа.
  • 13 НАДЯВАЙТЕ СЕ !

    6 19 Отговор
    След като ни управляват руснаци и русолюбци ще бъде така ! Винаги сме продавани на безценица за великоруските интереси ! Когато посочените избягат в русия тогава чакайте и прогрес и повишени заплати. До тогава всичките ни доходи ще отиват там , така е още от иван костов ! Той започна подаряването ни и се продължава и до сега .

    Коментиран от #19

  • 14 Александър

    3 1 Отговор
    Тоя като къв се изживява и от кой офис е!???Голямо увеличени е на пенсийте,щото моята свърши!Добре че синът ме храни Цял живот не работили,а сега и пенсия!От какъв зор,ако смея да попитам???А там чакам пари от Англия и още ги няма-що ли???
  • 15 Александър

    6 1 Отговор
    Аре ся!Костов и Местанчо не зли заха от посолствата,па били дем ократи!И тоз Плевню,дет маршир уваше под Боко,ся и той мозък ръси!Както и царъ,дет нямал мат ериални претенций,па окраде България!
  • 16 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Алоу експерта":

    Да си чувал, че нагнетената скъпа газ може да я използваш когато поскъпне в света газта? Никой не е казал, че сега трябва да се използва, но я имаш. Ако я няма, няма как някога да я ползвваш. Експерт е по оплюване.= ========================================================================================= Едва ли цената на газта ще стане толкова на колкото сме я купили нали знавш ,,лафа ,,БИТИЯТ БИТ ЕБ=======,, сигурно се сещаш за продължението
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нане вуте

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "НАДЯВАЙТЕ СЕ !":

    Верно дадохме едни милиарди за миг 21 оп грешка за нарисувани F16 на рашистите
  • 20 Патриот

    7 2 Отговор
    Кой напълни Чирен със скъп газ?Не преписвайте проблемите със скъпия газ,от болната на здравата глава.Каква беше цената на втечнения газ от САЩ,с прословутите два танкера?
  • 21 НЯКОЙ

    5 1 Отговор
    Грешни решения се вземат от грешни хора във властта или когато някой го прави умишлено с някаква користна цел! Работа на прокуратурата и следствието е да установят причината за неправомерно изразходвани пари /ето къде са отишли великденските добавки и разни други плащания в интерес на хората/!
  • 22 Тома

    3 7 Отговор
    Батко тази газ се купи когато цената и на борсите беше тавана и когато в България газохранилищтата бяха на О и руснаците ни отсвириха да получаваме газ

    Коментиран от #26, #31

  • 23 Антикомунист

    4 4 Отговор
    Бая ще има още да теглите от служебни правителства и аматьорите от пп и дб......Абе какво още трябва да стане, че да ви дойде акъла. Простотия и мазохизъм, и слабо образовано младо поколение продукт на Слави и на 90те....
  • 24 От чужбина

    3 2 Отговор
    Скъпия газ нагнетен в Чирен да се подаде за ползване на тези дето гласуваха за ПП и ДБ. Така де, който си ги искат да си им сърбат попарата.

    А на някой прави ли му впечатление, някой спомня ли си какви бяха цените на горивата преди повече от 10 години, когато петрола беше доста над 100 долара за барел??? По-ниски бяха цените на горивата из цяла Европа. А сега, при много по-евтин петрол цените на горивата са много по-високи. Освен това много от петролните компании смучат петрол директно от находищата. Така за тези компании цената на петрола е почти непроменлива, но борсовата цена им служи за оправдание на крайната цена.
  • 25 От чужбина

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Алоу експерта":

    ПРАВ Е! Защото точно правителството на ПП и ДБ спряха да вземат газ от Газпром, при все още незавършил договор и купиха пак руска газ на няколко пъти по-висока цена. Ако бяха поне МАЛКО по-умни щяха да продължат да си вземат газта от Газпром и да напълнят хранилището с ЕВТИНА газ. Това беше близко до ума дори за ученик 3-ти клас. Ама тези послушаха господарите си и за това сега трябва цяла България да плаща скъпата им газ. За това и хляба който купуваш е поскъпнал, защото голяма част от хляба се пече на газ. Парното на топлофикациите е на газ. И всичко това го плащат хората с мизерните си заплати. Ей това НЕ го разбирам - КОЙ гласува пак за тези и ги направи втора полит. сила???
  • 26 От чужбина

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Тома":

    Не плямпай глупости! Първо тези от ПП отказаха да плащат на руснаците в рубли и измислиха всякакви глупави оправдания. В същото време Германия продължаваше да си получава руска газ и си плащаше на ниските цени по договора с Газпром, а нашите купиха пак руска газ на тройни цени. И понеже нашите отказаха на Газпром, то и за това в ПОСЛЕДСТВИЕ Газпром ги отсвири. Така хем платихме тройно, хем си затворихме вратата към най-големия производител и доставчик на газ в света. Честито! Сега вече НЯМАШ сигурни доставки и сигурни цени. Заради тези ще се мятаме като малка лодчица в бурно море и вечно ще се борим за оцеляване.
  • 27 един

    1 7 Отговор
    Манов винаги е бил точен в изказванията си,но сега недоумявам защо изказва това мнение за газа!Първо,правителство на Петков беше договорили 7 танкера с далеч по-евтин американски LNG,от които комунистическото правителство на Радев взе само два,и второ,няма как срещу зимата да не заредиш Чирен с газ/макар и на висока цена/,рискувайки да оставиш много хора на студено и част от икономиката да не работи!Както се видя цената на газа не падна съществено до края на 2022год!
  • 28 Никсън

    0 0 Отговор
    Това звучи ужасяващо, чакаме адекватни отговори от страна на държавата.. а същевременно нямаше един лев компенсации за българските потребители на газ. И още нещо - хайде да видим кое държавно енергийно дружество върши наистина съществена работа и от кое можем да се лишим, за да спрат да се хвърлят едни пари ей така в нищото.... а да се насочат към бъдещети газови проекти
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 шопендар

    0 0 Отговор
    ако имаше държава-ТИЯ КОИТО СЕ О0БЛАЖИХА ТРЯБВА ДА СА В СЛЕДСТВИЕТО,А НЕ НА ДЕПУТАТСКАТА МАСА С БАНИЦАТА
  • 31 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тома":

    отсвири ни простакерът с достойнството,германия и италия си плащаха в евро по сметка и там си ги превалутираха и получаваха договореният газ,ама киру мисиру, не
  • 32 ПП?

    0 0 Отговор
    Само ЛЪЖИ!
  • 33 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Силно се надявам на добра държавна политика, адекватна стратегия и либерализация на пазара. Най-добрият вариант е отопление на газ, а не правим нищо, за да се възползват повече хора.