Last news in Fakti

8 Май, 2023 15:26 1 191 16

Илин Димитров призна: Няма как да правим добър туризъм без подготвени кадри

  • туризъм-
  • илин димитров-
  • кадри

Румънците са пазар номер едно за България

Илин Димитров призна: Няма как да правим добър туризъм без подготвени кадри - 1
Снимка: БГНЕС

"Очакваме по-силен сезон. Рекламираме в държавите около нас, които са в същата геополитическа ситуация. Надявам се тази година да наблегнем на качествения продукт. Имаме шанс да рестартираме туризма и не е правилно да предлагаме повече от същото. Трябва да поработим върху нови продукти, различен тип услуга, зелен туризъм. Очакваме около 4,8 млн. туристически регистрации, но е важно как обслужваме нашите туристи и дали ще се върнат пак".

Това каза пред БНР министърът на туризма Илин Димитров.

И допълни, че румънците са пазар номер едно за България и около 1,2 млн. туристи минават средно за година.

"Важно е да ребрандираме имиджа на нашата професия. Няма как да правим добър туризъм с липса на кадри".

Според него, ако парламентът реши да върне 20% ДДС за ресторантите, то депутатите ще трябва да обяснят защо фалират механично бранша:

"Това не се прави сега, преди сезона. Ясни показатели има, че тази мярка работи и изсветлява сектора".

По думите му са необходими повече пари за реклама - това да става стъпаловидно и да е обвързано с резултати.

"Къщите за гости, балнео и СПА комплексите, вътрешността на стараната бяха предпочитани от българите за почивка по време на майските празници. Хотелиерите ще се опитат да останат отворени до началото на летния сезон, който вече чука на вратата. По Черноморието тече активна подготовка за посрещане на туристите".

Това заключи министърът на туризма .


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    21 0 Отговор
    Не подготвени кадри, ние нямаме никакви кадри. Трябва да отворите кесиите и да плащате добри заплати. Скоро и украинските и банатските имигранти ще ви избягат.
  • 2 Така и не

    17 1 Отговор
    Не разбрахте, българите не са "обслужващи" по народопсихология. И не може някакъв си х апитализъм да ги превърне в слугински персонал, каквато роля очевидно ни е подготвила западната "гениална" мисъл. Не сме индийци, тайландци, африканци и прочее колонии. Това е. Да ви... инвеститорите

    Коментиран от #9, #12

  • 3 Калитко

    19 0 Отговор
    Ми обучете си бе.Или искате готови подготвени и вие само да ги експлоатирате.
  • 4 Край

    12 0 Отговор
    "Подготвени" кадри за туризма има в кастовите общества. Българите никога няма да се подготвим за роболепно слугуване като турци, тайландци и пр. дестинации. На мидената ферма "Дълбока" на входа и пише - "ТУКА Е ТАКА". Който му харесва - да заповяда. Който не - пътя му прав - конят му здрав.
  • 5 замислен

    16 0 Отговор
    Обучени кадри ИМА! но тук има и нещо друго, човек иска да живее а това става с пари, а тук туризма е нископлатен. В същото време човек със 2 езика спокойно може да си намери същата работа в Гърция, Турция или Испания за 3-4 пъти! по-добро заплащане! Ами просто си хващат самолета и се изнасят кадрите да работят за по-добри пари и по-добри условия на труд.
  • 6 Бивш барман

    18 0 Отговор
    Вчера едно човече говори от Варна че нямало бармани,нямало интерес. Идвали млади хора и искали 2000 лв ,като че ли искат 20 000.И те ги питали: какво можеш,а младежите отговаряли : Вие ни вземете и ще ни покажете. Е да ама, не става,казва човечето от някакъв бранш.Но понеже е ,,умно" и се опиянява от разсъжденията си за некадърните млади и техните искания,съвсем забравя какво е казал по темата и пада в капана с въпроса откъде ще взимат кадри.Оказва се че ще взимат индийци и киргизстанци.И те не били кой знае какви професионалисти,но ще ги вземели само да имало някой да обслужва клиентите.Да, най-важното,ще кандисат за 1200-1300 лв най много,че и по-малко.Е ,гсин Министър с такова мислене колко години още ще дъвчете едно и също по проблема с кадрите?
  • 7 Какъв

    12 2 Отговор
    туризъм ще правиш с мутренски хотели и мутренски плажове? Всичко е леш. Кой ще дойде освен бедните румънци и малко пияници англичани. За българите е ясно, че пари нямат. Изгонихте руснаците и туризмът по Черноморието приключи. Това е истината.

    Коментиран от #10, #16

  • 8 Пак се почва

    12 0 Отговор
    Всяка година една и съща песен....
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така и не":

    33 Години Погубена Държава
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Какъв":

    Факт
  • 11 ами как да стане

    11 0 Отговор
    Ние буквално се занимаваме само с избори, компромати, разправии.
    На това ниво са ни политиците. Някой да прави анализи какви кадри трябват на бизнеса ? Да сте забелязали да излизат от техникумите ПОДГОТВЕНИ момчета и момичета за всяка сфера - не само за туризма и ресторантьорството, но и дърводелци, шивачки, икономисти и пр. средни кадри. И друго - от години нямаме достатъчно лекари и мед.сестри, акушерки, няма военни, НЯМА КАДРИ НИКАКВИ. Но има политически анализатори. Навъдиха се толкова много, че да се чудиш, кое му е привлекателното на това, по цели дни и месеци, да обикаляш телевизиите и да говориш постоянно едно и също. По телевизиите рекламираме само плеймейтки. Кой запознава подрастващите с отделните професии? Някой учител да е завел учениците на някое място, където не е офис, а е цех, да речем за производство на храни, на стоки за бита, някъде да видят каква е атмосферата в света на услугите ? Да спра, че се ядосах страшно.
  • 12 така си е

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така и не":

    Не искаме да сме обслужващ персонал в България, но в Гърция, в западните държави, някой ще си признае ли какво работят българите там ? Едва ли заемат министерски постове !

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "така си е":

    Кое избираш? Да слугуваш за малко пари и да мизерстваш, или да слугуваш за що годе нормални пари и да си сравнително добре? И в България слугинажа в бранша е също толкова тежък както и в Гърция,Германия и др.Само в скандинавските държави е по-поносима работата по заведенията, но там трудно ще се добере българин.Не че няма,но не е масово.
  • 14 мутренска шушумига

    4 0 Отговор
    манистър,
  • 15 тр44рт

    4 0 Отговор
    Къде са им молдовците? Нали от Молдова бяха докарали кадри, май не можаха да ги доведат втори път. Като видят мизерните заплати и 12 часовото работно време, хората не повтарят. От третия свят кадри ще докарат?! Да работят украинците, които пълнят хотелите, да интегрират емигрантите, дето прескачат границата с Турция... Ама не искат да обучават, мотивират и задържат персонал.
  • 16 умен

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Какъв":

    руснаците си имаха апартаменти. Имат си и базата на Камчия. Така че принос към туризма нямат. Като беше ковид българите напълнихме черноморието, места нямаше даже. Качество нямаме за туризъм не туристи.