Last news in Fakti

8 Май, 2023 19:21 1 048 17

Росен Христов: Зеленият преход трябва да е успешен

  • росен христов-
  • енергетика-
  • мерки

По време на дискусиите България на няколко пъти беше дадена за положителен пример 

Росен Христов: Зеленият преход трябва да е успешен - 1
Снимка: БГНЕС

"Зеленият преход в енергетиката трябва да е успешен и социално справедлив. Ползите от него трябва да са видими също и за хората, ангажирани във въглищните райони". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов, който взе участие в Белградски енергиен форум 2023.

Той допълни, че българското правителство е в процес на предоговаряне с ЕК на Плана за възстановяване и устойчивост, като паралелно развива мащабни проекти в посока възобновяеми енергийни източници.

"Подходът е всички проекти по ПВУ, RePower EU и териториалните планове да бъдат интегрирани, логично свързани помежду си и с допълващ се ефект. Фокусът трябва да е върху плавен преход и гарантирана трудова заетост на хората от въглищните райони", каза още Христов.

По темата за стратегиите за енергийна сигурност конкретно в Югоизточна Европа, българският министър подчерта, че никоя държава не може да има сигурност индивидуално и България е дала пример как трябва да се работи на регионално ниво.

Министър Росен Христов отговори и на журналисти каква е подготовката на страната ни за газовите доставки за новия зимен сезон спрямо миналата година.

"Вече сме много по-подготвени в сравнение с миналата година, когато наследихме липса на дългосрочни договори за доставка на газ, както и липса на достъп до инфраструктура. Положихме неимоверни усилия, за да обезпечим сигурни доставки. Сега е различно. Подписахме договори и споразумения, които ни дават достъп до газовата инфраструктура на Гърция и Турция, на базата на което сега имаме възможност да купуваме от най-големите световни производители на втечнен газ и довършихме интерконектора с Гърция, което позволи да получаваме пълното количество газ по договора ни с Азербайджан. Уверени сме, че предстоящият сезон е подсигурен", обясни Христов.

В тази връзка той добави, че газохранилището в Чирен е пълно на около 70%, така че в момента страната ни е фокусирана в съществената си роля за осигуряване на енергийната сигурност и за региона. Той продължи, че вече са предприети няколко инициативи за подобряване на инфраструктурата, в чиято основа е България, така че държавите от Югоизточна Европа също да се възползват от нашата свързаност. "Диверсификацията е ключът към сигурността на енергийните доставки и това е принципът, от който се ръководим в доставките на всички видове енергийни източници, в това число и на ядреното гориво", каза министърът на енергетиката.

По време на дискусиите България на няколко пъти беше дадена за положителен пример за справяне с енергийната криза, за регионалното сътрудничество и за разработването на ясна визия за развитие на сектора за 2053, така че да се постигне едновременно енергийна сигурност и плавен преход към декарбонизация.
В двудневния международен енергиен форум в Белград участват трима енергийни министри, представители от над 25 държави - ръководители на европейски и държавни институции, енергийни експерти, представители на бизнеса и научните среди.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    24 4 Отговор
    Само Руската армия може дани спаси

    Коментиран от #4

  • 2 Русофил

    2 16 Отговор
    Капитан Газпром говори едно, но вече година бави ремонта на Чаира.
    Руска слуга е този, като Радев.

    Коментиран от #6

  • 3 Последния Софиянец

    19 1 Отговор
    Този е за психиатър.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 0 Отговор
    И на теб да ти........
  • 6 Офф..

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Ремонтирай си го сам бе,с две леви ръце ли си? Или ти е по-лесно да чакаш пет века и после да оплюваш?
  • 7 Мария Атанасова

    10 0 Отговор
    Е подлога
  • 8 ха ха

    18 0 Отговор
    Стига, бе измамници! Ще опоскате бедния данъкоплатец да ви плаща зеления куманизъм. Онзи ден Кенеди пита зам. секретаря по енергетиката на Байдън: "Добре, ако похарчим 50 ТРИЛИОНА долара за да станем неутрални до 2050, с колко градуса ще намалим температурата?" Дейвид Търк не знае какво да отговори. Брутални измамници ни управляват!!!!!
  • 9 йхнкхйких

    21 0 Отговор
    Абе един ден ми се струва ,че тия със измисленият зелен преход ще бъдат преследвани и затваряни с доживотни присъди по цял свят !
  • 10 Аз съм от ссср

    17 0 Отговор
    Щом и ти вярваш във зеления преход значи не си за министър,ти си сложен да лобиране за определени компании който ще правят фотоволтаици и перки на нашата плодородна земя.
  • 11 Аз съм от ссср

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Всички ще отидем на фронта включително и ти но ще сме във различни отбори а кой ще победи само господ и Путин знаят.

    Коментиран от #13

  • 12 ако живеехме в справедлив строй

    17 0 Отговор
    тия "зелени" терористи и менторите им щяха да са в затворите
  • 13 Русофил

    0 8 Отговор

    До коментар #11 от "Аз съм от ссср":

    Вие заминавате на фронта, а ние отиваме на почивка на море.
    Вие изгаряте от фосфора, а ние от слънцето. Малки разлики.
    Сърди се на Пу.
  • 14 марсиянеца

    6 0 Отговор
    Ха Ха ХА ! Зелен преход в енергията, зелен преход в живота, зелен преход в любовта! Вместо храна изкуствени заместители. Вместо вода овлажняващи таблетки. Вместо връзка заместители. Велико модерно човечество готово за преход към друга галактика на разстояние 800 светлинни години или скок през пространството.
  • 15 Демократ

    0 6 Отговор
    Тези кремълски некадърници май нямат намерение да си ходят. Началникът им Румен Решетников ще управлява местните избори и после пак, няма Конституция, няма закони, има мафия, власт и пари и контрол над всички и всичко.
  • 16 макони

    5 0 Отговор
    Ще е толкова успешен колкото зеленият от ук
  • 17 Славка Пенева

    0 1 Отговор
    Хубавото е че, България е разположена на много стратегическо място, което наистина ще доведе до стабилност на доставките. Има вече налични доставчици, завършен интерконектор с Гърция, газ от Азербайджан на много изгодни цени и свободен гарантиран достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция. Остава да се изготви добра стратегия за спазаряване на най-изгодна цена.