Last news in Fakti

14 Октомври, 2013 08:36 1 372 0

До края на октомври подготвят проблема с бързите кредити

  • бързи кредити-
  • бързите кредити-
  • кредити-
  • йордан цонев

Управляващите ще мислят за въвеждане на лицензионен режим

„Подготвяме изменения в закона относно потребителските кредити и кредитните институции. До края на октомври ще бъде внесен законопроект, който да реши проблемите с тях”. Това заяви в „Здравей, България” по Нова телевизия председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев в коментар на случаите с клиенти на „Профи Кредит”, ощетени от дребния шрифт в договорите за бърз заем и други нарушения, за които Нова ТВ излъчи репортаж. Според депутата от управляващото мнозинство въпросът трябва да бъде решен още преди приемането на Бюджет 2014.

Цонев уточни, че бързите кредити се отпускат от небанкови финансови институции, а не от банките. По думите му броят им в страната се е увеличил трикратно и те са вече 157. Много от тях дават кредити за малки суми, които не попадат в рамките на Закона за потребителските кредити, посочи още народният представител от ДПС.

Управляващите ще мислят за въвеждане на лицензионен режим, за да подлежат тези фирми на контрол от БНБ. Мисли се и за въвеждане на таван на лихвата върху отпусканите кредити.

Работи се и по регулацията на отношенията между банките и кредитополучателите. Там са готвят два законопроекта, посочи по телефона Йордан Цонев.

„Докато на този свят имат хора, които са готови да подпишат празен лист хартия и да не получат копие, ще се намира някой, който да злоупотреби”, коментира в сутрешния блок на Нова ТВ икономистът Георги Ганев, който също следи казуса с бързите кредити. По думите му би трябвало да се заведе общ иск от пострадалите клиенти на „Профи Кредит”.

„Един опитен юрист винаги ще намери някакъв пропуск. Ако се заведе иск, най-вероятно тази фирма ще спре да съществува”, отбеляза Ганев. „Не знам дали има нарушение на закона, но със сигурност има недобросъвестност”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА