Last news in Fakti

15 Октомври, 2013 09:13 1 178 1

Регламентират отпускането на бързи кредити

  • бързи кредити

Депутатите мислят за таван на лихвите, обяви Йордан Цонев

След като миналата седмица „Здравей, България” показа няколко случая на "ужилени" от фирма, отпускаща т.нар. „бързи кредити”, председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев коментира в ефира на Нова ТВ мерките, които предприемат управляващите по отношение на злоупотребите.

Едната от възможностите за противодействие е да се сложи таван на лихвите, отбеляза Цонев. По думите му обаче той не може да е такъв като при банките, защото това са кредити за един или два месеца.

„По-големият проблем са наказателните лихви. И двата тавана трябва да бъдат ограничени. До края на седмицата ще са ясни процентите”, обеща председателят на бюджетната комисия.

Йордан Цонев уточни, че фирмите за бързи кредити не са банки и не подлежат на лицензиране, а досега – на регистрационен режим. С други думи те не подлежат на контрол от страна на БНБ.

„Очевидно това е пропуск в законодателството. Имаме сведения, че там има произвол по отношение на лихвите и наказателните лихви”, коментира народният представител от ДПС. „Тези субекти трябва да подлежат на регулация от БНБ”.

„Фирмите трябва да отговарят и на изискванията за прозрачност на капитала, защото има информация, че чрез тях се перат пари”, каза още Йордан Цонев. Законите и за банките, и за бързите кредити, които се приемат от управляващите, няма как обаче да действат със задна дата, уточни депутатът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivaylo mihaylov

    0 0 Отговор
    Не е ли по-просто хората да взимат кредит само от банкова институция и да не ползват услугите на тези перящи пари организации? Ако не може да си позволиш някаква стока или друго,различно от необходимото за преживяване,то не го купуваш. Малцина са тези които ползват за животоспасяващи причини бърз кредит. Другите не са за жалене,за кола или за почивка не се взима кредит ако нямаш възможност. Сега от правителството се хвърлят огромни ресурси за едната регулация на ненужна услуга.