Last news in Fakti

1 Юли, 2023 11:37 963 7

Вътев за храните: Предстоят проверки от крайната цена назад по веригата

  • цени-
  • храни-
  • проверка-
  • верига
Вътев за храните: Предстоят проверки от крайната цена назад по веригата - 1
Снимка: БГНЕС

На 100% е изтеглена партидата млечна каша, в която беше открито олово. Това коментира министърът на земеделието Кирил Вътев цитиран от Нова телевизия. Той посочи, че са направени всички необходими проби, а концентрацията е в много минимално количество, което не застрашава здравето. „Задължително е такава партида да бъде унищожена и това е направено. Как точно се е стигнало до този случай нямам информация. Този резултат обаче е излязъл в две проби. Взети са още шест. Резултатите са известни - наличието на олово е в ниска концентрация”, добави той.

Цените в магазините

Земеделският министър обяви, че скоро предстоят проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата. „Всеки производител е длъжен да има права проследимост”, поясни той.

„Няма как някой да задължи търговците на дребно на какви цени да продават. Преработвателите са доста притиснати от изискването за по-ниски цени. Които обаче в крайния пазар на рафта не са толкова ниски. Вероятно тук също има нужда да се приложат някои правила, които са популярни в Европа”, е мнението на Вътев.

Според земеделския министър трябва да се появят повече малки магазини, които да конкурират големите вериги. „Трябва да се вземат мерки веригите да работят по правилата, по които го правят в Европа”, добави той.

Вътев подчерта, че не би могло държавна институция да определи колко да бъде надценката на продуктите. „Когато някой регулира цени по административен път, а не по пазарен, създава ефекта на пружината. Натискаш и натискаш, в момента в който я пуснеш, тя отскача”, предупреди той.

Българското месо

Министърът подчерта, че България е влязла в Европейския съюз с проблеми с месото и недостиг. „През 90-те години се ликвидира изцяло българското животновъдство. Българското месо отива изключително за свежа консумация”, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кашата с олово разбрахме

    7 0 Отговор
    е слънчо а за фалшивото сирене и кашкавал ? кои са мандрите ?
  • 2 Васил

    4 2 Отговор
    Само във България цените на храните са на двойна и тройна цена а заплатите ни са символични.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор
    И сега кой ще хукне по света да търси "по веригата" къде байчото във Франция е сял репичките или от коя палма в Еквадор са брани бананите 😀😀😀😀😀
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    "Няма как някой да задължи търговците на дребно на какви цени да продават."

    🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    О, има ! Даже в много държави си имат закон ❗

    Надценка над (примерно) 20% се обявява за СПЕКУЛА и няма как с буса да купи домати на 2 лв/кг и да ги сложи на рафта по 5лв/кг ❗❗❗
  • 5 Факти

    1 0 Отговор
    Проверки много, резултати никакви, нали така Вътев?
  • 6 Тома

    1 0 Отговор
    Ами нали всички проверяващи са корумпирани какво като проверят
  • 7 дядото

    3 0 Отговор
    вие сте обикновени негодници.цените растат ежедневно,инфлацията галопира,доходите изостават и все по-трудно се живее,а вие току ни хвърляте прах в очите.